• Mardin15 °C
  • Diyarbakır15 °C
  • Batman14 °C
  • Şırnak13 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kadim Mardin Yemekleri sahnesine yoğun katılım
25 Mayıs 2022 Çarşamba 08:54

"Kadim Mardin Yemekleri" sahnesine yoğun katılım

​Mardin Artuklu Üniversitesi tarafından yürütülen Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve GAP BÖLGE İdaresi tarafında desteklenen, MARSEV’in de proje ortağı olduğu "Kadim Mardin Yemekleri Sahne alıyor 'Artık Sıra Bizde'" projesinin açılış oturumu başladı.
Kadim Mardin mutfağına ait yemeklerin korunması, geliştirilmesi ve dünyaya tanıtılması noktasında oluşturulan projenin açılış toplantısına Mardin Valisi Mahmut Demirtaş, MAÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, GAP İdaresi Başkanı Mehmet Açıkgöz, Proje Koordinatörü Prof. Dr. Serhat Harman, İl protokolü, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.
 
Mardin Artuklu Üniversitesinin 5 'T' olarak formüle ettiği odak noktalarından biri olan Turizm alanında önemli projelere imza attıklarını belirten MAÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, "Kadim Mardin Yemekleri Sahne alıyor 'Artık Sıra Bizde'" projesinin de bu kapsamda yapılan değerli bir çalışma olduğunu belirtti.
 
Özcoşar, Mardin Artuklu Üniversitesi Turizm Fakültesi tarafından bölgedeki seyahat acenteleri ve gastronomi muhatapları ile iş birliği yapılarak yerel yemeklere yönelik hobi mutfağı kurslarının açılacağını ve projenin sürdürülebilirliğinin sağlanacağını ifade etti.
 
Özcoşar, Mardin Artuklu Üniversitesinin bu proje kapsamında katılımcılara eğitim verme ve bölgedeki turizm çalışmalarını destekleme rolünü üstlendiğini aktararak,  bu proje süresinin tamamlanmasının ardından gastronomi turizmi ve yerel ürünlerin desteklenmesine devam edileceğini söyledi.
 
Mardin'in ekonomik kalkınmasına katkı sağlamak maksadıyla gastronomi turizminin geliştirilmesi ve yerel mutfağın tanınırlığının arttırılması için "Kadim Mardin Yemekleri Sahne alıyor 'Artık Sıra Bizde'" projesinin önemine vurgu yapan MAÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serhat Harman,
 
"Proje ile birlikte çoğu unutulmaya yüz tutmuş bir kısmı sadece kitaplarda kalan Mardin’e özgü geleneksel yemeklerin önemli bir kısmının ilin ve önemli turizm merkezi olan ilçelerinin profesyonel mutfağına girmesini sağlamayı amaçlıyoruz. Mahalli yemeklerde kullanılan ürünler tamamen yerelde üretilen ürünlerimizden oluşmakta, bu bağlamda proje kırsal alandaki üreticiler için de önemli bir ekonomik gelir artışı sağlayacaktır." dedi.
 
Projenin hedef kitlesinin, Mardin’deki lokantalarda ve turistik otellerinde çalışan aşçılar, ildeki konuya uygun kooperatifler ve sivil toplum örgütlerinden gelecek konuya uygun alt yapıları olan kişiler ile kaymakamlıkların konuyla ilgili yönlendirebileceği 20'si kadın, 20'si erkek toplam 40 kişiden oluştuğu bilgisini veren Harman, kooperatifler ile sivil toplum örgütlerinden ve kaymakamlıklardan gelecek katılımcıların kadın olmaları ve gelir seviyelerinin düşük olması konusunda pozitif ayrımcılık uygulanacağını ve bu gruptaki kişilerin eğitim aldıktan sonra özellikle otel ve restoranların yanı sıra, olası gruplara ve toplantılara yerel yemekleri evlerinden hazırlamaları konusunda teşvik edileceğini söyledi.
 
Harman, projenin diğer hedef kitleleri arasında yer alan grupları sıralayarak; kırsal alanda yerel ürün yetiştiriciler, yiyecek ve içecek işletmelerinde çalışan aşçılar, şefler, Mardin'deki yiyecek içecek işletmeleri, restoranlar, lokantalar, Mardin Artuklu Üniversitesi Turizm Fakültesi öğrencileri, Turizm Fakültesi öğretim üyeleri, turizm sektörü aktörleri, yerel halk ve turistlerin yer aldığını söyledi.
 
Projenin açış toplantısının ardından Mardin Artuklu Üniversitesi Turizm Fakültesinde kurulumu gerçekleşen Uygulama Mutfağının açılış töreni yapıldı. Bunun yanı sıra yine MAÜ bünyesinde bulunan Gurme restoranda konuklarla birlikte yemek yendi. (İLKHA)
Bu haber toplam 307 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
2024 Yerel Seçimlerinde Kimi Belediye Başkanı Olarak Görmek istiyorsunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2023 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA