• Mardin24 °C
  • Diyarbakır23 °C
  • Batman23 °C
  • Şırnak19 °C
  • İstanbul25 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Erbaş: İnanç ve değerlerin öğrenilmesi için 4-6 yaş arası eğitim çok önemli
04 Ocak 2022 Salı 09:26

Erbaş: İnanç ve değerlerin öğrenilmesi için 4-6 yaş arası eğitim çok önemli

"Ravza 4-6 yaş Kur'an Kursu" açılışında konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, inanç ve değerlerin öğrenilmesi için 4-6 yaş arası eğitimin çok önemli olduğunu, İslam'ın dünyaya yön veren önemli şahsiyetler yetiştirdiğini söyledi.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Arnavutköy Müftülüğüne bağlı "Ravza 4-6 yaş Kur'an Kursu" açılış programına katıldı. Açılışa; Diyanet İşleri başkanı Erbaş'ın yanı sıra, İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Safi Arpaguş, İstanbul Vali Yardımcısı Dr. Mehmet Hüseyin Nail Anlar, Arnavutköy İlçe Müftüsü Arif Yeşiloğlu, Arnavutköy Belediye Başkanı Ahmet Haşim Baltacı ve çok sayıda kişi katıldı.
 
Arnavutköy Kardeşler Camii İmam Hatibi Mahfuz Baka'nın Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlayan açılış programından konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, insanlarda karakter oluşması ve inanç değerlerinin öğrenilmesi için 4-6 yaş arası eğitimin çok önemli olduğunu, İbn-i Sina, Farabi, İbn-i Rüşt, İbn-ul Heysem, Ali Kuşçu gibi dünya tarihinde nam salmış önemli şahsiyetlerin temel dini eğitimleri sonrasında farklı alanlara yönelerek büyük başarılar elde ettiğini söyledi.
 
"Peygamber varisleri olarak iyiliği emredip kötülükten sakındırmak için çalışmak zorundayız"
 
Erbaş, "Ravza 4-6 yaş kursumuzun açılışı bizi gerçekten çok mutlu etti. İnsanoğlunun iyi insan olması için peygamberler gönderilmiş. Peygamberlerin gönderilme amacı iyilikleri yaymak, kötüleri ortadan kaldırmaktır. Hazreti Âdemden itibaren Hazreti Muhammed Mustafa Aleyhissalatu Vesselam'a kadar bütün peygamberlerin amacı iyilikleri emretmek geliştirmek yaymak kötülükleri ortadan kaldırmaktır. Bizler de peygamber varisleri olarak Allah resulü efendimizin çocuklar, gençler, tüm insanlar için yapmış olduğu tebliği ve daveti bu faaliyetleri onun varisleri olarak yerine getirmek zorundayız." dedi.
 
İslam âleminde dünyaya fenni ve dini anlamda öncülük eden âlimler yetişmiştir
 
Peygamber efendimizin Mescid-i Nebeviyi inşa ettikten sonra içinde bir mektep (Suffa) yaptığını hatırlatan Erbaş, "Kuran kurslarımız bugün Suffa'nın varisleridir. O Suffada, Hazreti Ali, Ömer, Fatıma, Zeynep, Ayşe gibi insanlar orada yetişti. Küçük yaşlarından itibaren çocuklar kuranı kerimin bütün insanlığa emrettiği iyiliklerle donatılmalı. İşte bunları küçük yaşta çocuklarımıza vermek zorundayız. Öteden beri bizim tarihimize baktığımızda, medeniyetimize baktığımızda büyük âlimlerin küçük yaşlarda temel dini bilgileri aldıklarını görüyoruz. İbn-i Sina örneğini vereyim. İbn-i Sina 6 asır boyunca büyük bir tıp adamı olarak 'El Kanun Fi't Tıb' kitabını yazmış ve dünyanın her yerinde üniversitelerde, o günün şartlarında, 11'inci yüzyıldan 16-17'inci yüzyıla kadar okutulmuştur. Aynı zamanda, İslam âleminde de zirve bir isimdir. 11 yaşında hafız olmuştur. Farabi'ler, İbn-i Rüştler, matematiğin kâşifi İbn-ul Heysem küçük yaşlarda temel dini bilgilerini alarak o alana başlamıştır. Cebir'in kurucusu El Cabir yine küçük yaşlarda temel dini bilgilerini aldıktan sonra, bu alana yoğunlaşmıştır. Fatih Sultan Mehmet'in hocası Ak Şemseddin hazretlerini her birimiz biliriz. Fatih Sultan Mehmet'e matematik konusunda da en büyük hocalığı yapmıştır. Ak Şemseddin, zamanın büyük matematikçilerinden birisidir. Dolayısıyla müspet ilimlerle dini ilimler arasında, bizim geleneğimizde medeniyetimizde hiçbir ayrım yoktur. Kuran ilimleri ile uğraşmak ne kadar faziletli bir işse, fen bilimleriyle uğraşmakta o kadar faziletli bir iştir. Çünkü fen bilimlerinden bir haber olanların Kur'an-ı Kerimi anlaması çok zor." diye konuştu.
 
"Kur'an'da İslami ilimlerle birlikte fenni ilimlerin de öğrenilmesine teşvik var"
 
Yasin suresinde geçe 'güneş, kendisine tayin edilen belirli bir yörüngeye doğru akmaktadır. Bu, Allah'ın koyduğu bir ölçüdür' ayetinin astronomi ile ilgilenmeye teşvik ettiğini, Kur'an ilimleri ile fenni ilimlerin İslam'a göre eş değer olduğunu vurgulayan Erbaş,
 
"İşte onun için bizde Ali Kuşçu'lar yetişmiştir. Kur'an ilimleri ile fen ilimlerini birleştiren ve ikisini birden anlamaya çalışan nice büyük insanlar yetişmiştir. Yakın tarihlerimize kadar bu medeniyetin çocukları olarak, dini ilimlerle müspet ilimleri Biruni gibi asrına bütün dünyada Biruni asrı dedirttiren büyük bir âlimimizdir. İşte onun gibi yeni gençler yetiştirmek, yeni talebeler yetiştirmek, dünyayı bilen kuranı kerimin ifadesi ile semalara dikkati çeken, bakmaz mısınız? Devenin nasıl yaratıldığına yaratılışa dikkat çekiyor kuranı kerim nasıl anlayacaksınız bunu? Biyoloji ilmiyle ilgilenmeyi emrediyor kuranı kerim. Bakmaz mısınız? Semaların nasıl yükseltildiğine astronomi ilmi ile ilgilenmeyi emrediyor kuranı kerim. Bakmaz mısınız? Dağların nasıl yayıldığına yerlerin nasıl döşek gibi yayıldığına dağların nasıl yükseltildiğine bakmaz mısınız? Bütün bunlarla tüm ilimleri arattığına inandığımız rabbimizin büyüklüğünü anlamaya yönlendiriyor. Peki, bunu ne zaman öğreteceğiz, onunla ilgili de kuranı kerimden yine ders alacağız." şeklinde konuştu.
 
"Çocuklarınız 7 yaşına gelinceye kadar onlara temel dini bilgileri öğretiniz"
 
Karakter oluşumunda 7 yaş sınırının bütün eğitim bilimcilerinin ittifak ettiği ortak nokta olduğunu hatırlatan Erbaş, "İnsanoğlunun karakterinin, yüzde 70'i 7 yaşından önce oluşur. Sevgi saygı, sadakat, dürüstlük, yalan söylemenin kötülüğü, iftiranın kötülüğü, insanların büyüklerine saygı küçüklerine sevgi göstermesi bunlar nedir? Bunlar çocuklara 7 yaşından önce öğretilmelidir. Evrensel değerler diyoruz bunlara. Peygamber efendimizin mucizevi hadisi şerifi, eğitim bilimcilerinin ittifakla kabul ettiği bu teori ile peygamber efendimizin şu hadisi şerifi örtüşüyor. Çocuklarınız 7 yaşına gelinceye kadar onlara temel dini bilgileri öğretiniz. Abdest nasıl alınır, namaz nasıl kılınır, evrensel değerler nedir işte devletimizin imkânları ile milletimizin katkılarıyla ile yapmış olduğumuz eğitimlerde yaş sınırı gözetmeksizin, bütün yaş gruplarındaki insanlara hizmet etmeye çalışıyoruz. Adına da ihtiyaç odaklı kuran kursları ismini verdik. Bizim 80 yaşında da kuran kursu öğrencimiz var. 70 yaşından, 5, 6 yaşına kadar öğrencilerimiz var. Bu bizim vazifemizdir. Hem rabbimizin bize verdiği vazifedir hem de devletimizin bize verdiği vazifedir. Toplumu din konusunda aydınlatmak kanunumuzda yazıyor. Bu görev, Diyanet İşler Başkanlığına kanunla verilmiştir.
 
"4-6 yaş grubu çocukların eğitiminde çok titiz davranıyoruz"
 
4-6 yaş grubundaki çocukların eğitimlerine çok önem verdiklerini ve öğretmenlik yapan tüm hanım hocaların pedagojik formasyon eğitimi aldıklarını söyleyen Erbaş, son olarak şu ifadeleri kullandı:
 
Çocuklarımıza başarılar diliyorum. Onlar burada eğlenerek, oynayarak öğrenecekler. Onların başındaki hocalarımız ilahiyat fakültesi mezunu ve ilahiyat fakültesini bitirdikten sonra, milli eğitim bakanlığı hayat boyu öğrenme genel müdürlüğü ile ortaklaşa yapmış olduğumuz, 380 saat kredilik pedagojik formasyon derslerimizi o sertifikayı alarak bu derslere girmeye hak kazandılar. Bu sertifika programını bitirmemiş olanlar, 4-6 yaş kurslarımızda öğretmenlik yapamıyorlar. Bu konuda çok titiz davranıyoruz. Çünkü bu çocuklar bize emanet annelerinin babalarının bizlere emanetidir, onların her birinin başında onlara annelik yapan hoca hanımlar var.
 
İstanbul'da diyanete bağlı olarak eğitim veren 4-6 yaş arası eğitim kurumları hakkında bilgi veren İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Safi Arpaguş da şunları söyledi:
 
İstanbul'da yaklaşık 650 civarında 4-6 yaş grubu kur-an kursumuz oldu. 20 bine yakın öğrenci profilini yakaladık elhamdülillah. Kursumuzun adını görünce inşallah cennetin bahçelerinden bir bahçe olur ve bu küçük yavrularımız burada Allah'ı, peygamberi, kitabullahı tedris ederler. Ecdadımıza layık hayrul halef neslin yetişmesi için bu gayret ve çaba her şeyin üzerindedir şüphesiz. Emeği geçen herkese teşekkür ederim. Belediye başkanımızın da belirttiği gibi kanuni alt yapısını da tamamlanarak ülkemizin her karış toprağında da bu minik fidanları, cennet kuşlarını, cennet bahçelerinde buluşturmak en güzel mekânlarda dinimizle, kuranımızla buluşturmak bizlerin vazifesidir. Bu sorumluluğumuzun bilincinde olarak inşallah gece, gündüz çalışacağız bunların sayısını arttıracağız ve gençlerimize sahip çıkmayı hedef olarak kendimizde alacağız.
 
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, kurdele kesim töreniyle resmi açılışı gerçekleştirilen kursu gezerek kurs öğrencilerine çeşitli oyuncaklar hediye etti. (İLKHA)
Bu haber toplam 885 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Nusaybin'de Ömer Özel İlkokulu ve Neriman Özel KETEM Merkezi açıldı
  • Uluslararası Sempozyum 3 Dilde Oturumlarla Devam Ediyor
  • “Milli Mücadelede Kuvayi Milliye Neyse Hamas da Odur”
  • Tayakısı: Tarım sektörünün ayakta kalabilmesi için çiftçi yüzde yüz desteklenmeli
  • Mide üşütmesine ne iyi gelir?
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA