• Mardin41 °C
  • Diyarbakır40 °C
  • Batman43 °C
  • Şırnak41 °C
  • İstanbul34 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İLKHAnın gündeme getirdiği Yukarı Ağadeve Tepesi 1inci Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescillendi
13 Ocak 2023 Cuma 08:09

İLKHA'nın gündeme getirdiği Yukarı Ağadeve Tepesi '1'inci Derece Arkeolojik Sit Alanı' olarak tescillendi

Ağrı merkeze yaklaşık 17 kilometre uzaklıkta bulunan Yukarı Ağadeve Tepesi'ndeki yapıların gündeme taşınması ile ilgili yürütülen çalışmalar neticesinde tepede bulunan yapıların Ortaçağa ait olduğu belirlendi.
Ağrı merkeze yaklaşık 17 kilometre uzaklıkta bulunan Yukarı Ağadeve Tepesi'ndeki yapıların gündeme taşınması ile ilgili yürütülen çalışmalar neticesinde tepede bulunan yapıların Ortaçağa ait olduğu belirlendi. Hazırlanan raporlar sonucunda bölge 1'inci Derece Arkeolojik Sit Alanı' olarak tescillendi.
 
Ağrı merkeze bağlı Yukarı Ağadeve (Ağadeva Jorê) köyünde bulunan tepede ve tepedeki yapıların hiçbir kaynakta yer almaması üzerine bölgede çalışması yapan İLKHA ekibinin haberi üzerine harekete geçen Van Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğünden gelen bir heyet çeşitli çalışmalar yürüttü.
 
Geçen yıl yapılan ve saatlerce süren çalışmalar neticesinde tepeden seramik parçalarını toplayan heyet, doğa kalıntıları, tarihi olduğunu değerlendirdikleri yapılarla ilgili örnekler aldılar.
 
Heyet yaptığı incelemelerde tepede Ortaçağa ait olduğunu düşündükleri kalıntıların, yapıların olduğu ve ayrıca tepede bulunan tapınağın ise Hristiyanlara ait Şapel (Hristiyanların tapınak veya kutsal alanı) olduğu değerlendirildi.
 
Van Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü bünyesinde toplatılan numuneler ve elde edilen görseller ışığında uzmanlar tarafından hazırlanan raporlarda 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun 7'nci maddesi gereği Yukarı Ağadeve Köyü Yerleşim Alanı'nın  '1'inci Derece Arkeolojik Sit Alanı' olarak tescillenmesine karar verildi.
 
Bundan sonra oluşturulacak heyetler tarafından tarihi yapıların olduğu alanlarda çeşitli kazıların yapılması bekleniyor. (İLKHA)
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA