• Mardin24 °C
  • Diyarbakır23 °C
  • Batman23 °C
  • Şırnak19 °C
  • İstanbul25 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Geleneksel yöntemlerle yapılan Reşıkler teknolojiye direniyor
20 Şubat 2022 Pazar 13:26

Geleneksel yöntemlerle yapılan "Reşıkler" teknolojiye direniyor

Van’da, 100 yıllık bir geçmişi olan ve keçi kılından yapılan geleneksel ayakkabı olarak varlığı devam ettiren "Reşıkler" Türkiye'de ve Avrupa ülkelerinde rağbet görmeye devam ediyor.
Tabanı kendirden, yüzeyi ise keçi kılından yapılan Reşıkler, Serhad bölgesine özgü motiflerle süsleniyor.
 
Doğal, sağlıklı ve su tutmaz özelliği olan Reşıkler, gelişen teknolojiye rağmen varlığını sürdürmeye devam ediyor.
 
Van’da, 20 yıldan fazladır Reşık üreten ve ürettiği Reşıkleri Avrupa ülkelerine de gönderen Ayakkabı Ustası Mecit Emen, ürettikleri Reşıklerin doğal ve sağlığa faydalı olduğunu söyledi.
 
"Çırak bulmada sıkıntı çekiyoruz"
 
1987’den beri ayakkabı işi ile uğraştığını belirten Emen, "20 yıldır bölge de yöresel ayakkabı olan Reşıkleri yapıyorum. Biz bu işe başlarken kundura işi çok iyiydi. Eskiden babalarımız meslek öğrenelim diye bizi bir esnafın yanına bıraktığı zaman “eti senin kemiği benim” anlayışı ile bırakırlardı. Şimdi işler değişti. Günümüzde insanlar çocuklarını bu tür atölyelere bırakmıyorlar. Bu alanda da çırak noktasında ciddi bir açık var." dedi.
 
"Ürettiğimiz Reşıkleri Avrupa ülkelerine de gönderiyoruz"
 
Reşıkleri başta folklor ekiplerine yaptıklarını ifade eden Emen, "Talepler doğrultusunda bölgemizde yöresel kıyafetlerle uğraşan insanlara yaptık. Sonra sanatçılara, derken Avrupa’ya kadar gitti bu Reşıklerimiz. İyi bir iş potansiyeli yakalayınca yerelden çok Avrupa’ya gönderdik. Çünkü onların talepleri daha iyi oldu. Birkaç büyük şirket bizi aradı, bunları üretirseniz biz alır, satarız diye. Ama biz eleman sıkıntısı ve iş potansiyeli anlamında sıkıntı çektiğimiz için bu ayakkabıların nakışını yapmak çok zor oluyor. Günde en fazla birkaç tane yapabiliyoruz." ifadelerini kullandı.
 
"Bu ayakkabıyı alan pişman olmuyor"
 
İş yerinde 4 arkadaşla beraber çalıştıklarını dile getiren Emen, "Reşıkler, 100 yıl önce Serhad bölgesinde giyilen bir ayakkabı modeli idi. Tabanı kendirden, yüzü de keçi kılından yapılan su geçirmez, koku yapmaz, kaşıntı, ter yapmaz bir doğal bir üründür. Alan insanlar pişman olmuyor. Bu ayakkabıyı alanlar hem sanatımıza destek oluyorlar hem de uygun fiyata çok kaliteli bir ayakkabı giyiyorlar. Eskiden bölgemizde keçi beslenirdi. Son yıllarda keçi beslenmiyor. Keçi kılından yapılmış malzemeyi dışarıdan alıyoruz. Doğu Beyazıt ve Iğdır yöresinden yaptırıp getiriyoruz." diye konuştu.
 
"Lise öğrencilerinin stajyer olarak iş yerlerine gönderilmesi bizim için faydalı oldu"
 
Çocukların aileleri ve devlet tarafından yönlendirilmelerinin çok önemli olduğunu ifade eden Emen, "Van’daki sanat okullarında ayakkabıcılık ile ilgili bir bölüm yok. Taleplerimiz biraz da olsa gerçekleşti. Lise öğrencilerin stajyer olarak iş yerlerine gitme süreci başladı. Tabi bize gelen öğrenciler işi bilmiyorlar ve öğrenmeleri de zaman alıyor. Kanaatimce önümüzdeki dönem daha iyi olacak. Stajyer lise ve üniversite öğrencileri iş gücü desteğini bizlere sununca biz biraz daha rahatlayacağız." şeklinde konuştu. (İLKHA)  
Bu haber toplam 887 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Tayakısı: Tarım sektörünün ayakta kalabilmesi için çiftçi yüzde yüz desteklenmeli
  • Mide üşütmesine ne iyi gelir?
  • Diz kireçlenmesine karşı öneriler
  • Yağış nedeniyle süt ve peynirde bolluk oluştu
  • Afrika'dan gelen çöl tozu 2 gün etkili olacak
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA