• Mardin24 °C
  • Diyarbakır23 °C
  • Batman23 °C
  • Şırnak19 °C
  • İstanbul25 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
DSO Başkanı Kaya: Coronavirüs esnafımızı mağdur etti, destek bekliyoruz
24 Mart 2020 Salı 13:03

DSO Başkanı Kaya: "Coronavirüs esnafımızı mağdur etti, destek bekliyoruz"

Diyarbakır Servis Araçları Esnaf Odası Başkanı Mahmut Kaya, Coronavirüs sebebiyle kontak kapatan esnaflarının mağdur olduğunu belirterek ilgili kurumlardan destek beklediklerini söyledi.
Servis minibüsçülerinin mağduriyetine ilişkin açıklamada bulunan Kaya, kamu kurumlarında personellerin izinli olduğunu, özel sektörde ise değişiklik olmadığını ve bu durumda çalışanların risk altında olduğuna dikkat çekti.
 
Esnaflarının kontak kapatması ile birlikte mağdur olduklarını belirten Kaya, "Coronavirüs sebebiyle okulların kapanmasıyla bize bağlı olan bin adet servis arabası var ve bu araçların okulların kapanmasıyla kontaklarını kapatmışlardır. Kontak kapatan arkadaşlarımızın genelinin araçları kredili, evleri kiradır. Gerçekten çok zor günler yaşıyor. Bundan dolayı devletten, valilik ve belediyeden esnaflarımıza katkı sağlamak için kendilerinden iş imkânı veya maddi destekte bulunmasını istiyoruz." dedi.
 
"Servis sayısının 2 ila 3 katına çıkarılmasını istiyoruz"
 
Diyarbakır'da kamu kurumlarında personellerinin yarısının izinli olduğunu fakat özel sektörde hiçbir değişikliğin olmadığını ifade eden Kaya, "Organize sanayi bölgesinde çalışan işçiler her gün gidip geliyor. Bu durumda vatandaşın risk altında olduğu anlamına gelmektedir. Çünkü esnaflarımız işçileri götürürken koltuklarda ikişer ikişer götürmektedir. Bu da esnafımızın risk altında olduğu anlamına gelmektedir. Eğer bir koltuk boşta kalırsa bu hastalıktan korunma gibi bir sıkıntısı olmayacaktır. Bu nedenle vali beye ve işverenlere diyoruz ki; bu hastalık geçene kadar servis sayısının 2 ila 3 katına çıkarılmasını istiyoruz." diye konuştu.
 
Konuşmasının devamında Kaya şunları söyledi: "Boşta kalan esnafımızın sayısı baya fazladır. Eğer birer koltuklar boşta kalırsa herkesin sağlığı daha dikkate alınmış olur. Paket tabir ettiğimiz halk otobüsleri, minibüsler ve belediyeye ait otobüsler için geçerlidir. Bu paket olmaması, bu hastalığın geçmesi için her gün 100 tane aracımızı 4 durağımıza verip katkıda bulunabiliriz. Her durağa 25 tane en azından herkes koltuk sayısını almış olur. Vatandaşlarımızın da bu hastalığa karşı korumuş olurlar. Bu da esnaflara bir imkân sağlanmış olur ve vatandaş da bir nebze de olsa korumuş demektir."
 
"Okullar tatil olursa servis ücretleri geri verilecek"
 
Okulların kapanması durumunda okul servis araçlarına verilen ücretin geri iade edileceğini belirten Kaya, esnaflarına maske takma zorunluluğu uyarısı yaptıklarını söyledi.
 
Kaya, "Az önce söz ettiğimiz bu personellerin hastalıktan uzak kalması için esnaflarımıza da gerekli uyarıları yapmışız. Bu konuda onlara tüm esnaflar maske takacak, araçlarının içini güzel bir şekilde temizleyip ilaçlandıracak, yakın temasta uzak kalınacak ve koltuklarda tek tek oturması için bir yazı gönderdik. Okul servis araçlarımız genelde öğrencileri okullara aylık değil sezonluk götürüyor. Esnaflarımız velilerden 9 ayın ücretlerini alıyorlar. 1 hafta veya 5 günlük tatillerde servis parası alacaklar çünkü öğrencileri için tuttukları araçları bir aylık değil, bir sezonluk veriyor. Eğer bundan sonra okullar tatil olursa bu parayı esnafa vermeyecekler." ifadelerini kullandı.
 
"Güzergâh alma zorunluluğu ertelensin"
 
UKOME Daire Başkanlığı'ndan güzergâh alma zorunluluğu bildirme konusunun Coronavirüs tehdidinin ortadan kaldırılıncaya kadar ertelenmesini istediklerini vurgulayan Kaya şöyle konuştu:
 
"Her mart ayında tüm esnaflarımız Büyükşehir Belediyesi UKOME Daire Başkanlığı'ndan güzergâh alma zorunluluğumuz vardır. Bu virüs nedeniyle bu sürenin bitmesi veya 2 ay ertelenmesi trafik ekipleri tarafından kontrol edilmesi veya izin verilmesini istiyoruz. Eğer izin verilmediği takdirde trafik denetleme ekiplerince araçlarımız bağlanıyor, 2 bin TL kadar para cezasının veya 30-60 gün araç bağlama durumu söz konusudur. Bu da çok büyük bir mağduriyet söz konusudur. Bir aracın bağlanması dahi maliyeti çok yüksektir. Çünkü araç çekiciyle otoparka gidiyor. Bu durumdan da esnaflarımız mağdur oluyor. Biz vatandaşlara ne tür imkânlar sağlayabiliriz? Buna gelince de bir, 2 personel aracını gönderdiğimiz zaman vatandaşlar biraz da olsa korunmuş olur. Devletimize, resmi makamlara belediyelere Diyarbakır Servisçiler Odası olarak her zaman katkı vermeye hazırız."(İLKHA)
Bu haber toplam 1170 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Tayakısı: Tarım sektörünün ayakta kalabilmesi için çiftçi yüzde yüz desteklenmeli
  • Mide üşütmesine ne iyi gelir?
  • Diz kireçlenmesine karşı öneriler
  • Yağış nedeniyle süt ve peynirde bolluk oluştu
  • Afrika'dan gelen çöl tozu 2 gün etkili olacak
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA