• Mardin30 °C
  • Diyarbakır25 °C
  • Batman22 °C
  • Şırnak21 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Filipinlerde 225 kişi leptospiroz nedeniyle öldü
04 Ağustos 2023 Cuma 08:05

Filipinler'de 225 kişi leptospiroz nedeniyle öldü

Filipinler, enfekte olmuş hayvanın idrarı nedeniyle bulaşan leptospiroz hastalığından bu yıl 225 kişinin öldüğünü bildirdi.
Filipinler, enfekte olmuş hayvanın idrarı nedeniyle bulaşan leptospiroz hastalığından bu yıl 225 kişinin öldüğünü bildirdi.
 
Filipinler Sağlık Bakanlığı (DOH), günlerce süren şiddetli yağışlar nedeniyle birçok bölgede meydana gelen sel nedeniyle ülkede leptospiroz vakalarının arttığına dikkat çekti.
 
Açıklamada, bu yıl 1 Ocak ile 15 Temmuz arasında 2 bin 79 vaka ve en az 225 ölümün kaydedildiği bildirildi.
 
DOH, vakaların hâlâ artabileceği konusunda uyardı.
 
Leptospiroz nedir?
 
Leptospiroz insanları ve hayvanları etkileyebilen bakteriyel bir hastalıktır. Leptospira cinsi bakteriler bu hastalığa neden olur. İnsanlarda, semptomlar oldukça geniş bir yelpazede olduğu için başka hastalıklarla karıştırılabilir.
 
Bulaşma
 
Bu hastalık enfekte olmuş hayvanın idrarıyla kirlenmiş su veya toprağa temas edilmesiyle bulaşabilmektedir. Hasta hayvanın idrarının bulaştığı yerde bakteri haftalarca hatta aylarca canlı kalabilir. Yabani ve evcil hayvanlar bu bakteriyi taşıyabilmektedir. Bu hayvanlar arasında sığırlar, domuzlar, atlar, köpekler, kemirgenler ve yabani hayvanlar yer almaktadır. Enfekte olmuş hayvanlar da hiçbir bulgu vermeyebilir. Bakteri vücuda cilt yoluyla özellikle cilt bütünlüğünün bozulduğu kesiklerden ya da mukozalardan (göz, burun, veya ağız) girebilmektedir. Leptospiroz salgınları genellikle sel suları gibi kirlenmiş suya maruz kalınmasından kaynaklanır. İnsandan insana bulaşması nadirdir.
 
Tedavi olmayan leptospirozlu hastalarda böbrek hasarı, menenjit, karaciğer yetmezliği, solunum sıkıntısı gelişebilir ve hatta ölümle sonuçlanabilir. (İLKHA)
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA