• Mardin28 °C
  • Diyarbakır25 °C
  • Batman24 °C
  • Şırnak25 °C
  • İstanbul23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İnşaat işçileri, ekmek parasını güneşin kavurucu sıcağında çalışarak kazanıyor
15 Ağustos 2022 Pazartesi 08:59

İnşaat işçileri, ekmek parasını güneşin kavurucu sıcağında çalışarak kazanıyor

Özellik Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde 40 dereceyi aşan hava sıcaklığının altında çalışan inşaat işçiler, çocuklarına ekmek götürebilmek için yaşam mücadelesi veriyor.
İnşaat işçileri, cüzi bir yevmiyeye rağmen hava sıcaklığının 40 dereceyi aştığı Mardin'in Ortaköy Mahallesi'nde güneş altında saatlerce işlerini aksatmadan hayat mücadelesine devam ediyor.
 
İnşaatlarda bunaltıcı sıcaklar altında ekmek parası için ter döken işçiler, sabahın erken saatlerinden akşam saatlerine kadar yoğun bir mesai harcıyor.
 
18 yaşından beri inşaatta kalıpçı olarak başlayan kalıpçı ustası Mehmet Nur Abak, küçük yaştan itibaren çektiği zorlukları dile getirdi.
 
işlerinin köyde olduğunu sabah işe, akşam da eve gittiklerini ifade eden Maruf Bayram, İslami hassasiyetinden dolayı batıya gitmediğini söyledi.
 
"Kışın da Yazın da zordur ama yazın biraz daha zor, çekilmiyor"
 
Mehmet Nur Abak
 
Mehmet Nur Abak," Yaşım 33. 18 yaşından beri başladım bu işe. Mecburiyetten gurbete gittik bu mesleği seçtik. Okul okumadık zaten. Dedelerim ve ailem hepsi çiftçidir, hayvancılıkla uğraşıyor ama biz inşaat işine girdik. Zor şartları, kışın da Yazın da zordur ama yazın biraz daha zor çekilmiyor zaten. Kışın yağmur yağdığında gitmiyoruz, çalışmıyoruz ama yazın yatma ihtimalimiz yok hep sıcaktır. Millet yavaş yavaş bu işi bırakıyor artık çekilmiyor bu iş." dedi.
 
Zor şartlara rağmen yevmiyelerin düşük olduğunu öne sürek Abak, "Hem yevmiyeler düşük hem de zaten insanın bünyesi kaldırmıyor bu işi. Mecbur kalmadığımız sürece bu işi yapmıyoruz. Allah bütün işçilere sabır versin yardımcıları olsun." şeklinde konuştu.
 
"Aile hasreti çekmemek için ve İslam ahlakı açısından dolayı gurbete gitmiyoruz"
 
Maruf Bayram
 
Yaklaşık 10 yıldır bu mesleğe kendini adamış, mecburi olarak zor şartlar altında hayat mücadelesi verdiklerini öne süren bir diğer kalıpçı ustası Maruf Bayram, "Yaklaşık 10 yıldır bu işlerde çalışıyorum. Şartları çok zor özellikle bu temmuz-ağustos aylarında çok zorlanıyoruz. Başka türlüsü olmuyor iş budur." ifadelerini kullandı.
 
İslami hassasiyetini korumak için kendi memleketinde kavurucu sıcaklara rağmen batıya çalışmak için yönelmediğini dile getiren Bayram, "İş köyde olduğu için sabah geliyoruz, akşamleyin eve gidiyoruz, onun için köyde kalıyoruz, batıya gitmiyoruz. Aile hasreti çekmemek için ve İslam ahlakı açısından dolayı oraya gitmiyoruz, köyde kalıyoruz." ifadelerini aktardı.
 
Mehmet Ali Abak
 
Genç yaşta kalıpçılık mesleğine giren inşaat işçisi Mehmet Ali Abak, mecburiyetten çalıştıklarını ifadelerine yer vererek "İş zor mecburiyetten çalışıyorum. Yazın çok sıcak oluyor burası kışın da çok soğuk olduğu için zorlanıyoruz. Rahat bir iş olsa daha iyi ama iş böyle. Güneydoğu'ya göre burası daha zor şartlar altında. Maddi durumlar yüzünden burada çalışmaya mecburuz. Biz de Antalya bodrumda çalışmak isterdik ama ahlakımızdan burada çalışıyoruz. Bu zorluğa katlanıyoruz, biz de daha rahat bir iş isterdik ama burada çalışıyoruz." ifadelerini dile getirdi. (İLKHA)
Bu haber toplam 376 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Gazze’de Gönüllü Doktorluk Yapan Taner Kamacı Üniversite Öğrencilerine Gazze İzlenimlerini Anlattı
  • Mardin'den İlhamla Tasarlanan Takılar Slovenya'da
  • KAYMAKAM ÖZDEMİR’DEN TURİZMCİ ESNAFA ZİYARET
  • MİDYAT MÜFTÜSÜ BULUNMAZ’A PLAKET
  • Devrilen traktörün altında kalarak hayatını kaybetti
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA