• Mardin15 °C
  • Diyarbakır15 °C
  • Batman14 °C
  • Şırnak13 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Erdoğan: 100 binlerce İdlibli evlerini, yuvalarını terk etmek zorunda kaldı.
28 Ağustos 2019 Çarşamba 09:47

Erdoğan: 100 binlerce İdlibli evlerini, yuvalarını terk etmek zorunda kaldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Soçi Mutabakatı'yla sağlanan sükunetin bozulduğunu, saldırılar sonucu 100 binlerce İdlibli'nin evlerini, yuvalarını terk etmek zorunda kaldığını söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova Jukovskiy Uluslararası Havaalanı'nda gerçekleştirdikleri baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan ortak basın toplantısında, "Bildiğiniz gibi eylül ayının ortalarında Türkiye'de yapılacak üçlü zirveyle süreci devam ettireceğiz ve bu süreç bölgenin barışına önemli katkılarda bulunması lazım. Temennimiz Cenevre öncesi çok daha önemli adımları atmış olalım." ifadelerini kullandı.
 
"Savunma sanayinde S-400 sistemlerinin teslimatının başlaması dâhil müspet adımlar atıyoruz"
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 17-22 Eylül'de düzenlenecek TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali'nde Rus tarafını İstanbul'da ağırlamak istediklerini kaydetti.
 
İki ülke bakanlarının geçen ay Antalya'da Karma Ekonomik Komisyon toplantısını gerçekleştirdiklerini anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: "Savunma sanayinde S-400 sistemlerinin teslimatının başlaması dâhil müspet adımlar atıyoruz. Nitekim bugün ikili görüşmemizde de savunma sanayine yönelik birçok alanda neler yapabiliriz, ne gibi adımlar atabiliriz, bunları ele alma fırsatını bulduk."
 
"100 binlerce İdlibli evlerini, yuvalarını terk etmek zorunda kaldı"
 
Rusya Devlet Başkanı Putin ile Suriye'de yaşanan gelişmeleri İdlib'deki durum özelinde tüm boyutlarıyla ele aldıklarını belirten Erdoğan, şunları söyledi: "Eylül ayında Soçi'de vardığımız mutabakatla İdlib'de nispi istikrarı sağlamıştık. Geçen sene Sayın Putin ile çok hassas bir dönemde kritik bir adım atarak İdlib'de insani trajedinin önüne geçmiştik. Ancak rejimin mayıs ayından beri sivilleri ve sivil altyapıyı hedef alan saldırıları İdlib'de tesis ettiğimiz sükûneti maalesef bozdu. Bu saldırılar Soçi Mutabakatı'nı hayata geçirme çabalarımıza da sekte vurdu. İdlib'de rejim saldırıları sonucunda mayıs ayından beri 500'ü aşkın masum insan hayatını kaybetti, bin 200'ün üzerinde sivil yaralandı. 100 binlerce İdlibli şu anda evlerini, yuvalarını terk etmek zorunda kaldı."
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 3,5 milyon Suriyelinin yeni bir insani felaketle karşı karşıya bulunduğunu vurgulayarak bu insanların önemli bir kısmının Türkiye sınırlarına yöneldiğini belirtti.
 
Türkiye'nin hâlihazırda 3,6 milyon Suriyeliye ev sahipliği yaptığını anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Rejimin terörizmle mücadele bahanesiyle sivillere karadan ve havadan ölüm yağdırması kabul edilemez. Sivilleri hedef alan saldırılar radikal unsurları da maalesef güçlendirmektedir. Rejimin kışkırtmaları, bölgedeki askerlerimizin can güvenliğini riske etme boyutuna varmıştır. Buradan şunu da ifade etmek istiyorum, meşru müdafaa hakkımız, özellikle sınırlarımız boyunca bizi müdafaaya sevk etmektedir" diye konuştu.
 
"Suriye'nin toprak bütünlüğüne bağlılığımızı teyit ettik"
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tabii gereken adımları da gereken zamanda atmak durumundayız. Ülkemizin bu konudaki kararlılığını değerli dostum Putin'e de bizzat ifade ettim. İdlib'de sükûnetin sağlanması için Astana ruhu çerçevesinde çalışmaya hazır olduğumuzu bir kez daha vurguladım. Soçi Mutabakatıyla üzerimize düşen sorumlulukları ancak rejimin saldırılarına son vermesiyle yerine getirebiliriz. Zaten bildiğiniz gibi eylül ayının ortalarında Türkiye'de yapılacak üçlü zirveyle süreci devam ettireceğiz ve bu süreç bölgenin barışına önemli katkılarda bulunması lazım ki temennimiz Cenevre öncesi çok daha önemli adımları atmış olalım." açıklamasında bulundu.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fırat'ın doğusundaki durumu da istişare etme fırsatı bulduklarını dile getirerek, "Bu vesileyle Suriye'nin toprak bütünlüğüne bağlılığımızı bir kez daha teyit ettik." dedi.
 
"Gayemiz, Suriye'nin 8 yıldır özlemini çektiği huzur ortamına bir an önce kavuşmasıdır"
 
Rusya'nın yanı sıra İran ve BM (Birleşmiş Milletler) ile yürütülen çabalar neticesinde Anayasa Komitesi'nin kuruluş çalışmalarında son aşamaya gelindiğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Son pürüzleri de gidererek komitenin ilanını en kısa sürede yapmak istiyoruz. İki ülke olarak birbirimizin güvenlik hassasiyetlerinin farkındayız. Bugüne kadar değerli dostumla Suriye'nin istikrarı yolunda önemli adımlar attık. İnşallah önümüzdeki dönemde de bu çabaları sürdüreceğiz. Gayemiz akan kanın durması, komşumuz Suriye'nin 8 yıldır özlemini çektiği huzur ortamına bir an önce kavuşmasıdır." değerlendirmesinde bulundu.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Federasyonu ile tesis edilen yakın diyaloğun tüm bölge için önemli olduğunu ifade ederek, "Bu görüşmemizde bu anlayışımızı bir kez daha teyit etme fırsatı bulduk." diye konuştu.
 
İkili görüşmede Libya ve Keşmir sorunu ile Orta Doğu'daki son gelişmeleri de ele aldıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, temasların özellikle bölgenin barışı için büyük önem taşıdığını kaydetti.
 
Rusya Devlet Başkanı Putin: "Rusya ve Türkiye ilişkileri dostluk ve çıkarlar üzerinde gelişmektedir"
 
Rusya Devlet Başkanı Putin de basın toplantısında yaptığı konuşmada, Rusya ve Türkiye ilişkilerinin dostluk, karşılıklı saygı ve çıkarlar üzerinde geliştiğini belirtti.
 
Rusya Devlet Başkanı Putin konuşmasında, "İdlib'deki durum hakkında derin endişe duyuyoruz. Türkiye'nin güney sınırlarında bir güvenlik bölgesi oluşturulması, Suriye'nin toprak bütünlüğü açısından olumlu bir adımdır. Türkiye'nin hassasiyetlerini çok iyi anlıyoruz. Sınırlarındaki güvenliğini sağlaması lazım, bu Türkiye'nin meşru hakkıdır." diye konuştu.
 
Toplantıda; Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, MİT Başkanı Hakan Fidan, Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir de hazır bulundu.
 
Basın toplantısının ardından Rusya temaslarını tamamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya'dan ayrıldı. (İLKHA)
Bu haber toplam 204 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
2024 Yerel Seçimlerinde Kimi Belediye Başkanı Olarak Görmek istiyorsunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2023 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA