• Mardin20 °C
  • Diyarbakır16 °C
  • Batman15 °C
  • Şırnak15 °C
  • İstanbul18 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Hurda malzemelerle cankurtaran
09 Ağustos 2019 Cuma 11:03

Hurda malzemelerle "cankurtaran"

Şırnak'ın Silopi ilçesinde yaşayan ortaokul mezunu Abdullah Uçar, imkansızlıklar nedeniyle hurda malzemeler kullanarak çocukların pencereden düşmelerini engellemeye yönelik "cankurtaran pencere" icat etti.
Şırnak'ın Silopi ilçesinde ortaokul mezunu Abdullah Uçar, pencere veya balkonlardan bebek ile çocukların düşerek can vermesinin önüne geçmek amacıyla "cankurtaran pencere" icat etti. Uçar, projesini gerçekleştirirken imkansızlıklar nedeniyle hurda malzemeler kullandı.
 
İlçeye bağlı Buğdaylı köyünde yaşayan 26 yaşındaki Uçar, balkon ve pencereden düşmeye bağlı olarak her geçen yıl artan bebek ve çocuk ölümlerinin önüne geçmek amacıyla bir şeyler yapmaya karar verdi.
 
Uzun süredir üzerinde çalıştığı "cankurtaran pencere" projesini hayata geçiren Uçar, maddi imkansızlıklar nedeniyle hurda malzemelerden yaptığı icadını noterde kayıt altında aldırarak patentini aldı.
 
Sistem üzerinde geliştirilmiş sensorlar sayesinde pencere veya balkona çıkan çocukların tehlikeli sınıra yaklaştığını algılayarak alarmın çalmasıyla devreye girerek, düşen çocuğu yakalayabiliyor. Çocukları alandan çıkmasını engellemek için de üzeri perde şeklinde kapanıp anne-baba veya yetişkin bireyler tarafından kurtulması için bebeği ya da çocuğu hapsetmekte. Bu sistemle pencere veya balkon düşmelerinden dolayı oluşacak yaralanma ve ölümlerin önüne geçilmesi amaçlanıyor.
 
Çocuk ve bebeklerin balkon ve pencereden düşerek ölmesini istemediğini, bunun için çabaladığını dile getiren Uçar, Cumhurbaşkanlığı ve Teknoloji Bakanlığından projesine destek sunmalarını istedi.
 
Bunun dışında 6 icadının daha olduğunu ifade eden Uçar, destek çıkılması halinde projelerini geliştirerek daha güzel çalışmalara imza atabileceğini söyledi. 
 
Bu haber toplam 1870 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
2024 Yerel Seçimlerinde Kimi Belediye Başkanı Olarak Görmek istiyorsunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2023 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA