• Mardin24 °C
  • Diyarbakır23 °C
  • Batman23 °C
  • Şırnak19 °C
  • İstanbul25 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Gençlerin içerisinde olmadığı camiler manen viranedir
05 Ekim 2019 Cumartesi 12:12

"Gençlerin içerisinde olmadığı camiler manen viranedir"

Camilerin manevi olarak imar edilmesini zor olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Şehmus Ülker, içerisinde gençlerin olmadığı camilerin manen virane olduğuna dikkat çekti.
Şırnak'ın Silopi İlçe Müftülüğü tarafından, "Cami ve Din Görevlileri" haftası nedeniyle bir program düzenlendi. Çarşı Camii'de gerçekleştirilen programda ‘Cami ve Hayat’ konusu işlendi.
 
Program, Enes Bilen'in  Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Kürtçe-Türkçe Mevlit ile ilahilerin seslendirilmesinin ardından Şırnak Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi. Şehmus Ülker, konuşma yaptı.
 
İslam tarihinde camilerin toplumları inşa eden güç haline geldiğini belirten Ülker, "Gerçek şu ki, insanlar için yapılmış ilk ev, alemlere hidayet ve bereket kaynağı olarak Mekke'deki Kabe'dir." ayetine atıfta bulunarak dolayısıyla camilerin de Kabe'nin birer şubeleri gibi olduğunu belirtti.
 
Ülker, "Camilerin iki imarı vardır; biri maddi diğeri ise manevidir. Maddi imar kolaydır; çimentoyu ve demiri getirir camiyi inşa edebiliriz. Ama asıl olan manevi imardır. Cami yaptık, içerisinde gençlerimiz yoksa, kadınlarımız yoksa, çocuk sesleri gelmiyorsa o cami manen viranedir. Tabiî ki de en zoru olan da manevi imardır. Bu da siz değerli din görevlisi hocalarımızın işidir." diye konuştu.
 
"Önemli olan camimizin içini doldurabilmektir"
 
Camilerin insanlarla, insanların camilerle hayat bulduğunu dile getiren Ülker, "Peygamber Efendimizin Medine'de inşa ettiği cami, basit bir yapı değil miydi? Şimdiler gibi görkemli değildi. Altında halı yoktu, kum vardı, sahabe efendimiz alnını secdeye götürdüğünde alınlarına kum yapışırdı. Ama İslam tarihinde gelmiş geçmiş en imarlı mescit, Mescid-i Nebi'dir. Çünkü imamı Hazreti Muhammed, müezzini Bilal-i Habeş, cemaati de Ashab-ı Kiram'dı. Demek ki önemli olan camimizin içini doldurabilmektir. Camiler insanlarla, insanlar camiyle hayat bulur. Artık zaman eskisi gibi değildir. Gençlerimizi artık üniversite mezunu oldular, okuma seviyeleri yükseldi. Manevi mimar olabilmemiz için okuma seviyemizi yükseltmeliyiz." ifadelerini kullandı.
 
Çeşitli ikramların ardından edinilen dualarla son bulan programa, İlçe Kaymakamı Sezer Işıktaş, İlçe Müftüsü Muhammed Said Okumuş, İlçe Milli Eğitim Müdürü Bülent Dayanan, STK temsilcileri, din görevlileri ve vatandaşlar katıldı. (İLKHA)
Bu haber toplam 2329 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA