• Mardin24 °C
  • Diyarbakır23 °C
  • Batman23 °C
  • Şırnak19 °C
  • İstanbul25 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Dünyada kurulduğu bilinen ilk 20 kentten biri: Nusaybin
06 Ocak 2021 Çarşamba 11:16

Dünyada kurulduğu bilinen ilk 20 kentten biri: Nusaybin

​Nusaybin Kaymakamlığı bünyesinde, eğitim gündemiyle yapılan "El Birliği Kalkınma Toplantısı"nda ilçenin tarihi geçmişi ve eğitiminin gelişmesi için yapılması gerekenler değerlendirildi.
Kaymakamlık Toplantı Salonunda yapılan toplantıya Kaymakam ve Belediye Başkan vekili Emrullah Temizkan, Şair Özcan Ünlü ve Şakir Kurtulmuş, Tarih Araştırmacısı Mehmet Dilbaz ve El Birliği Kalkınma Platformunda yer alan STK Temsilcileri katıldı.
 
Toplantıda platform üyelerinin görüş ve önerilerini aldıklarını kaydeden Temizkan, Nusaybin’in gelişimi için ilçedeki tüm kurum ve kuruluşlar ile STK’ların büyük çaba içerisinde olduklarını ifade etti.
 
“Akademi kelimesi Nusaybin’den dünyaya yayıldı”
 
Temizkan’ın açılış konuşmasından sonra söz alan Şair Özcan Ünlü, dünyanın en eski üniversitesinin Nusaybin’de olduğunu hatırlatarak akademi kelimesi ve akademinin Nusaybin’den dünyaya yayıldığını ifade ederek konuşmasını şöyle sürdürdü:
 
Dünyanın en eski yerleşim yerlerinden olan Nusaybin'in Anadolu’nun en eski yerleşim yeri olduğu iddiamız var. Nusaybin şu anda bulunduğu yeri hak etmiyor. Bugün bir milattır. Dünyada şu anda kurulduğu bilinen ilk 20 kentten biridir Nusaybin.
İstanbul henüz yok iken Nusaybin vardı. Dünyanın en eski üniversitesi bu şehirdedir. Akademi, bu kentten bize kazandırılmış. Nusaybin’de aynı sokakta Zeynelabidin Cami, Mor Yakup Kilisesi ve yeni keşfettiğimiz Sinagog yan yana bulunuyor.
 
Bizim bir derdimiz var. Öğrencilerimizi, çocuklarımızı, insanımızı yetiştirelim, insanımız yaşadığı şehrin farkına varsın, tarihine, eğitimine ve kültürüne sahip çıksın. Şehrimizi tanıtmak için Nusaybin farkındalığı oluşturmamız lazım
 
“Konstantinapolis'in kurucusu 1'inci konstantin'in annesi Nusaybinlidir.”
 
El Birliği Kalkınma Toplantısı'na katılan, Tarih Araştırmacısı ve İstanbul Tarihçisi olarak bilinen Mehmet Dilbaz, Nusaybin’in tarihine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
 
Dilbaz, konuşmasına şöyle devam etti:
 
Burası üst üste katmanlı bir şehirdir. İlk kurulduğuna inanılan 8 şehirden biridir. 1800 sene önce Nusaybin'de bir kadın, Mor Yakub’un oralarda gezen Nusaybinli bir kadının oğlu, önce asker sonra imparator oldu. Gitti balıkçı köyü yıktı.
Bugünkü İstanbul’u kuran Roma İmparatoru 1'inci Konstantin’in annesi Nusaybinlidir. Yani Nusaybin İstanbul'dan önce kuruldu. İstanbul tarihçisi ve İstanbul tarihi uzmanı olarak bunu söylüyorum. Sorun, Nusaybin'i tanıtamamaktır. Nusaybin, bir şehir iken Barselona diye bir yer yoktu. Nusaybin'in kazsanız altından 13 katman çıkar
 
Konuşmalardan sonran "Nusaybin El Birliği Platformu" üyelerinin görüş ve önerileri alındı. (İLKHA)
Bu haber toplam 2339 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Nusaybin'de Ömer Özel İlkokulu ve Neriman Özel KETEM Merkezi açıldı
  • Uluslararası Sempozyum 3 Dilde Oturumlarla Devam Ediyor
  • “Milli Mücadelede Kuvayi Milliye Neyse Hamas da Odur”
  • Mardin'de İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı yapıldı
  • Tayakısı: Tarım sektörünün ayakta kalabilmesi için çiftçi yüzde yüz desteklenmeli
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA