Karakter boyutu :
26 Ocak 2024 Cuma 11:36
Grip salgınında evde tedavi olmanın önemi
Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Dr. Bişar Sezgin, son bir aydır acil servislerde belirgin bir yoğunluk yaşandığını ve gelen hastaların çoğunluğunu; soğuk algınlığı ve grip şikayetleri olan üst solunum yolu enfeksiyonu geçirenlerin oluşturduğunu ifade etti.
Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Dr. Bişar Sezgin, son bir aydır acil servislerde belirgin bir yoğunluk yaşandığını ve gelen hastaların çoğunluğunu; soğuk algınlığı ve grip şikayetleri olan üst solunum yolu enfeksiyonu geçirenlerin oluşturduğunu ifade etti.
Hastalığın 65 yaş üzeri ve 5 yaş altındaki çocuklarda daha ciddi sonuçlar doğurabileceğini belirten Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Dr. Bişar Sezgin, sağlıklı yetişkinlerin genellikle 10 gün içinde iyileştiğine vurgu yaptı.
Evde tedavi için basit grip ilaçlarının kullanımında bir sakınca olmadığını dile getiren Sezgin, İnfluenza gibi hastalıklarda yakın temas ve öksürükle birlikte havaya karışan virüslerin bulaşma riskinin olduğunu kaydetti.
Bu virüslerin yayılma potansiyelinin bulunduğunu aktaran Sezgin, grip gibi basit hastalıkların evde geçirilebileceğini ve böylelikle hastaneye başvurarak oluşacak yoğunluğun önüne geçilmesinin mümkün olacağına dikkat çekti.
"Başka hastalığınız yoksa evde tedavi için basit grip ilaçlarının kullanımında sakınca yok"
Sezgin, "Geçen 2-3 aya kadar ortalama bin 200 hasta kabul ederken, yakın zamanda 2 bin hasta sayısına ulaştık. Acil servisler bu günlerde yoğun olduğu için yoğunluğu karşılamakta bazen gecikmeler yaşanmaktadır. Gelen hasta grubunun büyük çoğunluğunu soğuk algınlığı ve grip şikayetleri olan üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren hastalar oluşturuyor. Üst solunum yolu enfeksiyonu özellikle 65 yaş üzerinde, başka hastalıkları olan ve 5 yaşın altındaki çocuklarda daha tehlikeli seyrederken, yetişkin grubunda ve başka hastalığı olmayan hastalarda genellikle 10 gün içerisinde kendiliğinden geçen bir hastalıktır. Ek bir hastalığınız yoksa, evde soğuk algınlığı için basit grip ilaçlarını kullanmada herhangi bir sakınca yoktur." şeklinde konuştu.
"Nefes darlığı, balgam, ateş, öksürük şikayetleri artması durumunda acil servise başvurun"
Özellikle soğuk algınlığı sonrasında nefes darlığı, balgam, ateş ve öksürük gibi şikayetlerin artması durumunda hastaların acil servise başvurmasının faydalı olabileceğini belirten Sezgin, şu uyarılarda bulundu:
"Özellikle soğuk algınlığı sonrasında nefes darlığı çeken, balgam, ateş, öksürük gibi şikayetleri yoğunlaşan hastaların Acil Servise başvurmaları faydalı olabilir. Ancak, burun akıntısı veya basit boğaz ağrısı gibi hafif şikayetlerle gelip, özellikle damardan veya kalçadan iğne şeklinde tedavi talebinde bulunan hastaların tedavileri hap almak yerine evde dinlenmeleri daha yararlı olabilir. Özellikle soğuk algınlığı ve grip gibi durumlar için evde istirahat önerilmektedir. İnfluenza gibi hastalıklarda, yakın temas ve öksürükle birlikte havaya karışan virüslerin bulaşması mümkündür. Basit grip ve soğuk algınlığı evde geçirilebilecekken, hastaneye başvurulduğunda acil servis yoğunluğunda belirli bir süre beklemek, virüslerin bulaşma riskini artırabilir. Bu nedenle, hafif semptomlarla hastaneye başvurmadan önce, evde dinlenmek ve semptomları takip etmek daha mantıklı olabilir."
Soğuk algınlığı, evde tedavi ve acil durumlar için öneriler
Gribin hemen geçmesi ve hemen rahatlamak için damardan tedavi almayı umarak acile gelmenin faydasının olamayabileceğine dikkat çeken Sezgin, "Çünkü damardan tedavinin gribin süresini kısalttığına ya da daha faydalı olduğuna dair hiçbir kanıt yoktur." dedi.
Sezgin," Acil tıp uzmanı olarak şunu rahatlıkla söyleyebilirim: Soğuk algınlıklarının ilaç tedavisi gerekiyorsa, başlangıçta hap olarak ağızdan alınması gerekmektedir. Destekleyici tedavi olarak evde sıvı gıdaların tüketilmesi ve dinlenme iyi gelecektir. Ancak, eğer belirtiler geçmiyorsa ve hastalığın ilerlediğini düşünüyorsanız, nefes darlığı, öksürük ve balgam gibi şikayetler başladıysa, o zaman acil servise başvurabilirsiniz. Acilden fayda görebileceğiniz nokta orasıdır. Bu anlamda, hastalarımıza evde başlangıç tedavilerini yapmalarını ve mümkünse ilk başvuru noktası olarak da aile hekimlerine başvurmalarını öneriyorum." ifadelerini kullandı." (İLKHA)
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
- Mezopotamya’nın Bereketi, Ar-Ge Çalışmasıyla Şahlanacak
- Mardin Emniyeti'nden Turizm Sezonuna Özel Yaya Polis Devriyesi Uygulaması
- Vali Tuncay Akkoyun, Kızıltepe İlçesini ziyaret etti
- Mardin Valisi Tuncay Akkoyun, İlköğretim Haftası Programına katıldı
- Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Ali Çardakcı, Mardin'i ziyaret etti
Midyat’ta Sinema ve Kütüphane Günleri
Akın Akın Midyat'a geliyorlar
ÖMERLİ'NİN MAHSARTE TÜM RENKLERİ, GÜZELLİKLERİ, EL SANATLARI, YÖRESEL ÜRÜNLERİ, TARİHİ SOKAKLARI
Ömerli Belediyesi ev spor kompleksinin inşaatına başladı
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA