• Mardin28 °C
  • Diyarbakır25 °C
  • Batman24 °C
  • Şırnak25 °C
  • İstanbul23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Havaların soğuması ile birlikte kan stokları azaldı
08 Aralık 2023 Cuma 08:35

Havaların soğuması ile birlikte kan stokları azaldı

Havaların soğuması ile birlikte kan stoklarının minimum seviyeye düştüğünü ifade eden Şanlıurfa Kızılay Kan Bağış Merkez Müdürü Doktor Şems Mayar, vatandaşların "kan vermenin üşüteceği" düşüncesinin yanlış olduğunu belirterek tüm bağışçıları kan vermeye d
Havaların soğuması ile birlikte kan stoklarının minimum seviyeye düştüğünü ifade eden Şanlıurfa Kızılay Kan Bağış Merkez Müdürü Doktor Şems Mayar, vatandaşların "kan vermenin üşüteceği" düşüncesinin yanlış olduğunu belirterek tüm bağışçıları kan vermeye davet etti.
 
Havaların iyice soğumasının ardından "kan verirsek üşürüz" düşüncesinin etkisiyle kan stoklarının düşük seviyede olduğunu belirten Şanlıurfa Kızılay Kan Bağış Merkez Müdürü Doktor Şems Mayar, kanın 3 ayda bir kendi kendini yenilediğini söyledi.
 
Mayar, Türkiye bazında kış aylarında kan bağışının azaldığına dikkat çekerek kan vermenin kesinlikle zarar vermediğini aktardı.
 
Mayar, İLKHA aracılığıyla kan bağışı çağrısında bulundu.
 
"Ulusal kan stoklarımız minimum seviyeye düştü"
 
Havanın soğuk olmasından dolayı "kan verilirse üşürüm" düşüncesinin yanlış olduğunu ifade eden Mayar, "Geçen sene doğal afetlerden dolayı kan bağışı sayımız bayağı düştü. Yaşananlar beklemediğimiz bir durumdu ama vatandaşlarımız bu konuda bilinçliydi. Özellikle Şanlıurfa halkı çok destek verdi. Tekrardan bir şekilde toparlandık ama şu anda tekrar ulusal kan stoklarımız minimum seviyeye düştü. Şanlıurfa sıcak bir şehir ve soğuklar başladığı zaman bizim vatandaşlarımız da 'kan verirsem acaba üşür müyüm, kan değerlerim düşer mi' korkusuna kapılıp 'kan vermeyeyim sıcaklar başladığında kan veririm' düşüncesine giriyorlar. Kan zaten 3 ayda bir kendi kendini yeniliyor. Kırmızı kan hücreleri dediğimiz hücrelerin 120 gün süreleri var ve vücut kendi kendine yeniliyor. Kan bağışı yapmasak bile bu durum gerçekleşiyor ama halkımızda böyle yanlış bir düşünce olduğu için mevsim geçişlerinde ve kış aylarında kan stoklarımız tekrar düşüyor." dedi.
 
"Kış aylarında kan bağışı sayımız düşüyor"
 
Kış aylarında ülke genelinde kan stoklarında azalma olduğuna dikkat çeken Mayar, "Kış aylarında Türkiye genelinde soğuk olan illerde insanlar evden çok çıkmıyor. Türkiye bazında kış aylarında kan bağışı sayımız düşüyor. Yağışlar başlıyor ve dışarıda yağış olduğunda halkımız biran önce evine veya işine gitmek istiyor. Genelde bu sebeplerden dolayı kan bağışı stoklarımız azalıyor ama her zaman kan verebilirler. Bu konuda kesinlikle zarar göreceklerini düşünmesinler. 3 ayda bir 18 yaşından büyük her birey kan verebilir." diye konuştu.
 
"İnsanlara kan bağışını tavsiye ediyoruz"
 
Kan bağışının önemine dikkat çeken Mayar, "Kan bağışının bizim için önemi var, dinimizde kan alma öneriliyor. Eski zamanlarda kan transfüzyonu yoktu ve zamanla teknoloji gelişti ve birinden aldığımız kanı başka bir insana aktarabiliyoruz. İnsanlara kan bağışını tavsiye ediyoruz. Kan değeri yükseldiği zaman aslında vücuttaki kan çoğalmıyor bir nevi yoğunlaşıyor yoğunlaştığı zaman damarlarda rahat, rahat dolaşamıyor bu da baş ağrısı, halsizlik ve yorgunluğa sebep oluyor. Hatta ilerleyen dönemlerde kalp krizi geçirme riskini de arttırabilir. Bazı hastalarımız baş ağrısından dolayı poliklinikleri geziyor ve bir çözüm bulamadıklarında bazı doktorlarımız sağ olsun kan vermeye gönderiyorlar. Bağışçımız kan verdiği zaman rahatlıyor. Kan bağışı insan için sağlıklı bir işlemdir." şeklinde konuştu.
 
"Vatandaşlarımızı kan bağışına davet ediyoruz"
 
Mayar, kan bağışı çağrısında bulunarak şunları söyledi:
 
"Şanlıurfa halkı çok bilinçli bir halk ve her zaman bize destek verdi. Özelikle kış aylarında vatandaşlarımızı kan bağışına davet ediyoruz. Gelsinler kanlarını versinler, merak ettikleri veya akıllarına takılan bir şey olursa doktorlarımıza sorabilirler." (İLKHA)
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA