• Mardin28 °C
  • Diyarbakır25 °C
  • Batman24 °C
  • Şırnak25 °C
  • İstanbul23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Hutbe okunurken cemaatin adabı nasıl olmalıdır?
29 Kasım 2022 Salı 08:12

Hutbe okunurken cemaatin adabı nasıl olmalıdır?

Hanefi mezhebi âlimlerinin namazda haram olan her şeyin hutbede de haram olduğu hükmünü çıkardıklarını ifade eden Molla Emin Tetik, hutbe okunurken cemaatin konuşmaması, selam alıp vermemesi, nafile namaz kılmaması gerektiğini söyledi.
Hanefi mezhebi âlimlerinin namazda haram olan her şeyin hutbede de haram olduğu hükmünü çıkardıklarını ifade eden Molla Emin Tetik, hutbe okunurken cemaatin konuşmaması, selam alıp vermemesi, nafile namaz kılmaması gerektiğini söyledi.
 
Cuma namazında hutbe okunurken cemaatin konuşmayıp dinlemesi, selam alıp vermemesi, nafile namaz kılmaması gerektiğini ifade eden İTTİHADUL ULEMA Üyesi Molla Emin Tetik, "Peygamber Efendimiz'in (Sallallahu Aleyhi Vesellem) Cuma günü imam hutbe okurken arkadaşına ‘dinle desen bile yine boş, lüzumsuz konuşmuş olursun.’ buyurarak hutbenin dinlenmesi hususundaki hassasiyetini dile getirmiştir." dedi.
 
 
"Kim imamı işitebileceği bir yerde oturur ve boş konuşmazsa ona bir sevap yazılır"
 
Peygamber Efendimizin Cuma hutbesi ile ilgili naklettiği hadisi şerifleri hatırlatan Molla Emin Tetik, "Kişi cumaya gider ve boş bulduğu bir yerde oturur imamı dinlerse cumadan cumaya ya kadar yapılan bütün günahları bağışlanır. Hazreti Ali (Radyallahu anhu) hutbenin dinlenmesi gerektiği hususunda şu hadisi naklediyor: 'Cuma günleri şeytanlar bayraklarını alıp çarşı Pazar dolaşır ve insanları cumadan men etmek için bahaneler üretirler. Melerler de erkenden çıkar mescitlerin kapısında oturur birinci ve ikinci saatlerde gelenleri kaydeder. Kim imamı işitebileceği bir yerde oturur ve boş konuşmazsa imam hutbeyi bitirene kadar ona bir sevap yazılır. Kim imamı duyabileceği bir yerde oturur boş konuşursa bir günah işlemiş olur.' 
 
"Hanefi’de hutbe okunurken sünneti kılmadan oturmalı Şafii’de ise kısa ve acil kılınmalı"
 
Hutbe okunurken hatipten uzakta veya ona yakın yerde bulu­nanlara değinen Molla Emin Tetik, “Kişi güzel bir şekilde abdest aldıktan sonra camiye girdiğinde imam hutbe okuyorsa kimseyi rahatsız etmeden imama yakın bir yerde oturmalıdır. Eğer imam yakın bir yerde oturma imkânı yoksa boş bulduğu bir yerde oturmalıdır. Konuşmadan, kimseyle diyaloğa geçmeden hutbeyi dinlemesi gerekir. Hanefi mezhebine göre hutbeyi sonuna kadar dinlemek farzdır. Kişinin aynı nazdaymış gibi davranmak zorundadır. Şafii mezhebine göre ise kişi camiye girdiğinde imam hutbe okuyorsa fazla uzatmadan 2 rekât sünnetini kılıp hemen oturmalı ve imamı dinlemelir." şeklinde konuştu.
 
Son olarak hutbenin neden bu kadar önemli olduğuna da dikkat çeken Molla Emin Tetik, hafta içerisinde Müslümanların gündelik yaşadıkları ve uyarılması gereken meseleleri imamın hutbede insanlara arz ettiğini ve ne yapmaları gerektiği hususunda uyarılarda bulunduğuna dikkat çekti. (İLKHA) 
Bu haber toplam 155 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • MİDYAT HÜDA PAR’DAN HAYIRLI OLSUN ZİYARETİ
  • Midyat'ta Hacı Adaylarına Yönelik Eğitim Semineri Verildi
  • MİDYAT’TAKİ MUHTARLAR’DAN AKMERCAN’A ÇIKARMA
  • Çalışan anneye bakıcı desteğinin detayları belli oldu
  • Ahmet Türk, Hayrettin Demir hakkında suç duyurusu yaptı
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA