• Mardin15 °C
  • Diyarbakır15 °C
  • Batman14 °C
  • Şırnak13 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Kılıç: Çocuklarda miyop riski artıyor
07 Ocak 2022 Cuma 10:08

Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Kılıç: Çocuklarda miyop riski artıyor

Çocuk ve gençlerde miyop bozukluğunun giderek artmasıyla birçok çocuk ve genç, uzağı görememe problemi ile göz hekimlerine başvuruyor.
Siirt Üniversitesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Şaban Kılıç, miyop bozukluğunun ortaya çıkış nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında önemli uyarılarda bulundu.
 
Kılıç’a göre, miyop’un ana faktörlerden biri genetik olmakla birlikte, yakına odaklamanın da ilerlemesinde etken olduğunu belirtiyor. Kılıç, odaklanma sebebine ilişkin ise telefon ve bilgisayarı örnek gösterdi.
 
Miyop nedir?
 
Miyop’un uzağı görememe kusuru olduğu belirten Kılıç, “Gözün ön ve arka çapının yüksek olmasına ve buna bağlı olarak göze gelen ışınların gözün görme merkezinin daha ön kısmının odaklanması sonucu ortaya çıkan bir durumdur.” tanımlamasında bulundu
 
Miyop’un belirtileri ve tedavi yöntemi nedir?
 
Dr. Öğr. Üyesi Şaban Kılıç
 
Genelde miyop olan kişilerde uzağı görememe, bulanık görme gibi belirtiler ortaya çıktığına dikkat çeken Kılıç, tedavi yöntemi ile ilgili şunları söyledi:
 
“Aileler çocuklarını genelde ‘Uzağı göremiyor. Televizyonu yakından izliyor, gözünü kısarak bakıyor.’ gibi şikâyetlerle getiriyorlar. Elimizde mevcut olan cihazlarla ölçümlerini yapıyor ve daha sonra görme muayenelerini yaparak gözlük numaralarını tespit ediyoruz ve buna bağlı olarak ta gözlüklerini veriyoruz.”
 
Miyop ilerleyici bir hastalık mıdır?
 
Salgınla birlikte çocukların derslerini bilgisayar başında geçirmeleri ve yakın odaklı çalışmalarından dolayı miyop olma olasılıklarının arttığına dikkat çeken Kılıç, “Çocuklar teknolojiye ne kadar bağımlı olursa bu tür problemlerle karşılaşma olasılıkları artar. Genellikle yapılan çalışmalarda yakın odaklı çalışmanın gözlük numarasını da yükselttiği söylenmekte. Miyop ilerleyici bir hastalıktır. Genellikle 20-25’li yaşlara kadar devam ediyor. Miyop derecesi 0.50 numaradan başlayıp 20 numaraya kadar çıkabilmektedir.” ifadelerini kullandı.
 
“Salgın sürecinde miyop görülme oranları arttı”
 
Miyop nedenini genetik ve çevresel faktörlere bağlayan Kılıç, “Yani bilgisayar, yakından televizyon izlemek, uzun süre yakın kitap okumak miyop’un ilerlemesine neden olduğu söyleniyor. Günümüzde de çocuklar teknoloji çağı çocukları olduğu için hepsinin elinde bir telefon veya tablet olabiliyor. Eskiden çocuklar bahçeye çıkar oyun oynardı ama şimdi çocuklarımızı dışarı gönderip oyun oynatamıyoruz. Evin içinde televizyon izlemeyi, tabletle oynamayı daha çok seviyorlar. Bu nedenlerle günümüzde miyop görülme oralarının artığı söylenmektedir.” diye konuştu
 
“Erken tespit edilmeyen miyop’un tedavisi mümkün olmuyor”
 
Yeni doğan her bir çocuğun ilk bir ay içerisinde muayene olması gerektiğine dikkat çeken Kılıç, şu tavsiyelerde bulundu:
 
“Çocukların 1-3 ve 5 yaşında rutin kontrollerinin olması lazım, çocuklar hasta olduktan sonra değil hasta olmadan da her hangi bir şikâyetinde de göz doktoruna muayeneye yaptırmaları gerekiyor. Erken dönem tespit edemediğimiz görme kusurlarının 7 ve 10’lu yaşlarda tedavisi mümkün olmuyor, Buna göz tembelliği deniyor. Aileler çocuklarını bir şikâyet olmasa dahi rutin kontrollerini mutlaka yaptırmaları tavsiye ediyoruz çocuklardan telefon ve tableti uzak tutmak gerekiyor. Çocuklar ders işlerken tableti mutlaka kullanacak ama dersten sonra çocukların birçoğu oyun oynamak için de bunu kullanıyorlar, mümkün mertebe bunun önüne geçmek lazım. ”(İLKHA)
Bu haber toplam 395 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
2024 Yerel Seçimlerinde Kimi Belediye Başkanı Olarak Görmek istiyorsunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2023 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA