• Mardin15 °C
  • Diyarbakır15 °C
  • Batman14 °C
  • Şırnak13 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Esnaf yeni tedbirler döneminde ayakta kalabilmek için destek bekliyor
20 Kasım 2020 Cuma 08:23

Esnaf yeni tedbirler döneminde ayakta kalabilmek için destek bekliyor

Midyat Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Tacettin Avcı, pandemi nedeniyle Cuma gününden itibaren kapanacak olan bazı esnaf gruplarının bu ikinci dalgayı atlatabilmesi için ciddi bir desteğe ihtiyaç duyduğunu belirtti.

Mardin'in Midyat ilçesinde faaliyet gösteren çeşitli meslek grupları, pandemi nedeniyle ara ara iş yerlerini kapatmak zorunda kaldıklarından zaten zor bir dönem geçirdiklerini, alınan yeni tedbirlerle daha da zorlu bir sürece girdiklerini dile getiriyor.

Cuma günü başlayacak olan yeni tedbirler nedeniyle yeniden kapanacak olan bir kısım esnafın bu dönemi atlatabilmesi için desteğe ihtiyaç duyuyor. 

Midyat Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Tacettin Avcı, ikinci pandemi tedbirleri sürecinde esnafın ayakta kalabilmesi için ciddi bir nakdi yardım desteğine ihtiyaç duyduğunu belirtti. 

"Devletin çarklarını döndüren esnafa sahip çıkılmalı"
Pandemi nedeniyle en çok mağdur olan sektörün özellikle küçük esnaf olduğunu ifade eden Avcı, "Bilindiği üzere devletimizin çarkı esnafımız üzerinde dönmektedir. Bir ülkede, ekonomiyi ayağa kaldıran ve insanlara iş imkânı sağlayan esnaftır. Gerçekten 2020 Mart ayından bu yana Covid-19 nedeniyle Türkiye'de, hele hele Midyat'ta en fazla mağduriyet yaşayan esnafımızdır. Esnafımız mart ayından itibaren yaklaşık 8 aydır sıkıntı yaşamaktadır. Berber ve kuaför salonları ile güzellik merkezleri hemen hemen 4 ay kapalı kaldı. Lokantalar sadece paket servisi yaparak çalışabildiler. Diğer işletmelerimiz de yarım yamalak iş yaptılar." diye konuştu.

"Biz üzerimize düşeni yaptık şimdi sıra devletimizde"
Pandemi sürecinde alınan tedbirlere esnaf olarak riayet ettiklerini belirten Avcı, "Şu ana kadar biz esnaf olarak üstümüze düşeni yaptık. Gerek vergimizi gerek SSK, BAĞ-KUR primlerimizi ödeme konusunda ve gerek çalışanlarımızı hep biz destekledik. Bu dönemde esnafın ayakta kalabilmesi için devletin bize katkı sağladığı; esnaf destek paketi altında 25 binden 150 bin TL'ye kadar kredi verdiği doğrudur. Ama maalesef o bizi kurtaramadı. O zamanki mevcut durumda 4 aya kadar esnafımız kapalı kaldığından, giderleri karşılayabilmek için esnafımız aldığı o destek paketini zaten tükettiler. Şimdi ikinci dalga geliyor. Yine kapatmalar başlayacak. İşin kötü tarafı o zaman alınan kredilerin şimdi geri ödeme zamanı geldi. Biz de Esnaf ve Sanatkârlar Oda Başkanlığı olarak şunu diyoruz: Biz bugüne kadar devletimize karşı sorumluluklarımızı yerine getirdik, şimdi sıra sizde." şeklinde konuştu.

"Esnafımız çok zor günler geçiriyor"
Sağlık için alınan pandemi tedbirlerini desteklediklerini ancak esnafın halinin perişan olduğunu hatırlatan Avcı, "Sağlık için alınacak kısıtlamaya karşı değiliz. Biz de bunu takdirle karşılıyoruz. Ama esnafımızın hali gerçekten çok perişan. Devletimizden isteğimiz; en azından şu ikinci dalgayı atlatabilmemiz için nakdi yardım ile birlikte kira, BAĞ-KUR, SSK, elektrik gibi borçlar için bir katkı sunmalarıdır. Bizim çalışanlarımız var. Bu konuda destek bekliyoruz. Bugün Midyat'ta bin 500'e yakın esnaf var. Kiralarımız çok yüksek. İlçemiz turistik bir yer olduğu için diğer ilçelere göre yaklaşık 2 katını ödemek zorunda kalıyoruz. Devletten ve yöneticilerimizden; bu işe bir el atıp esnafımıza destek vermelerini bekliyoruz." diye konuştu. (İLKHA)

Bu haber toplam 1923 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Bina ikmal inşaatı yaptırılacak
  • Midyat MYO’da öğrencilere iftar verildi
  • Vali Tuncay Akkoyun, yetim çocuklar ve aileleriyle iftar yaptı
  • Bağlar ve Seyitler’de Sondaj Kuyusu Kazı Çalışmaları Tamamlandı
  • Adana'da 250 sikke ele geçirildi
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
2024 Yerel Seçimlerinde Kimi Belediye Başkanı Olarak Görmek istiyorsunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2023 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA