• Mardin28 °C
  • Diyarbakır25 °C
  • Batman24 °C
  • Şırnak25 °C
  • İstanbul23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Hazreti Nuh Camii ve makamı yıkılarak yeniden yapılacak
02 Kasım 2022 Çarşamba 08:19

Hazreti Nuh Camii ve makamı yıkılarak yeniden yapılacak

İçerisinde Nuh Peygamber ve Makine Mucidi El-Cezeri’nin türbelerinin bulunduğu Hazreti Nuh Camii, hayırsever iş adamı tarafından restore edilerek külliye tarzı bir cami olarak inşa edilecek.
Aslen Cizreli olan ve Van ilinde ikamet eden hayırsever iş adamı Veysel Ürüm, Şırnak Valisi Osman Bilgin’in önerisi ile Şırnak'ın Cizre ilçesinde bulunan Hazreti Nuh Peygamber Türbesi ve Camisi ile Sibernetik Bilimin Kurucusu İsmail Ebul-İz El Cezeri'nin türbesinin bulunduğu külliyenin restorasyonunu üstlendi.
 
Şırnak Valisi Osman Bilgin, beraberinde Cizre Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Nazlı Demir, hayırsever iş adamı Veysel Ürüm ile birlikte restorasyonun yapılacağı külliyeyi gezdi.
 
Külliye içindeki ve çevresindeki yapılarla ilgili yetkililerden bilgi alan Bilgin, restorasyonun yapılacağı alanı hayırsever iş adamı ile birlikte yerinde inceledikten sonra çalışmaların en kısa sürede başlaması için restorasyonu yapacak olan mimar ile bilgi alışverişinde bulundu.
 
Cizre'nin inanç turizmi ve tarihi açısından en önemli olan noktalarından biri olan Hazreti Nuh ve Sibernetik Bilimin kurucusu İsmail Ebul-İz El Cezeri’nin makamının bulunduğu külliye alanında olduklarını ifade eden Şırnak Valisi Osman Bilgin, "Bu külliyede farklı tarihlerde yapımlı, mimari olarak tüm kaygıların hiç birini taşımayan ve aynı zamanda vatandaşımızın hem ibadet etmesini hem yapacağı ziyaretleri, Hem buraya dışarıdan gelecek insanların ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak bir alanda bulunuyoruz. Bu ne Hazreti Nuh'un manevi huzuruna ne de tarihimizde, bilim dünyasında önemli eserleri bulunan El Cezeri'nin makamına ve aynı zamanda bizim için çok önemli olan burada bulunan camide ibadet eden insanların ibadet mantalitesi açısından yakışmayan yer burası. İnşallah burayı en güzel şekilde burayı restore edeceğiz." dedi.
 
Restorasyon işlerinden önce buranın hem rölövesini hem restotisyonunu hem de projelendirmesini yapacaklarını belirten Bilgin, "Özellikle bu projelendirmeyi yaparken de Cizre'mizin yerelde burayla ilgilenen derneklere, ailelere, tarihi açıdan tarih çalışması yapan arkadaşlarımızla birlikte çalışıp buranın geçmişine uygun hem geçmişini hem de geleceğini yansıtabilecek mimari de bir alan oluşturacağız." dedi.
 
"Geçmişimizi unuttuğumuz an geleceği yaşama şansımız yok"
 
Bilgin, "inşallah bu rölöve ve restotisyon sürecini çok hızlı bir şekilde atlatıp akabinde tüm Cizre'nin, tüm Şırnak'ın, bölgenin ve ülkemizin tamamının hayrına olacak, güzel hizmet sunacak. Buranın maneviyatını ve ruhunu da yansıtacak bir mekân uluşturacağız. Çünkü Cizre çok tarihi bir yer ve bu tarihi öldürmememiz lazım, kültürünü yaşatmamız gerekir. Geçmişimizi unuttuğumuz an geleceği yaşama şansımız yok ve buradaki halkımızı da geçmiş manasından koparmamamız gerekiyor. O Kültürü yaşatıp geleceğe ışık tutmamız gerekir. Akabinde bu çevredeki binaları da buradaki mimari ile birleştireceğiz ve hep birlikte bir eser oluşturacağız. Şimdiden Cizre’mize hayırlı olsun diyorum." dedi.
 
İş adamı Veysel Ürüm ise, "Sayın valimizin desteği ile Cizre’mize böyle bir eseri kazandıracağımız için çok mutluyuz. İnşallah en kısa zamanda çalışmalarımızı başlatır ve bu güzel yapıyı yeni tarihi dokusu ile kazandırırız Cizre’ye." diye konuştu.
 
Hazreti Nuh Peygamber Türbesi ve Camisi ile Sibernetik Bilimin Kurucusu İsmail Ebul-İz El Cezeri’nin türbesinin bulunduğu külliyedeki restorasyon çalışmalarına en kısa sürede başlanacağı öğrenildi. (İLKHA)
Bu haber toplam 362 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Gazze’de Gönüllü Doktorluk Yapan Taner Kamacı Üniversite Öğrencilerine Gazze İzlenimlerini Anlattı
  • Mardin'den İlhamla Tasarlanan Takılar Slovenya'da
  • KAYMAKAM ÖZDEMİR’DEN TURİZMCİ ESNAFA ZİYARET
  • MİDYAT MÜFTÜSÜ BULUNMAZ’A PLAKET
  • Devrilen traktörün altında kalarak hayatını kaybetti
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA