• Mardin24 °C
  • Diyarbakır23 °C
  • Batman23 °C
  • Şırnak19 °C
  • İstanbul25 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Güneydoğuda hububat verimi beklentilerin üzerinde gerçekleşiyor
28 Haziran 2022 Salı 09:31

Güneydoğu'da hububat verimi beklentilerin üzerinde gerçekleşiyor

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde devam eden hububat hasadını değerlendiren Siirt Tarım ve Orman Müdürü Ergün Demirhan ile Siirt Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Günbat, bölgede hububat veriminin beklentinin üzerinde olduğuna dikkat çektiler.
Siirt'in, GAP projesinden en az faydalanan il olmasına rağmen yağışların iyi olması nedeniyle hububat veriminin beklentinin de üzerinde olduğunu dile getiren Tarım ve Orman Müdürü Ergün Demirhan, Garzan Sulama Projesinin tamamlanmasıyla hububat veriminin çok daha üst seviyelere çıkacağını söyledi.
 
"Garzan Sulama Projesiyle verimimiz daha da artacak"
 
Siirt'te sadece 35 bin dekarlık bir alanın sulanabildiğine dikkat çeken Demirhan, Garzan Projesinin hayata geçmesiyle 250 bin dekar arazinin sulanabileceğini belirtti.
 
Tarım ve Orman Müdürü Ergün Demirhan
 
Demirhan, "Siirt, GAP projesinden en az faydalanan iller arasında yer almaktadır ama devam eden Garzan Projesi ile 2022 yılının sonuna kadar Garzan projemiz tamamlanacak ve bundan sonraki yıllarda uygulamaya geçecektir. Geçen yıl ortalama verimimiz kuraklıktan dolayı 150 kilogram civarındaydı ve bu, Türkiye ortalamasının da çok altında. Bu yıl yağışlar iyi geçti. Ortalamanın da üzerinde bir verim alacağız. En kötü yerimizde bile 350-450 kilogram bir verim bekliyoruz." dedi.
 
Buğday hasadında verimin beklentinin çok üzerinde olduğunu ifade eden Siirt Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Günbat, buğdayda dekar başına 500 kilogram verim alındığını, kırmızı mercimekte ise verimin 1'e 13 gerçekleştiğini kaydetti.
 
Çiftçilerin de hem verimden hem de fiyatlardan memnun olduğunu dile getiren Günbat, hem çok kaliteli bir ürün elde ettiklerini hem de verimin çok iyi olduğunu belirtti.
 
"Hububat verimimiz beklentinin çok üzerinde"
 
Günbat, "Geçen yıl felaket diyebileceğimiz bir kuraklık yılı geçirmiştik, bu yıl da bunun korkusunu yaşıyorduk ki Allah'a şükürler olsun bu yıl Siirt'te yeterli yağış oldu, ekinlerimiz çok güzel oldu. Hiçbir problemimiz yok. Hububatta da verimimiz beklentinin çok üzerinde. Ekinlerde kalite çok iyi, kırmızı mercimeği de biçtik, ondan da çok güzel bir verim elde ettik. 1'e 13 civarında bir verim elde ettik. Buğdayda dönüm başına beklentimiz 450 kilogramdı ama ortalama 500 kilogramın üzerinde bir verim elde ettik." ifadelerini kullandı.
 
Siirt Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Günbat
 
"Ticaret borsasında fiyatlar çok iyi çiftçiler de fiyattan memnun"
 
Ticaret borsasında da fiyatların çok iyi olduğunun altını çizen Günbat, "Dün ben Urfa'daydım. Tarım ve Kredi Kooperatifindeki bir toplantıya katılmıştım ve ticaret borsasını da gezdik, buğday fiyatları 8,5 TL bandında gidiyor ama Siirt ve çevresinde bu fiyatın 8 lira bandında olmasını bekliyoruz. Mercimek ise şu anda 13 lira bandında ama 14-15 lira olmasını bekliyoruz. Antep piyasası 13 lira bandında satışa sunulmaktadır." diye konuştu. (İLKHA)
Bu haber toplam 529 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Tayakısı: Tarım sektörünün ayakta kalabilmesi için çiftçi yüzde yüz desteklenmeli
  • Mide üşütmesine ne iyi gelir?
  • Diz kireçlenmesine karşı öneriler
  • Yağış nedeniyle süt ve peynirde bolluk oluştu
  • Afrika'dan gelen çöl tozu 2 gün etkili olacak
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA