• Mardin22 °C
  • Diyarbakır21 °C
  • Batman23 °C
  • Şırnak24 °C
  • İstanbul14 °C

Rıfat Direkçi / Yazar

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

İNSANOĞLUNUN HAYATINDAKİ EN ÖNEMLİ VARLIKTIR ORMANLAR

05 Haziran 2020 Cuma 08:52

Her yıl yaz ayının gelmesi ve havaların ısınması ile birlikte doğal ve suni sebeplerden dolayı yangınlar çıkar. Ormanlık alanlar, meralar, ekin tarlaları mahsulü, yerleşim alanları, çarşı işyerleri, sanayi, kamu binaları gibi birçok yer de yangınlar çıkar ve geride acı bırakır.

Yangınlar, yanmadan söndürmeliyiz. Ateşin yaktığı yeri söndürseniz bile yarası kalır. Tabiatta hayranlıkla izlediğimiz ormanlar canlı ve cansız bitkilerin yaşam alanlarıdır. Onların devamı için bizler sorumluluk almalıyız.

Ormanlar kuşların cıvıltıları ve bin bir çeşit canlının nefesiyle şenlenen doğal alanlardır. Ormanlar, insanoğlu için de oldukça önemlidir. Ormanlar insanların yaşamı için sürekli Oksijen üretir. Ormanların faydaları saymakla bitmiyor...

Yeryüzünde yaşayan canlıların yaşaması için en önemli gereksinim olan oksijenin büyük bir Ölçüsü ormanlar tarafından üretiliyor. Havada yer alan oksijen miktarı %21. Bu oksijenin %56’sını da ormanlar üretirmiş. Yeryüzündeki karaların %31’i ormanlarla kaplıdır. Ormanlar dünyanın akciğerleridir. Bunlar yüce Allah ın hikmetiyle doğal bir şekilde zamanı gelince kendiliğinden yeşerir ürer ve çoğalırlar dengeli bir şekilde varlıklarını sürdürürler.

Ormanlar kanunlarla Anayasada güvence altına alınmıştır. 169.ve 170. Md. şöyle anlatılmıştır Orman ve Orman köylerin korunması ve geliştirilmesi ile dile getirilmiştir. Sevgili vatandaşlarımız lütfen, sigara izmaritlerini ve piknik alanlarında ateşleri mutlaka söndürmeden kendi haline bırakmayınız. Cam parçalarını ormanlık alanlara ve meralara atmayalım, mümkünse toplayalım yangına bazı sebeplerdendir. Özel elektrik trafolarının şalter ve kablo bakımını yapalım yangının bir diğer sebeplerindendir. Belki yarınlara piknik yapabileceğiniz bir yer kalmaz…

Her sene Orman haftası çeşitli etkinliklerle 21-26 Martta kutlanılır. Gelin sizlerde destek olun. Her sene haziran ayının ilk haftasında, "Orman ve Mera koruma ve yaşatma" olarak ülkemizden dünyaya örnek olacak bir adım atalım. Etkinlikler ve geniş katılımlı bir kitleyle hep birlikte el atalım sahip çıkalım.

YANGINLARLA İLGİLİ GÖRÜŞÜNE BAŞVURDUĞUMUZ KİŞİLER VE AÇIKLAMALARI

İtfaiye Amiri; Yerleşim yerlerinde çok az yangın vakası olur. Ormanlık, meralarda, ekin tarlalarında ve anız yakmaları yangınlara daha fazla sebep olmakta. Yangınlara Müdahalede ilk çıkış hızı bizler için çok önemlidir. Bu da itfaiye araçlarımızın korunması için sıcak havalarda ve soğuk günlerde don düşmesine karşı acil olarak itfaiye istasyonuna ihtiyacımız vardır…

Diğer bir itfaiye eri şöyle ifade etmekte; Yangınlar kış ayında çoğunlukta yerleşim yerlerinde meydana gelmekte. Yazın ormanlık, mera, ekin alanlarında ve anız yakmalardan kaynaklı yangınlar çıkar. Orman ilçe Şefi, Yangınlar genelde haziran, temmuz ve ağustos aylarında çıkmakta. Ormanlık alanların kenarlarındaki yabani otlardan ve yol kenarlarına atılan sigara izmariti vb. gibi sebeplerden dolayı yangınlar çıkmakta. Köylerde ve yol boyunca kenarlardaki yabani otlar temizlenerek büyük bir oranda önüne geçilebilir. Tarlaların çorak bırakılması, ormanların kenarlarındaki yabani otlar,  kuru çalılıklar yangının çapının büyümesine sebep oluyor. Haziran ayından önce temizliği yapılmalı.

Orman şefliği personel memur; Her sene köylerde bilgilendirme ve uyarılar kurumumuz tarafından yapılmaktadır. Meralara hayvanlarını otlatmaya götürenlere yönelik bilgilendirme yapılmakta sigara izmariti,  çay veya yemek için yakılan ateşin söndürülmeden yanından ayrılmaktan kaynaklı yangınlar çıkmakta. Ayrıca bazı elektrik kablo ve trafoların şalterlerinden kaynaklı yangınlarda olmakta. Bazen ormanların içine atılan sigara izmaritleri, piknik için yakılan ateşlerin yanı sıra cam parçalarında yangına sebep olmakta. Yangınlar canlı ve cansız bitkilere de çok zarar vermekte.

Konu ile ilgili bu destekleyici açıklamalardan sonra konuyu özetlersek:

Halk ve ormanlık alanlara yakın yerde yaşayanlar kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları tarafından eğitici ve bilgilendirme destekli programlar ve geniş kapsamlı ilanlarla bilinçlendirilmelidir.  İlçemizde itfaiye teknik binası eksikliği var. İtfaiye etkinliğini artırmak ve daha hızlı müdahale için ana cadde üzerinde kalıcı bir istasyon Garajı kurulmalı. Ilı su barajı ve yapay göletlerle yangın uçakları Mardin il merkezine kazandırılması gerekir. İtfaiye araçları için sıcak ve soğuk havalarda garaj parkının olmaması araçları olumsuz etkilemektedir.

Yeni devlet hastanesi ile ceza evi arasında bulunan arazi uzun yıllardır atıl durumda. İlçe belediye ve büyükşehre ait olan yerde kalıcı olarak araç garajı yapılmasının uygun olacağının kanaatindeyiz. Konu ile ilgili kurumlar ve vatandaşlarıma ormanı çok ve oksijeni bol bir yaşam dilerim. Doğanın güzellikleri ile selamlar esenlikler diliyorum.

#Haziranayı Orman ve Mera Koruma ve Yaşatma Haftası Kutlu Olsun.

 

 

Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
  • 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkusu
  • Mardin 1969 Spor deplasmanda 1 puana razı oldu
  • Irak’ta aracın çarptığı Mardinli genç ağır yaralandı
  • Cumhurbaşkanlığına Cevdet Yılmaz vekâlet edecek
  • ALES temel soru kitapçığı ve cevap anahtarı yayımlandı
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA