• Mardin15 °C
  • Diyarbakır15 °C
  • Batman14 °C
  • Şırnak13 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Doğalgaz tasarrufu için ipuçları.
02 Aralık 2019 Pazartesi 15:41

Doğalgaz tasarrufu için ipuçları.

​Uzmanlar, özellikle kış aylarında artan doğalgaz masraflarının düşmesini sağlayacak önerilerde bulunuyor.
Yanma sonucu açığa çıkan enerjiyi ve ayrıca oluşan su buharındaki ısı enerjisini çekerek daha etkin bir şekilde kullanan yoğuşmalı kombiler, konvansiyonel cihazlarla karşılaştırıldığında enerji maliyetlerini ve emisyonlarını azaltmaya yardımcı oluyor.
 
Kombinin sürekli açılıp kapatılması doğalgaz tüketiminin ve faturaların artmasına neden olurken, sürekli ve ayarlı bir şekilde çalıştırılması yakıt tüketiminde tasarruf ve faturaların da düşmesini sağlıyor. Kombinin düşük ayarda ve sürekli çalıştırılmasının yanı sıra oda termostatları da kullanıcıların tasarruftaki en büyük yardımcılarından oluyor.
 
Oda termostatı, doğalgaz kullanımında yüzde 5 - yüzde 15’e varan tasarruf sağlanmasını mümkün hale getiriyor.
 
Kombi kullanımının yanı sıra yaşam alanlarında yapılabilecek ufak düzenlemeler de doğalgazın daha verimli kullanılmasına yardımcı oluyor. Örneğin; mobilya, perde veya başka eşyalar ile radyatörlerin önünün kapatılmaması, radyatörlerden gelen ısının oda içinde doğru yayılmasını engelliyor. Bunun yanı sıra gün ışığından yüksek oranda verim almak da doğalgaz tasarrufunda fayda sağlıyor. Kış aylarında; gündüzleri güneş ışığını doğrudan alan güney, batı, güneydoğu ve güneybatıya bakan pencerelerin perdelerinin açık tutulması, geceleri özellikle kuzeye bakan perde, panjur veya kepenklerin kapatılması, radyatörlerin arkalarına bir tarafı alüminyum folyo ile kaplı ısı yalıtım levhaları yerleştirilmesi yaşam alanlarındaki ısının tasarruflu şekilde kullanımına yardımcı davranışlar arasında yer alıyor.
 
Kış aylarında, iç mekanlardaki havanın temizlenmesi amacıyla, pencerelerin günde bir saatten fazla açık kalmaması da bir diğer özen gösterilmesi gereken konulardan. Ayrıca nemli havanın ısıyı koruyucu özelliğinden faydalanılabilir. Kışın odaların sıcaklığını yükseltmek ve daha konforlu hale getirmek için, ufak bir su kabını radyatör üzerine koymak ortamı nemlendirerek ortam sıcaklığını korumaya yardımcı oluyor. Tüm bunlara ek olarak evlerin dışa açılan kapıları ile ısıtılmayan veya soğutulmayan bölümlere (hol, tuvalet vb.) ait kapıları mümkün olduğunca kapalı tutulması da ortamdaki ısının korunmasında önemli etkenlerden
 
Faturaları azaltacak yöntemler
 
Kombi seçerken; evin bulunduğu iklim koşulları, izolasyon kalitesi, m2’si, güneşlenme süresi ve evdeki sıcak su ihtiyacını belirleyen etkenlerin (banyo sayısı, mutfak vb.) dikkate alınması gerekiyor. Kombi özelliklerini değerlendirirken “Tasarruf-Fatura” ve “Konfor” unsurlarına bakılması gerekiyor. A sınıfı ve üzeri enerji tüketimiyle birlikte yüksek mevsimsel verimlilik değerinin düşük doğal gaz faturası anlamı taşıdığını belirten uzmanlar, modülasyon oranı ne kadar büyük olursa kombinin kapasitesini o kadar kısabildiğini ve enerjisini boşa harcamıyor anlamına geldiğini vurguluyor.
 
Yoğuşma teknolojisine sahip kombilerin yoğuşma yaparak geri kazanacağı enerji miktarı, radyatörlerden kombiye geri dönen su sıcaklığına bağlı. Bu su sıcaklık ne kadar düşük olursa yoğuşmadan o kadar tasarruf ediliyor. Yoğuşma olması için dönüş sıcaklığının 50 santigrat derece ve altında, çıkış sıcaklığının da 70 santigrat derece ve altında olması gerekiyor. Yüksek yoğuşma verimi için dönüş suyunun 30 santigrat dereceye kadar düşürülmesi gerekiyor. Öte yandan oda termostatının kullanımı da faturanın düşürülmesinde büyük etkiye sahip. Kombilerin tamamı ısıtma tesisatına giden ve dönen su sıcaklığındaki değişime göre çalışma temposunu ayarlıyor. Fakat evin içinde bireyleri aslında odadaki hava ısıtıyor. Oda termostatları uygun yalıtımı olan evlerde ayarlanan oda sıcaklığına göre kombinin en uygun sürede ve en uygun modülasyonla konforlu bir oda sıcaklığında çalışmasını sağlıyor. Özellikle mevsim geçişlerinde evlerde güneşin etkisiyle ısınma oluyor. Oda termostatları bunu hızlıca algılayıp kombinin gereksiz yere çalışmasını önlüyor. (İLKHA)
Bu haber toplam 247 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Bina ikmal inşaatı yaptırılacak
  • Midyat MYO’da öğrencilere iftar verildi
  • Vali Tuncay Akkoyun, yetim çocuklar ve aileleriyle iftar yaptı
  • Bağlar ve Seyitler’de Sondaj Kuyusu Kazı Çalışmaları Tamamlandı
  • Adana'da 250 sikke ele geçirildi
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
2024 Yerel Seçimlerinde Kimi Belediye Başkanı Olarak Görmek istiyorsunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2023 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA