• Mardin22 °C
  • Diyarbakır21 °C
  • Batman23 °C
  • Şırnak24 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Grip tedavisinde sık yapılan hata: Antibiyotik kullanımı.
06 Aralık 2019 Cuma 16:06

Grip tedavisinde sık yapılan hata: Antibiyotik kullanımı.

Soğuk kış günlerinde sık sık görülen gribal enfeksiyonlara karşı korunma yollarını anlatan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Şemsi Kalkan, her grip tedavisinde antibiyotik kullanımının yanlış olduğunu söyledi.
Özellikle sonbahardan kışa geçişte salgınlara neden olan gribal enfeksiyonlar, virüslerin neden olduğu bir hastalık. Genellikle endişeye yer vermeyecek bir şekilde seyreden gribal hastalıklar, zaman zaman çok ağır bir tabloya da dönüşebiliyor.
 
Özel Kızıltepe İpekyolu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Şemsi Kalkan, soğuk kış günlerinde sık sık görülen gribal enfeksiyonlara karşı korunma yollarını anlattı.
 
Sonbahardan kış mevsimine geçiş ile birlikte solunum yolu hastalıklarının daha sık görülmeye başladığını anlatan Kalkan, en büyük yanlışın ise gribal enfeksiyonların tedavisinde antibiyotik kullanımı olduğunu söyledi.
 
 
“Bol sıvı alımı çok önemli”
 
“Gribal enfeksiyonda evde istirahatinin yanı sıra bol sıvı alımının önemli olduğunu kaydeden Kalkan, şunları söyledi: 
 
“Sonbahardan kışa ilk geçtiğimiz dönemde, kalabalık yaşamın da ön planda olduğu bölgelerde virüs dediğimiz bazı mikroorganizmalar ateş, halsizlik, kırgınlık, yaygın vücut ağrısı, burun akıntısının eşlik ettiği bir enfeksiyonlara neden olabliyor.”
 
“Enfeksiyonlar eşittir antibiyotik demek değil”
 
“Genel alışkanlığımız ve yılların getirdiği kulaktan dolma bilgilerle bütün enfeksiyonlar eşittir antibiyotik gibi algılanabiliyor.” diyen Kalkan, “Kış döneminde gribal enfeksiyon diye tanımladığımız enfeksiyon tablosu, gözle görülmeyen ve mikroskopta bile bazen görünmeyen virüslere bağlı.” dedi.
 
 Gribe karşı ne yapmalıyız?
 
Gribal enfeksiyonlara karşı korunma yollarını ve alınacak önlemleri anlatan Kalkan, “Halk olarak farkında olmamız gereken ve yapmamız gereken bazı tedbirler var. Birincisi her grip olduğumuzda antibiyotiğe başvurmamamız lazım. Çoğumuzun evinde ya da komşumuzda ve tanıdığımda mutlaka daha önce yazılmış ve alınmış ama bitirilmemiş antibiyotikler var.  Öncelikle onlara dokunmamamız lazım. Ateş, kırgınlık ve mikroorganizmaların neden olduğu bu ilk tabloda ateş düşürücüler ve yeterli su içilmesi gerekir. Yeterli sıvı alınması için bitkisel çaylardan da yararlanılabilir.  İstirahat ile birlikte özellikle kalabalık yerlerde el hijyeni, el yıkamaya dikkat edilmesi ve havlu gibi bazı kıyafetlerin ortak kullanılmaması bunun yayılmasının önüne geçecek. Ateş üç günden uzun sürmüyorsa, beraberinde öksürük, renkli balgam eklenmiyorsa antibiyotik kullanma konusunda aceleci olmamak lazım. Ama üç günden uzun süren ateş varsa, geçici tedavilere rağmen şikâyetler halen sürüyorsa kişinin hekimlere başvurmaları gerekiyor. Kendi başınıza, eş dost tavsiyesi ile ya da eczaneden alarak ilaç kullanmamanız gerekir.” dedi.
 
Kalkan, son olarak şunları söyledi: “Gribal enfeksiyonlarda toplu yaşam alanlarda, kreşlerde, okullarda çocukların enfeksiyon tablosunda iken birkaç gün evde istirahat etmek iyileşmeyi kolaylaştıracak, hastalığın yayılmasını engelleyecektir.” (İLKHA)
 
 
 
Bu haber toplam 226 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkusu
  • Mardin 1969 Spor deplasmanda 1 puana razı oldu
  • Irak’ta aracın çarptığı Mardinli genç ağır yaralandı
  • Cumhurbaşkanlığına Cevdet Yılmaz vekâlet edecek
  • ALES temel soru kitapçığı ve cevap anahtarı yayımlandı
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA