• Mardin20 °C
  • Diyarbakır16 °C
  • Batman15 °C
  • Şırnak15 °C
  • İstanbul18 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Güzeloğlu: Kentte pamuk üretimini artıracağız.
10 Ekim 2019 Perşembe 12:03

Güzeloğlu: Kentte pamuk üretimini artıracağız.

Diyarbakır Ticaret Borsası'nın ilk defa pamuk satış seansının gerçekleştirildiği buluşmada konuşan Vali Güzeloğlu, bir milyon dekarlık alanda en az 500 bin ton pamuğu üreten bir kent olmayı hedeflediklerini söyledi.
Diyarbakır Ticaret Borsası'nın ilk defa pamuk satış seansını gerçekleştirdiği buluşmada konuşan Diyarbakır Valisi ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Hasan Basri Güzeloğlu, 2023 ve 2025'te GAP sulama projeleri ile Silvan Barajı'nın devreye girmesiyle 1 milyon dekarlık alanda en az 500 bin ton pamuğu üreten bir kent olmayı hedeflediklerini belirtti.
 
Beyaz altın olarak nitelendirilen ve yıllardır ülke genelinde Ege Pamuğu cinsinden işlem gören Diyarbakır Pamuğunun bundan sonra kendi adıyla işlem görmesi için ilk adım atıldı. Diyarbakır Ticaret Borsası M. Rifat Hisarcıklıoğlu Salon'unda ilk seans satış işlemi gerçekleştirildi.
 
İlk satış senası öncesi konuşan DTB Başkanı Engin Yeşil, Diyarbakır'ın pamuk üretiminin ülke genelinin yüzde 10 ihtiyacını karşıladığını söyledi. Kentte şu an 600 bin dönüm arazide pamuk ekimi yapıldığını ifade eden Yeşil, verdikleri desteklerden dolayı Güzeloğlu'na teşekkür etti.
 
"Bir milyon dekarlık alanda pamuk üretimi yapılacak"
 
Pamuğun sanayinin ve tarımın çok önemli bir girdisi olduğunu hatırlatan Güzeloğlu, "Dünyanın sayılı pamuk üreticilerinden olan ülkemizde Diyarbakır, bugün itibariyle üretim hasılası açısından 4'üncü İlimizdir. Pamuk üretiminde sadece pamuk boyutunda değil, çiğitti dediğimiz çekirdeği ile yağ sanayisinde, küspesi ile yem sanayisinde, bütün alanlarda pamuğun net ve açık bir girdi değeri söz konusudur. Diyarbakır, gerek pamuk üretiminin gerekse kalitesinin çok önemli bir belirleyici kentidir. Geçtiğimiz yıla nazaran bu yıl rekoltenin yaklaşık 80 bin ton civarında artması ve o şekilde gerçekleşmesini bekliyoruz." dedi.
 
Esas hedeflerinin 2023 ve 2025 bandında GAP'ın sulama projelerinin tamamlanması olduğunu ifade eden Güzeloğlu, "Silvan Barajı ve Silvan Projesinin sulama kanallarının devreye girmesi ile bir milyon  dekarlık alanda pamuk üretimini gerçekleştiren ve bunun karşılığında en az 500 bin ton pamuğu üreten bir kent olma hedefidir. Bu yakın dönemde gerçekleşecek hedefe karşısında kentimizi gerek üretim altyapısında gerekse pamuğa dayalı sanayinin altyapısında hazırlamakta bizim önceliğimizdir." şeklinde konuştu.
 
"Bismil'de Organize Sanayi Bölgesi kurulacak"
 
Ürün kaybının ve filesinin en aza indirilmesi, pamuk üretim merkezi Diyarbakır'da en nitelikli pamuğu yetiştiren, fiyat belirleyen ve pamuğa dayalı tekstil sanayi merkezi olmak gibi hedeflerinin bulunduğuna dikkat çeken Güzeloğlu, "Gerek il içi gerek ülke merkezli birçok firmamız Diyarbakır'ın gelecek perspektifinde tekstil kentte yatırım taleplerini çok yoğun bir şekilde ilettiler. Bu perspektifte 2'nci Organize Sanayi Bölgesi'nin tesis ve kuruluşu gerçekleştirildi. Bu bağlamda üretim merkezi olarak görebileceğimiz Bismil'de bu amaçla bir Organize Sanayinin kurulmasının teknik, imar ve hukuki süreçleri de tamamlanmak üzeredir." ifadelerini kullandı.
 
"Büyükşehir Belediyesi'nin kırsal kalkınma hamlesi devam edecek"
 
Valilik ve Büyükşehir Belediyesi olarak tarım ürünlerinin değerlenmesi ve artı ürüne dönüştürülmesi noktasında desteklerinin devam edeceğini vurgulayan Güzeloğlu, "Çiftçi örgütlenmesinden eğitimine, ürünün son pazar ürününe dönüştürülerek alıcıyla buluşturulmasına, girdi maliyetlerinin azaltılmasına, nitelikli ürünün elde edilmesine ve özellikle maliyetlerin örgütlenerek en aza indirilmesine dönük desteklerimiz bütün boyutları ile sürecek. Bu bağlamda dünyanın sayılı bir pamuk üreticisi olan ülkemizin en iddialı üretim bölgelerinden biri olan Diyarbakır'ımızda bugün başlayacak satış ve karşılıklı alışveriş sürecinin hayırlara vesile olmasını diliyorum." diye belirtti.
 
Konuşmaların ardından 42 farklı pamuk numunesinin satışa sunulduğu, 21 satıcı ve 17 alıcı olmak üzere toplam 38 kişinin katıldığı organizasyon Güzeloğlu'nun ilk gongu ile başladı. (İLKHA)
Bu haber toplam 208 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
2024 Yerel Seçimlerinde Kimi Belediye Başkanı Olarak Görmek istiyorsunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2023 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA