• Mardin15 °C
  • Diyarbakır15 °C
  • Batman14 °C
  • Şırnak13 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Harran’da Gastronomi Merkezi ve Gözlemevi açıldı.
01 Eylül 2019 Pazar 11:09

Harran’da Gastronomi Merkezi ve Gözlemevi açıldı.

Şanlıurfa’nın Harran ilçesinde yapımı tamamlanan Gastronomi Merkezi ve Gözlemevi düzenlenen törenle açıldı.
Şanlıurfa'da Harran Kaymakamlığı öncülüğünde; GAP Bölge Kalkınma İdaresi (BKİ), Birleşmiş Milletler (BM) ve Harran Belediyesi finansmanıyla yapımı tamamlanan Harran Gastronomi Merkezi ve Gözlemevi hizmete açıldı.
 
Konik kubbeli kümbet evleri, tarihi Ulu Camii, Şuayb Şehri, Harran Kalesi ve dünyanın ilk üniversitesinin kalıntılarının bulunduğu Harran, her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor.
 
Dünyada ilk gözlem yapılan mekânlar arasında yer alan Harran’da, Gözlemevi’nin açılmasıyla tarihten gelen astronomi bilgisi ışığında çalışmalar yapılacak. Yerli ve yabancı turistlerin merakla beklediği Harran Gözlemevi’nde;  gökyüzü, güneş, yıldızlar ve ay izlenecek. Bunun yanı sıra akademik ve bilimsel çalışmalara ev sahipliği yapan merkez haline gelecek.
 
Harran Kaymakamı Ömer Faruk Çelik, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ilçenin tarihi şanına yakışır bir merkez kazandırmanın sevincini yaşadıklarını söyledi. Çelik, ilçeye gelen misafirlere Mezopotamya olarak bilinen bölgeye ait yemeklerin ikram edileceğini vurguladı.
 
Çelik, köklü gastronomi kültürüne sahip olan ilçenin aynı zamanda merkez aracılığıyla da uzun vadede gençlerin yemek sektörüne hizmet etmesinin önünü açacağına inandığını belirterek, şunları kaydetti:
 
"Merkezlerimizin yapımı hummalı ve çok emek verilen bir süreçten sonra tamamlanmış bulunmakta. Tarihi Mezopotamya kültürü boyunca ciddi bir gastronomi kültürü ve birikimi ilçemizde oluşmuştur. Geçmişi uzun yıllara dayanan Harran'daki gastronomi kültürünü modern bir anlayış ve ilçe kadınımızın elinin lezzetiyle yerli ve yabancı turistlere sunmak istiyoruz. Harran'da yetişen öğrencilerin de gastronomiye olan merakını artırarak ülke genelinde gastronomi sektöründe yer bulmasına imkân açmak için de bir alt yapı oluşturmak istiyoruz. Bununla beraber tarih boyunca astronomi alanında önemli bir yere sahip olan Harran’ın bu unvanını yeniden ilçeye kazandırıp Gözlemevi’ni hem turistlerimizin kullanımına açıp hem de akademik ve bilimsel çalışmalara ev sahipliği yapmasını istiyoruz’’
 
Açılışa; AB Uyum Komisyonu Başkanı Kasım Gülpınar, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Ahmet Akay, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Eyüp Sabri Çelik, Vali Yardımcısı Ufuk Akıl, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ahmet Kaytan, GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, Harran Belediye Başkan Vekili Ahmet Aktaş, Sözen Grup Genel Müdürü Gökmen Sözen, Tahsin Öztiryaki ve turizmciler katıldı. (İLKHA)
Bu haber toplam 228 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
2024 Yerel Seçimlerinde Kimi Belediye Başkanı Olarak Görmek istiyorsunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2023 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA