• Mardin17 °C
  • Diyarbakır14 °C
  • Batman13 °C
  • Şırnak11 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Eğitimci Haras, BİLSEM sınavıyla ilgili merak edilenleri anlattı
27 Ocak 2023 Cuma 10:37

Eğitimci Haras, BİLSEM sınavıyla ilgili merak edilenleri anlattı

Bilim ve Sanat Merkezleri sınavının amacı ve yetenekli çocukların bu sınava yönlendirilmesi ile ilgili konuşan Eğitimci-Yazar Erkan Haras, söz konusu sınavın 1,2 ve 3'üncü sınıflara yönelik yapıldığını, çocuğun ilk öğretmeni konumunda olan ebeveynlerin ço
Bilim ve Sanat Merkezleri sınavının amacı ve yetenekli çocukların bu sınava yönlendirilmesi ile ilgili konuşan Eğitimci-Yazar Erkan Haras, söz konusu sınavın 1,2 ve 3'üncü sınıflara yönelik yapıldığını, çocuğun ilk öğretmeni konumunda olan ebeveynlerin çocuklarının yetenekleri iyi gözlemleyerek keşfetmeleri gerektiğini söyledi.
 
Özel yetenekli öğrencilerin okul sonrası ek olarak eğitim alabilecekleri kurumlar olan BİLSEM, öğrencileri resim, müzik ve genel zihinsel beceri alanlarında sınava tabi tutarak yeteneklerini geliştirmeyi amaçlıyor.
 
BİLSEM sınavı hakkında İLKHA muhabirine konuşan Eğitimci Yazar Erkan Haras, ailelerin çocuklarını gözlemleyerek yeteneklerini keşfetmeleri ve okuldaki öğretmenlerle irtibat halinde olarak yetenekli olduğu alana sevk edilmeleri gerektiğini ifade etti.
 
"BİLSEM, öğrencileri keşfeden bir kurumdur"
 
BİLSEM'in etkili ve güzel bir şey olduğunu belirten Haras, "1,2 ve 3'üncü sınıf öğrencilerine yönelik bilgi ve becerilerini ele alarak hangi alanda becerikli olduğunu tespit ederek onu geliştiren bir kurumdur. Gerek akademik gerek duygusal gerekse de yetenek anlamında öğrenciyi keşfeden bir kurumdur. Okullarda rehber öğretmenlerinin ve sınıf öğretmenlerinin kılavuzluğunda yeteneklerine göre BİLSEM sınavına yönlendiriliyor. BİLSEM sınavlarında da birkaç adımdan geçiriliyorlar. Sınava hazırlanan öğrencilere kötü oldukları alanları da iyileştirmeleri, iyi oldukları alanları geliştirmelerini, parlatmalarını tavsiye ediyoruz. BİLSEM'de de bir alana yeteneği olan çocukları alıp geliştiriyorlar."
 
"Çocuk yetenekli olduğu alana yönlendirilmeli"
 
Haras, "Bir kişinin hangi alana yeteneği varsa oraya yönlendirilmeli. Mesela elleri büyük, parmakları uzun olan bir kişi bir basketbol koçu ile tanıştırılırsa ileride iyi bir basketbolcu olabilir. Ancak aynı kişi illa doktor olsun diye dayatılırsa ve ilerde doktor bile olsa alanında başarılı olmayabilir." diye konuştu.
 
BİLSEM sınavı nasıl yapılıyor?
 
BİLSEM her alanda değil resim, müzik ve genel zihinsel beceri alanlarında var olduğunu hatırlatan Haras, "Öğrenciler 3 aşamalı sınavdan geçiyorlar. Gördüğünü resmetme, gördüğünü farklı şekillere çevirmek ve gördüğünü anlatma yönünde sınava tabi oluyorlar. Bu üçünü birden yapan bir öğrencinin başarılı olabileceği ve bu yönde de parlaması gerektiği düşünüp o yönünü geliştirirse daha başarılı biri olur." şeklinde konuştu.
 
"Aileler, çocuklarının keşfedilmesi gerektiğini düşünerek onları iyi gözlemlemeli"
 
Ailenin çocuk için ilk öğretmen olduğunu ve çocuğunun yeteneğini keşfederek başarılı olduğu alana yönlendirmesi gerektiğini vurgulayan Haras, "Aileler çocuklarına, 'gidin odanızda ders çalışın' derse ve ardından oturup televizyon izlerse, telefona takılırsa çocuklarının yeteneklerini, ilgi alanlarını keşfedemezler. Çocuklarının keşfedilmesi gerektiğini düşünsünler ve onları gözlemlesinler. Eğer gerçekten bir alana meyli varsa ve evde de bu alana yöneliyorsa okulda öğretmeniyle görüşülmeli. Eğer çocuk her yere resim çiziyorsa aynı şeyi okulda da yapıyor demektir. Direkt BİLSEM'e gitmesine gerek yok. BİLSEM'in farklı bir yönü de üstün yetenekli öğrencileri bulup geliştirmesidir. Bazı çocukları üstün yetenekli oluyor ama aile bunun farkında olamayabiliyor ve çocuk heder olabiliyor. Anne baba iyi bir gözlemci olmalı. Bu konuda da okuldaki rehberlik servisi ve sınıf öğretmeniyle muhakkak iletişime geçmelidir." ifadelerini kullandı. (İLKHA)
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA