• Mardin24 °C
  • Diyarbakır23 °C
  • Batman23 °C
  • Şırnak19 °C
  • İstanbul25 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Doğru bir şekilde yapılmayan diyabet tedavisi felç ve kalp krizine yol açabiliyor
24 Eylül 2022 Cumartesi 10:11

Doğru bir şekilde yapılmayan diyabet tedavisi felç ve kalp krizine yol açabiliyor

Uzmanlar, kötü beslenme alışkanlıkları ve hareketsiz yaşam tarzının, başta obezite ve diyabet (şeker hastalığı) olmak üzere birçok hastalığa yol açabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.
Dünyada görülme sıklığı her geçen gün artan diyabet hastalığı ile mücadele eden kişi sayısının 2045 yılında 630 milyona çıkması bekleniyor. Türkiye’de ise diyabet toplumun yüzde 15,7’sinde görülüyor.
 
Diyabetin artmasında beslenme alışkanlıklarının ve yaşam tarzının önemli rolü olduğunu vurgulayan uzmanlar, diyabetin vücutta pankreas adı verilen salgı bezinin insülin hormonu üretememesi sonucu gelişen ve ömür boyu süren bir hastalık olduğuna dikkat çekiyor.
 
19-25 Eylül ‘Dünya Şeker Tüketimine Dikkat Haftası’ ile ilgili İLKHA muhabirine konuşan Diyetisyen Zülal Mutlu, diyabet ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
 
“Türkiye’de diyabet tanısı alan yaklaşık 7 milyon kişi bulunuyor”
 
Diyabetin, pankreas tarafından üretilen İnsülinin yeterince üretilmemesi veya vücut tarafından yeterince kullanılmaması ile ilgili ortaya çıkan bir hastalık olduğunu belirten Mutlu,“Eğer kişi tedavisini ve beslenme şeklini uygun bir şekilde devam ettiremezse, bu durum diyabet hastalığı, daha sonrasında felç ve kalp krizi gibi kalp damar sağlığı ile ilgili hastalıklara yol açacaaktır. Diyabet için kan şekeri sınırları tokluk kan şekeri için besin alımından sonraki iki saat için yüzde 40’ın altında, açlık kan şekeri için yüzde 20’nin altında olması gerekir. Diyabet; sık sık idrara çıkmak, aşırı ağız kuruluğu, halsizlik ve yorgunluk gibi aşırı acıkmalarla birlikte kendisini gösterebilir. Türkiye’de diyabet tanısı konulan yaklaşık olarak 7 milyon insan bulunmaktadır.” dedi.
 
“Beslenmemizde yağ ve hayvansal kaynaklı proteinleri azaltmak gerekir”
 
Şeker hastalığının Türkiye nüfusunun yaklaşık olarak yüzde 15’ine denk gelmekte olduğunu belirten Mutlu, “Türkiye, Avrupa'da diyabet konusunda birinci sırada yer almaktadır. Genel olarak beslenme önerilerinin başında gün içerisinde üç ana ve ara olmak üzere toplamda altı öğün beslenme bulunmaktadır. Beslenmemizde yağı ve hayvansal kaynaklı proteinleri bir tık azaltmak bunun yerine sebzeleri eklemek daha iyi olacaktır. Diyabet hastalarının kafasını karıştıran konulardan bir tanesi de meyve tüketimidir. Meyvelerin içerisinde fazlaca şeker olduğundan diyabet hastalarının bundan korkması normaldir. Tip2 diyabet hastalarının düşük endeksli besinlerle beslenmesi daha uygundur.” diye konuştu. (İLKHA)
Bu haber toplam 283 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Tayakısı: Tarım sektörünün ayakta kalabilmesi için çiftçi yüzde yüz desteklenmeli
  • Mide üşütmesine ne iyi gelir?
  • Diz kireçlenmesine karşı öneriler
  • Yağış nedeniyle süt ve peynirde bolluk oluştu
  • Afrika'dan gelen çöl tozu 2 gün etkili olacak
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA