• Mardin30 °C
  • Diyarbakır25 °C
  • Batman22 °C
  • Şırnak21 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Hakiki tereyağı nasıl anlaşılır?
22 Eylül 2023 Cuma 09:12

Hakiki tereyağı nasıl anlaşılır?

Bir tereyağının sahte mi gerçek mi olduğunun nasıl anlaşılacağı ile ilgili bilgi veren tereyağı üreticisi Özcan Özay Yılmaz, özellikle tereyağının etiketine bakılarak ne kadar süt içerdiğine bakılması gerektiğini belirtti.
Bir tereyağının sahte mi gerçek mi olduğunun nasıl anlaşılacağı ile ilgili bilgi veren tereyağı üreticisi Özcan Özay Yılmaz, özellikle tereyağının etiketine bakılarak ne kadar süt içerdiğine bakılması gerektiğini belirtti.
 
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Fuar Merkezinde açılan ve Türkiye'nin birçok ilinden çok sayıda firmanın katıldığı 10. Gıda ve Yöresel Ürünler Fuarı'na vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.
 
Türkiye'nin birçok ilinden çok sayıda firmanın katıldığı fuarda yöresel ürünler satışa sunuldu.
 
Trabzon'dan doğal olarak ürettikleri tereyağlarını fuar alanında satışa sunan Özcan Özay Yılmaz, tereyağı hakkında bilgi verdi.
 
"Kalp dostu tereyağı bu tereyağıdır"
 
Özcan Özay Yılmaz
 
İLKHA'ya konuşan Yılmaz, "Trabzon tereyağı denince katkısız doğal olarak ayrandan üretilen tereyağı akla gelir. Tereyağlarımız, köylerde yoğrulan mayalarla ayran yapılır. Ayranlar tahta yayıklarla yoğrulur ve çalkalanır. Şimdi elektronik yayıklar çıkmış. Daha sonra yağ oluşan yağlar tereyağıdır. Vakumluları biz yapıyoruz, katkısızdır. Katkısız olduğu için sağlıklı tereyağı, kalp dostu tereyağı bu tereyağıdır. " dedi.
 
"Renginin değişik olması ineğin cinsinden kaynaklanıyor"
 
Tereyağlarının ineğin cinsine ve yediği ota göre renginin değiştiğini ifade eden Yılmaz, "Bizim tereyağlarımız biraz sarıdır. Bölge bölge çeşitlilik gösterdiği gibi beyaz ve sarı oluyor. Renginin değişik olması ineğin cinsinden kaynaklanıyor. Hayvanın yediği ottan kaynaklanıyor. Bizim orada inekler doğal beslendiği için genelde sarı oluyor. Tereyağı kalp ve damar tıkanıklığına sebep olmaz. 'Yağ kullanmayın, azaltın' diye damar hastalığına neden olduğu söyleniyor ama bu tereyağı ayran tereyağı olduğu için bir sıkıntı olmaz." diye konuştu.
 
"Tereyağı işini 35-40 yıldır yapıyoruz"
 
Doğal tereyağının sağlığa zarar vermediğini belirten Yılmaz, "Tereyağımız doğal olduğu için içerisinde zararlı madde yok. Tereyağı işini 35-40 yıldır yapıyoruz. Tereyağı yüzyıllardır yapılıyor. Bu iş kuşaktan kuşağa devam ediyor. Tereyağını kaliteli sattığımız için ve iyi olduğu için tercih ediliyor. Gün geçtikçe talep artıyor." Şeklinde konuştu.
 
"Etiketinde yüzde kaç süt içerdiği yazıyor"
 
Sahte tereyağının nasıl anlaşılacağı konusunda bilgi veren Yılmaz, "Tüketici sahte tereyağını tavada anlar. Tereyağı tavada erir, köpürür ve güzel bir koku verir. Çatır çutur etmez. Tereyağının ne olduğunu insan anlar. Sahte mi, kötü mü, iyi mi tavada yemek yapınca anlar. Kokusundan, tadından anlar. Bu şekilde tezgâhtan bakarak, marketten bakıp alarak anlayamaz. Tereyağının etiketine bakar, fiyatına değil. Etiketinde yüzde kaç süt içerdiği yazıyor. Bizde etikette yüzde 80 süt içeriyor yazıyor. Diğer yüzdesi suyla tuzdur." dedi. (İLKHA)
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA