• Mardin22 °C
  • Diyarbakır21 °C
  • Batman23 °C
  • Şırnak24 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ekinleri dolu vurdu: 150 milyon TLyi aşkın zarar var
01 Haziran 2023 Perşembe 08:00

Ekinleri dolu vurdu: 150 milyon TL'yi aşkın zarar var

Dün etkili olan dolu nedeniyle Batman'da on binlerce dönüm ekili arazinin yaklaşık 150 milyon TL'yi aşkın zarar gördüğü belirtildi.
Dün etkili olan dolu nedeniyle Batman'da on binlerce dönüm ekili arazinin yaklaşık 150 milyon TL'yi aşkın zarar gördüğü belirtildi.
 
Dün Batman ve çevresinde yağan dolunun tarım arazilerine verdiği zarara ilişkin İLKHA muhabirine açıklamalarda bulunan Ziraat Mühendisleri Odası Batman Şube Başkanı Ebubekir Doğan, dolu yağışı nedeniyle çiftçilerin büyük mağduriyet yaşadığını söyledi.
 
Ebubekir Doğan
 
Bölgede ilkbaharla birlikte yağan dolunun pamuk ve mısır başta olmak üzere; mercimek, arpa ve buğdaya büyük zarar verdiğini belirten Doğan, bölgede 4-5 yılda bir şiddetli bir dolu yağışının olduğunu ifade etti.
 
Bu sene yine dolu yağışıyla karşılaştıklarını vurgulayan Doğan, dolu yağışının ekinlere çok büyük zarar verdiğini kaydetti.
 
"10 binlerce dönüm arazi zarar gördü"
 
Bu durumun büyük üzüntüye neden olduğunu dile getiren Doğan, "Dolu 10 binlerce dönüm içerisinde bulunan ekinlere ve özellikle mısır ve pamuk alanlarında büyük bir zarar meydana getirdi. Bunun yanı sıra buğday, arpa ve mercimekte de hasat dönemine yaklaşmasıyla büyük bir zarar meydana getirdi. Bu da hepimizi çok üzmüştür." dedi.
 
"150 milyon liranın üzerinde bir zarar söz konusudur"
 
Dolu yağışından önce bu sene yağışların iyi yağması nedeniyle bereketli ve bol bir ürün beklediklerini aktaran Doğan, "Ama dün yağan dolu yağışı bizi ve çiftçileri derinden üzmüştür. Çiftçilerimiz şu anda büyük bir mağduriyet yaşamaktadır. Tahmini olarak 150 milyon liranın üzerinde bir zarar söz konusudur. Şu andaki ümidimiz ise zarar gören mısır alanlarının belki yüzde 50'lik bir kısmının geri dönmesini bekliyoruz. En azından çiftçimizin dekar başına yaptığı 4-5 binlik masrafları karşılayacak şekilde bir geri dönüşümün olmasını umut ediyoruz." diye konuştu.
 
"Çiftçiler destek bekliyor"
 
"Çiftçilerin zararı çok büyük" diyen Doğan, şöyle devam etti: "Bu konuda bakanlıklardan ve yetkili kurumlardan isteğimiz; çiftçilerimizin zararını bir şekilde karşılamaları ya da bu olmasa bile borçlarını en az bir yıl olarak faizsiz ertelemeleridir. Bu konuda çiftçilerimize bir nebze de olsa destek olmalarını bekliyoruz."(İLKHA)
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA