• Mardin24 °C
  • Diyarbakır23 °C
  • Batman23 °C
  • Şırnak19 °C
  • İstanbul25 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
​Esnaftan tam kapanma tepkisi: Bayram hazırlıklarımız elimizde kaldı
30 Nisan 2021 Cuma 10:44

​Esnaftan tam kapanma tepkisi: Bayram hazırlıklarımız elimizde kaldı

Yeni tip Coronavirus (Covid-19) ile mücadele kapsamında bugün başlayıp 17 gün boyunca sürecek tam kapanmaya tepki gösteren esnaf zamansız yakalandıklarını belirterek mağdur olacaklarını söylediler.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, ülke genelinde geçerli olmak kaydıyla 29 Nisan'da saat 19.00'dan 17 Mayıs 05.00'a kadar sürecek tam kapanmanın uygulayacağını geçileceğini belirtti.
 
Tam kapanma uygulamasını değerlendiren esnaf, kapanmanın ani olduğunu ve bayram hazırlıkları kapsamında yüklü miktarda aldıkları ürünlerin ellerinde kaldıklarını söyledi.
 
Tam anlamıyla bir destek verilmesi gerektiğini ifade eden esnaf, zincir marketlerle haksızlık yapıldığını, sadece gıda ile içecek satılması gerektiğini söylediler.
 
Huseyin Çağlar
 
Bir yıl boyunca Ramazan Bayramı’nı beklediklerini ifade eden giyim esnafı, Huseyin Çağlar, bayram hazırlıkları kapsamında borçlanarak ürün aldığını belirtti.
 
Kapanmayı hesaba katmadan borçlandığını dile getiren Çağlar, “Kapanmayı hesaba katmadan sağdan soldan ve bankada borçlanarak yüklü miktarda ürünler aldık. 90 bin liralık ürün aldık. Ürünlerimiz elimizde patlayacak. Esnaf olarak çok zor durumda kalacağız.” dedi.
 
Burak Kurtuluş
 
Esnafın 17 gün boyunca kapalı olmasının külfetli olacağını söyleyen Burak Kurtuluş, esnafın banka, SGK stopaj, vergi ve borçlarının ertelenmesi gerektiğini ifade etti.
 
Zincir marketlerle haksızlık yapıldığını söyleyen Kurtuluş, “Zincir marketlere A’dan Z’ye her şey satılıyor. Kozmetik, zücaciye, plastikçi, oyuncakçı, giyim vb. tüm ürünler zincir marketlerde satılacak ama bunu satan esnaflar kapalı olacak. Zincir marketlerin mahallelere hâkim olması zaten küçük esnafı yaraladı. Zincir marketler sadece gıda dışında tüm ürünlerin yasaklanması lazım.” diye konuştu. 
 
Mehmet İşlek
 
Toplum sağlığı açısından tam kapanmanın olumlu ama zamanlamasının ani ve yanlış olduğunu dile getiren Mehmet İşlek, “Ramazan ve Bayramı nedeniyle Nusaybin’den 19 bin TL sipariş verdim. Tam kapanma olunca siparişleri iptal ettim. Kredi kartı, çek ve ödemelerimiz var, kapalı olacağız peki bunları kim ödeyecek? Ödemlerimiz, borçlarımız 2-3 ay ertelenmelidir. Devlet bu düşünceyi yapmalıdır.” ifadelerini kullandı.
 
Nurullah Şimşek
 
“Keşke tam kapanmaya gidileceğini Ramazan ayı ilk başladığında açıklamış olsalardı. Çünkü bizim gibi toptancılar ambarlarını Ramazan ve Bayram için doldurdular” diyen Nurullah Şimşek, şöyle konuştu;
 
“Ramazan ayı ve ardından Bayram dolayısıyla ambarımızı şeker, çikolata, çerez, baharat, meşrubat, tabak, bardak, karton bardak ve temizlik malzemeleriyle stok yaptık. Tam kapanma aniden oldu, esnaflar mağdur olur diye düşünüyorum.”
 
Salih Ay
 
Salih Ay, “17 gün kapanma uygulaması güzelde ama uygulamasında biraz sıkıntı var. 17 gün esnaflar kapalı olacak ama bir sürü işyerleri açık olacak, millet gene dışarı çıkacak. Haliyle tam kapanma olmayacak. İnsani temel ihtiyaçlar ile gıda satışının yapıldığı işyerleri gene açık olacak. Bu uygun değildir bence, sadece gıda hariç her yerin kapalı olması lazım.” dedi.
 
Mehmet Salih Tayşun
 
Halkın ve esnafın ekonomik olarak çöktüğünü ifade eden Mehmet Salih Tayşun, “Aynı şekilde asgari ücret olmayan bir memlekette yaşıyoruz. Cumhurbaşkanı, yetkililer, mülki idare amirleri bu millet için elini taşın altına koysun. Milletin mutfağında, yağ var mı, tüp var mı, gıda var mı diye sormalıdır.” şeklinde konuştu.  (İLKHA) 
Bu haber toplam 414 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Nusaybin'de Ömer Özel İlkokulu ve Neriman Özel KETEM Merkezi açıldı
  • Uluslararası Sempozyum 3 Dilde Oturumlarla Devam Ediyor
  • Tayakısı: Tarım sektörünün ayakta kalabilmesi için çiftçi yüzde yüz desteklenmeli
  • Mide üşütmesine ne iyi gelir?
  • Diz kireçlenmesine karşı öneriler
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA