• Mardin11 °C
  • Diyarbakır9 °C
  • Batman9 °C
  • Şırnak7 °C
  • İstanbul5 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İşçi pazarında günübirlik yevmiye ile çalışan işçilerden yetkililere sitem
10 Şubat 2020 Pazartesi 17:42

İşçi pazarında günübirlik yevmiye ile çalışan işçilerden yetkililere sitem

​Batman'ın Cumhuriyet Meydanı'nda dondurucu soğukta çocuklarına ekmek götürmek umuduyla akşama kadar bekleyen gündelik işçiler, seçimden seçime hatırlandıklarına tepki göstererek ailelerinin nafakasını temin edecek bir işe sahip olmayı talep etti.
Batman'ın Cumhuriyet Meydanı bir diğer adıyla işçi pazarı yıllardan beri günübirlik ekmek parası için iş umuduyla bekleyen işçilere ev sahipliği yapıyor.
 
Günübirlik işlerde yevmiye usulüyle çalışıp ailelerinin rızkını kazanmak için sabahın erken saatlerinde pazara gelen işçiler, dondurucu soğukta akşam kadar işçi alımı için gelecek olan işverenlerin yolunu gözlüyor.
 
Her gün Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan, aralarında yaşları ilerlemiş kişilerin de bulunduğu gündelik işlerde yevmiyeli çalışan ve halk arasında "amele" diye bilinen işçilerden her biri farklı meslek gruplarına sahip.
 
Çoğu zaman çocuklarına ekmek götürememenin hüznünü yaşayan işçiler, sadece seçimlerde kendilerini hatırladıklarına tepki göstererek siyasilere sitemde bulundu.
 
Pazarda bekleyen işçilerden Ömer Balık, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, seçimden seçime hatırlandıklarını, seçimlerin ardından kimsenin kendilerini sormadığını anlattı.
 
"Eve ekmek dahi götürecek parası olmayan arkadaşlarımız var"
 
Ne iş olsa yapmaya hazır olduklarını belirten Balık, "Eskiden burada işler biraz iyiydi. Şimdi iş makinaları çıktığı için işlerimiz düşmüş. Defalarca Vali beye ve Belediye başkanına gittik. Burada toplam 40-50 kişi varız. Bizi, belediyeye çöpçü bile olarak alsanız çalışırız. Yıllardan beridir arkadaşlarımızla birlikte buralarda çalışıyoruz. 20-25 yıl önce bir kurumda çalıştım, beni kovdular. Sigorta, tazminat vermediler. Seçimlere 3-5 gün kala milletvekilleri bize bir gül vererek elimizi tutuyorlar, seçimden sonra kimse bizim hal ve hatırımızı sormuyor, bizi unutuyorlar. Hepimiz en az 3-5 nüfusa sahibiz, kiracıyız. Eve ekmek dahi götürecek parası olmayan arkadaşlarımız var. Devlet büyüklerimizden bu işe el atmalarını rica ediyorum." dedi.
 
"İş istiyoruz, başka bir şey istemiyoruz"
 
İş bulmakta zorluk çektiklerini dile getiren işçilerden Edip Çelik, "İş yok, zor durumdayız. Bize yardımcı olsalar iyidir. Arkadaşımın söylediği gibi, düşüncelerimiz aynıdır. Eskiden işimiz iyiydi ama şimdi zorlaştı. Makinalar çıktı, imkânlar çok olduğu için bizim eskisi gibi çalışma şartlarımız kalmadı. Kiramızı ödeyemiyoruz. Bir hafta iş var, bir ay yok. İş imkânı hususunda bize yardımcı olsalardı iyi olurdu. İş istiyoruz, başka bir şey istemiyoruz." diye konuştu.
 
"Elektrik faturasını dahi ödeyemiyoruz"
 
Çocuklarının rızkı için her gün iş umuduyla pazara geldiğini vurgulayan Necat Tırak ise şunları söyledi:
 
"Görüyorsunuz durumumuz ortada. 10-15 günde bir işe zor gidiyoruz. Bundan 5-6 sene önce günde iki sefer işe gidiyorduk. Son 2 senedir haftada bir işe gidemiyoruz. Elektrik faturasını dahi ödeyemiyoruz. 5 çocuğa bakıyorum. Sabah buraya geliyorum, akşam da evime gidiyorum. İŞKUR sözde fakirler için yapılmış ama torpille iş alımı söz konusu. Buna bir çare bulsunlar. Buradan belediyeye alınan bir tane çöpçü bile yok. Seçim zamanı geldiği zaman ise bize bir çiçek veriyorlar, bizi soruyorlar. Ama gidiş o gidiş. Sorunlarımıza el atan biri olsun artık." (İLKHA)
 
Bu haber toplam 1679 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
2024 Yerel Seçimlerinde Kimi Belediye Başkanı Olarak Görmek istiyorsunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2023 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA