• Mardin24 °C
  • Diyarbakır23 °C
  • Batman23 °C
  • Şırnak19 °C
  • İstanbul25 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Hammaddeye gelen zamlarla masrafları ikiye katlanan fırıncı esnafı zor durumda
16 Ocak 2021 Cumartesi 12:15

Hammaddeye gelen zamlarla masrafları ikiye katlanan fırıncı esnafı zor durumda

Dünyayı etkisi altında alan Covid-19 ile un, maya, yağ, elektrik ve oduna gelen fahiş zamlar fırıncı esnafını iflasın eşiğine getirdi. Desteklemelerin yetersiz olduğunu dile getiren esnaf, yetkililerden çözüm bekliyor.
50 kilogramlık unun torbası 85 TL'den 140 TL'ye, maya 45 TL'den 110 TL'ye, odunun tonu 400 TL'den 600 TL'ye yükselince fırıncı esnafı zor durumda kaldı.
 
Şırnak'ın Silopi ilçesindeki faaliyet gösteren fırıncı esnafı; ekmek üretiminde kullanılan hammadde kalemlerine gelen yüksek zamlara kira, elektrik, su, yakıt ve işçi masrafları eklemlendiğinde ekmeğin maliyetini bile çıkarmadıklarından yakındı.
 
Cumhurbaşkanlığının açıkladığı esnaf ve sanatkara destek paketinin olumlu ancak yetersiz olduğunu dile getiren esnaf, İlçe Esnaf ve Sanatkârlar Odasına bir çözüm bulunması için dilekçe vermelerine rağmen halen bir dönüş alamadıklarını belirtti.
 
31 yıllık fırıncı esnafı Ahmet Yakaomar, virüsten önce 2 fırın sahibi olduğunu, birini kapatmak zorunda kaldığını ve bu dönemde zorlandığı kadar hiçbir zaman zorlanmadığını dile getirdi.
 
Şu an işçi olarak çalışan Yakaomar, "İş yok, yasak var, pandemi var. Her hafta gelen zamlarla beraber, su, elektrik masraflarıyla esnaf çok zor durumda. Bu durumda esnafın kazandığını zannetmiyorum." dedi.
 
Ahmet Yakaomar
 
2014'ten beri ekmek fiyatlarının değişmediğini belirten Yakaomar, şöyle konuştu:
 
Un ve mayaya niye bu kadar zam geldi diye sorduğumuzda, 'Dolar yükseldi.' diyorlar. Arkadaş! Sen bunları dolarla mı alıyorsun? Cevap yok! Kaldı ki dolar 8.5'ten 7,5 seviyelerine geldi fiyatlar ise halen aynı.
Birçok esnafın iflasın eşiğine geldiğinin altını çizen Yakaomar, "2 ay önce Esnaf ve Sanatkârlar Odasına başvurduk, halen olumlu bir cevap almadık. Yetkililerden bir çözüm bekliyoruz." şeklinde konuştu.
 
Esnaf destekleme paketini olumlu bulduklarını ancak yetersiz olduğunu ifade eden Yakaomar, "Her ay 500 TL ödeniyor. Ancak 2 ila 4 bin TL arasında kira ödeyen esnaf var. Bu destek ödemesi kirasının yarısını bile karşılamıyor. İyi düşünülmüş ama hükümet bu miktarı yukarılara çekerse daha iyi olur." dedi.     
 
Mehmet Sait Kırkaplan
 
Esnaf Mehmet Sait Kırkaplan ise, ürettikleri ekmeği maliyetin altında sattıklarını söyledi.
 
Kırkaplan, pandemi ve zamlarla beraber çok zorlandıklarını belirterek, "Eskiden 10 işçi çalıştırırdım. Ancak maaşlarını ödeyemediğim için bir usta ve 2 işçimi çıkarmak zorunda kaldım. Pandemiden dolayı okula gidemeyen çocuklarımla beraber burada çalışmak zorunda kaldım. Borçlarımı ödemek için servis aracımı bir ay önce satmak zorunda kaldım." diye konuştu. (İLKHA)
Bu haber toplam 2003 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Tayakısı: Tarım sektörünün ayakta kalabilmesi için çiftçi yüzde yüz desteklenmeli
  • Mide üşütmesine ne iyi gelir?
  • Diz kireçlenmesine karşı öneriler
  • Yağış nedeniyle süt ve peynirde bolluk oluştu
  • Afrika'dan gelen çöl tozu 2 gün etkili olacak
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA