• Mardin15 °C
  • Diyarbakır15 °C
  • Batman14 °C
  • Şırnak13 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Elektronik cihaza maruz kalan meyve sinekleri erken ölüyor
01 Eylül 2022 Perşembe 08:10

Elektronik cihaza maruz kalan meyve sinekleri erken ölüyor

​Araştırmalar LED aydınlatma, bilgisayar ve akıllı telefonlarda bulunan mavi ışığa maruz kalan meyve sineklerinin karanlıkta 3 ay yaşayanlara oranla 20-25 gün yaşadığını ortaya koydu.
Amerikalı biyologlar, ekranlardan gelen mavi ışığın vücudun biyoritimlerini olumsuz etkilediğini ve meyve sineklerinin vücudunun yaşlanmasını hızlandırdığını ortaya koydu.
 
Son araştırmalar, mavi ışığın bir kişinin sağlığını ve zihinsel durumunu olumsuz etkileyebileceğini gösterdi. Buna göre mavi ışık, uyku ve uyanma döngülerini bozabilir, hatta kansere neden olabilir. 
 
Biyologlar, bu tür radyasyonun canlıların sağlığını nasıl etkilediğini bulmaya karar verdiler. Bunu yapmak için meyve sinekleri üzerinde deneyler yaptılar ve etkisinin DNA'larındaki çeşitli genlerin aktivitesini nasıl değiştirdiğini incelediler.
 
Deneyler olumsuz bir etki gösterdi ve mavi ışığa maruz kalmış meyve sinekleri ortalama 20-25 gün yaşadı. Tamamen karanlıkta yaşayan sinekler ise yaklaşık üç ay yaşadı.
 
Araştırmacılara göre mavi ışık, hücrelerde süksinik asit konsantrasyonunda bir artışa ve glutamat oranında bir azalmaya yol açıyor.
 
Biyologlara göre hücrelerin metabolizmasındaki ve meyve sineklerinin vücudundaki bu tür rahatsızlıklar, vücutlarının hücresel düzeyde hızla yaşlanmaya başlamasına neden oluyor.
 
İnsan üzerindeki etkisi gelecekte araştırabilir
 
Oregon Eyalet Üniversitesi Bütünleştirici Biyoloji Bölümü'nde profesör ve bu çalışmanın kıdemli yazarı Dr Jadwiga Giebultowicz, yaptığı değerlendirmede, "Sineklerde oldukça güçlü bir mavi ışık kullandık - insanlar daha az yoğun ışığa maruz kalıyor, bu nedenle hücresel hasar daha az  olabilir. Bu çalışmadan elde edilen sonuçlar, insan hücrelerinin mavi ışığa aşırı maruz kalmaya tepki olarak enerji üretiminde yer alan metabolitlerde benzer değişiklikleri ne ölçüde gösterebileceğini belirlemek için insan hücrelerini içeren gelecekteki araştırmaların gerekli olduğunu göstermektedir." dedi.
 
Araştırma, Frontiers in Aging dergisinde yayınlandı. (İLKHA)
Bu haber toplam 342 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
2024 Yerel Seçimlerinde Kimi Belediye Başkanı Olarak Görmek istiyorsunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2023 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA