• Mardin24 °C
  • Diyarbakır23 °C
  • Batman23 °C
  • Şırnak19 °C
  • İstanbul25 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
HÜDA PAR Genel Başkanı Sağlam: Yemen’deki ateşkesin sürekliliği sağlanmalı
13 Nisan 2020 Pazartesi 14:12

HÜDA PAR Genel Başkanı Sağlam: "Yemen’deki ateşkesin sürekliliği sağlanmalı"

HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam, sivillere yönelik insani yardım faaliyetlerinin de mümkün hale gelebilmesi için Suud krallığı öncülüğündeki koalisyonun ablukasının da kaldırılması gerektiğine dikkat çekti.
HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam, yaptığı haftalık dış gündem değerlendirmesinde; IMF’nin Venezuela kararı, Afrika kıtasında salgın hastalık ile mücadele ve Yemen ateşkesine değindi.
 
IMF’nin Venezuela kararı
 
Coronavirus ile mücadele kapsamında gelişmekte olan ülkelere 50 milyar dolarlık destek vaat eden IMF’nin, Venezuela’nın 5 milyar dolarlık destek talebini reddettiğine işaret eden Sağlam, “Kararın gerekçesini Venezuela yönetiminin uluslararası tanınırlığının olmaması olarak açıklayan IMF, ABD’nin güdümünde olduğunu ve küresel emperyalizmin çıkarları doğrultusunda hareket ettiğini ortaya koymuştur. Zira Venezuela’da meşru bir hükümet vardır ve BM dahil uluslararası tanınırlığı olan da mevcut hükümettir. Mevcut ekonomik sıkıntıların, ABD’nin ekonomik yaptırımları daha da derinleştirmesi üzerine halkın hoşnutsuzluğunun arttığı bir gerçektir. Halkın tepkilerini ileri sürerek kendisini Venezüella’nın geçici devlet başkanı ilan eden muhalif Guaido’nun ABD ve bazı yandaşları tarafından tanınması ülkenin seçilmiş başkanı ve hükümetinin meşruiyetini ortadan kaldırmaz. Bu durum ABD’nin hukuk tanımazlığını gözler önüne sermiştir. IMF’nin Venezuela kararı, ABD’nin uluslararası kuruluşları çıkarları doğrultusunda yönlendirdiğinin yeni bir delili niteliğindedir. Bu durum, İMF’nin de gerçek yüzünü deşifre etmiş, asıl gayesinin ülkeleri sömürmek olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur. Egemen güçlerin çıkarlarından bağımsız; istikrar ve istihdamı hedefleyen, kriz dönemlerinde ekonomik destek talep eden ülkelere siyasi hesaplardan bağımsız fon sağlayan yeni bir küresel ekonomik birliğin oluşturulması zaruridir.” dedi.
 
Afrika Kıtası’nda salgın hastalık ile mücadele
 
Afrika ülkeleri için küresel yardımın yapılması gerektiğini sözlerine ekleyen Sağlam, “Venezuela’nın yanı sıra finansal kriz ile birlikte su ve tıbbi malzeme yoksunluğunda salgın hastalık ile mücadele etmeye çalışan Afrika ülkeleri için küresel yardım gerekmektedir. Test kapasitesinin yetersiz olduğu ülkelerde Dünya Sağlık Örgütü tarafından salgının zirve yapacağı uyarısı yapılmıştır. Afrika kıtasında ekonomik durgunluğun aşılması için ekonomik desteğin yanı sıra 46 ülkeye yayılan salgın hastalığın tespit edilmesini sağlayan test kiti ve tedavide kullanılacak tıbbi malzeme Afrika Birliği aracılığıyla salgın ile mücadele eden ülkelere ulaştırılmalıdır.” ifadelerini kullandı.
 
Yemen ateşkesi
 
Suudi Krallığı öncülüğündeki koalisyon güçlerinin, Coronavirus salgını nedeniyle Yemen’de iki haftalık ateşkes ilan ettiğine değinen Sağlam, “Daha önce BM’nin ateşkes çağrısına olumlu yanıt veren Husi güçlerinin de ateşkes kararına uyması, salgının yayılmasının önlenmesine kısmen müspet bir katkı sunacaktır. Ancak sivillere yönelik insani yardım faaliyetleri mümkün hale gelebilmesi için Suud Krallığı öncülüğündeki koalisyonun ablukasının da kaldırılması gerekir. Bu açıdan ateşkes süreci ihlal edilmemeli, bölge ülkelerinin garantörlüğünde ateşkes sürecinin sürekliliği ve ablukanın kaldırılması sağlanmalıdır.” dedi.
 
“Tüm bölgelerde salgın hastalığın yayılmasını engellemek için ateşkes ilan edilmelidir”
 
Yemen’e gerekli su ve tıbbi malzeme tedarikinin yapılması çağrısında bulunan Sağlam, “Nüfusun yüzde 80’inin yardıma muhtaç olduğu Yemen’de açlıktan ölme tehlikesiyle yüz yüze olan insanların sayısı bütün dünyada Covid-19 salgınına yakalananların sayısından fazladır. Diğer taraftan ülkede kolera gibi salgın hastalıklar da önlenememektedir. Ülkedeki yetersiz su kaynakları hijyen koşullarını engellemekte, hastalığın tedavisi için yeterli sağlık hizmeti ve tıbbi malzeme bulunmamaktadır. Yemen’de bundan sonraki süreçte sivil halkın insanca yaşayabilmesi için gıda, su ve tıbbi malzeme tedariki sağlanmalı, insani yardımlar ülkenin tüm bölgelerine güvenli bir şekilde ulaştırılmalıdır. Aynı zamanda tüm bölgelerde salgın hastalığın yayılmasını engellemek için ateşkes ilan edilmelidir.” şeklinde ifade etti. (İLKHA)
Bu haber toplam 2509 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Tayakısı: Tarım sektörünün ayakta kalabilmesi için çiftçi yüzde yüz desteklenmeli
  • Mide üşütmesine ne iyi gelir?
  • Diz kireçlenmesine karşı öneriler
  • Yağış nedeniyle süt ve peynirde bolluk oluştu
  • Afrika'dan gelen çöl tozu 2 gün etkili olacak
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA