• Mardin11 °C
  • Diyarbakır9 °C
  • Batman9 °C
  • Şırnak7 °C
  • İstanbul5 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Hack Karadeniz Yarışmasına 29 ülkeden 380 ekip katıldı
17 Ağustos 2022 Çarşamba 08:54

Hack Karadeniz Yarışmasına 29 ülkeden 380 ekip katıldı

​TEKNOFEST Hack Karadeniz’de yarışan beyaz hackerların bir dizi şifreyi çözerek iki gündür ulaşmaya çalıştığı hackerların, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank ile Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç olduğu çıktı.
TEKNOFEST Karadeniz kapsamında düzenlenen Hack Karadeniz Yarışmasına 29 ülkeden 380 ekip katıldı. Bu yıl 5'incisi yapılan yarışmada amaç yazılımların güvenlik açıklarını bularak elde edilen ipuçlarıyla olası hackerlerin yerini tespit etmekti.
 
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi'nde yapılan Hack Karadeniz yarışmasına  Çeşitli noktalardaki açıkları tespit edip ödülleri toplayarak finale kalan takımlar yarışma boyunca yoğun emek harcadı.
 
Amaçları "siyah hackerları" yakalamak olan Hack Karadeniz’in beyaz hacker takımları, Zonguldak Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleriyle birlikte hareket etti.
 
Siyah hackerların telefonlarını takip ederek Zonguldak’ta bir kafede olduğunu belirleyen yarışmacılar polislerle birlikte hücum bota binerek kafeye geldi. Yarışmacılar, arkaları dönük siyah kapüşonlu kıyafetleri olan iki kişiyi bulduklarında, Bakan Varank ile Başkan Ali Taha Koç olduğu sürpriziyle karşılaştılar.
 
Bakan Varank’ı karşılarında gören gençler şaşkınlıklarını gizleyemedi. Varank ile gençler arasında yaşanan sohbet ise gülümsetti.
 
Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç'un bu sene dünyada da olmayan bir konsepti gerçekleştirdiğini ifade eden Varank, şunları söyledi:
 
Bir siber güvenlik yarışmasını, fiziki yarışmayla birleştirdi. Buraya gelen finalist yarışmacılarımız ödüller toplamaya çalışarak, koşarak, efor sarf ederek de yarışmış oldular. Bugün finali gerçekleştirdik. Biz de aslında beyaz şapkalı hacker olmamıza rağmen bugün siyah şapkalarımızı takıp, senaryoda önceden belli ettiğimiz bir yeri hackliyormuşuz gibi yaparak yarışmaya dahil olduk. Arkadaşlarımız da bizlerin yerini önce ipuçlarını takip ederek, Türkiye'de geliştirilmiş yazılımlardaki zafiyetleri bularak daha sonra emniyet siber güvenlik dairemizle iş birliği yapıp telefonlarımızdan yerimizi tespit ederek buraya geldiler bizi buldular. Yarışmaya katılan herkesi tebrik ediyorum.
Bu yarışmaları, Türkiye'de siber güvenlik alanında farkındalık oluşturmak için düzenlediklerini de sözlerine ekleyen Varank, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
 
Özellikle gençlerimizi yönlendirmek, o alanlarda insan kaynağımızı geliştirmek, genç kardeşlerimiz daha genç yaşlardan itibaren bu alanlara yönelsinler diye bu yarışmaları düzenliyoruz. Hack Karadeniz'i Zonguldak'ta yapmamızın bir sebebi daha var. BAKKA 'Siber Vatan' isimli bir organizasyon düzenliyor. Özellikle bu bölgede Bartın, Karabük ve Zonguldak'taki üniversitelerde okuyan genç kardeşlerimizi elektrik-elektronik, yazılım gibi alanlarda öğrenci olmasalar bile biz 'Siber Vatan' programıyla siber güvenlik alanında yetiştiriyoruz. Onlara dönük eğitim programları, farklı staj programları düzenliyoruz. O arkadaşlarımız da kendilerini bu alanlarda yetiştiriyorlar hem sektörde kalifiye eleman olarak çalışıyorlar, hem de kendi şirketlerini kurarak siber güvenlik alanında faaliyet gösteriyorlar.
Varank, BAKKA'nın düzenlediği "siber vatan" programında oluşan ortamı bu yarışmada kullandıklarını anlatarak, "Bu yarışmanın bütün ayaklarını 'siber vatan' programında eğitim alan genç kardeşlerimiz tasarladılar, hayata geçirdiler. Yarışmacı arkadaşlarımız da Türkiye'nin dört bir tarafından gelip bu yarışmalara katıldılar. Biz kendilerini tebrik ediyoruz. Hepsi gönlümüzde birinci. Gerçekten TEKNOFEST Türkiye'de, uzay, havacılık, teknoloji ve bilimi sevdiren bir festival. Türkiye'nin her tarafında gençlerimizi ortaokul çağlarından itibaren bilime, teknolojiye yönlendiren bir festival. TEKNOFEST kuşağı, Türkiye'nin yeni başarı hikayelerini yazacak, ülkemizin geleceğini inşa edecekler. Bizler de kabul ederlerse arkadaşlarımızın ağabeyleri olarak sadece onların önünü açmak için çalışıyoruz. İnanıyoruz ki Türkiye'nin gerçek hikayesi bu genç kardeşlerimizin elinden çıkacak. Kendilerini tebrik ediyor, başarılar diliyoruz. Zonguldak'a da böyle güzel ev sahipliği yaptığı için teşekkür ediyoruz." diye konuştu.
 
Bakan Varank, Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz ve Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç ile birlikte Hack Karadeniz final etabına kalan 4 ülkeden 10 takım ve 38 yarışmacı arasında ilk 3'e giren "KırmızıMontluMadonna", "Yarayan Kana" ve "ChestnutHoney" takımlarına ödüllerini verdi. (İLKHA) 
Bu haber toplam 214 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
2024 Yerel Seçimlerinde Kimi Belediye Başkanı Olarak Görmek istiyorsunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2023 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA