• Mardin28 °C
  • Diyarbakır25 °C
  • Batman24 °C
  • Şırnak25 °C
  • İstanbul23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Diyetisyen Şura Korkmaz: Mevsimsel geçişlerde sağlıklı bir yaşam için dengeli beslenmeli
30 Eylül 2022 Cuma 08:11

Diyetisyen Şura Korkmaz: Mevsimsel geçişlerde sağlıklı bir yaşam için dengeli beslenmeli

​Klinik Diyetisyen Ayşe Şura Korkmaz, hava sıcaklıklarının farklılık gösterdiği geçiş mevsimlerinde sağlıklı bir yaşam için beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.
Korkmaz, sıcaklık dalgalanmalarından dolayı hastalık riskinin yüksek olduğunu ve bunun için bağışıklığı güçlü tutmanın gerektiğini dile getirdi.
 
"Hareketli yaşama geçiş yapılmalıdır"
 
Korkmaz, geçiş mevsimlerinde dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında, "Mevsim geçişlerinde sıcaklık dalgalanmalarından dolayı hastalık riski yüksektir. Grip bir virüs hastalığıdır ve influenza adı virüsün solunum yolu ile vücuda girmesiyle oluşur. Hastalıklardan korumak için de vücudun bağışıklık sisteminin güçlenmesine ihtiyaç vardır. Beslenme ise bağışıklık sisteminin güçlü kalmasını sağlayan en önemli etkenlerden biridir. Maksimum sağlık minimum hastalık riski için; yeterli ve dengeli beslenme sağlanmalı, yeterli su tüketilmeli, kaliteli uyku sağlanmalı ve hareketli yaşama geçiş yapılmalıdır. Bireyler genel beslenme düzeninde renkli beslenmeye önem vermelidir." ifadelerini kullandı.
 
"Hazır paketli besinlerden uzak durunuz"
 
Bağışıklık sistemini güçlü tutmak için yapılması gerekenleri maddeler halinde sıralayan Korkmaz, şöyle devam etti:
 
"1-Yeterli-dengeli beslenmeyi sağlamak, 4 besin grubunu tabaklarımızda bulundurmalıyız ve renkli beslenmeyi sürdürülebilir yaşam tarzı haline getirmeliyiz. Bahsettiğimiz besin grupları süt, yoğurt grubu, et-tavuk –kurubaklagil grubu; meyve-sebze grubu , tahıl grubu
 
2-Vitaminlerden A,C,E   , minerallerden ise selenyum ,çinko, magnezyum ve demir bağışıklık sistemimizi güçlendirir.  Bu vitamin-mineraller aynı zamanda yüksek antioksidan özellik taşırlar. Doktorlarımız takviye önermedikçe vitamin-mineraller besinlerle alınmalıdır.
 
A vitamini: Havuç-ıspanak, C vitamini: Kırmızı kapya biber- limon- kivi-portakal, E vitamini: yağlı tohumlar ,fındık-badem gibi, mineraller ise, selenyum  deniz ürünlerinde , çinko süt-kurubaklagillerde, magnezyum yeşil yapraklı sebzelerde bulunur
 
3-Bağışıklık sistemimiz için diğer önemli grup probiyotiklerdir. Yoğurt –kefir –lahana turşusu gibi fermente edilmiş besinleri beslenmenizde bulundurunuz.
 
4-Yeterli su içiniz. Mikropların kısa sürede atılması için su tüketimine dikkat edilmelidir. Özellikle daire(ishal ) gibi durumlarda sıvı kayıplarına karşı günlük su tüketimi arttırılmalı. Vücudun su dengesi sağlanmalıdır.  Kilogram başına 30-33 cc su düşmektedir. Yani kilonuzu 33 ile çarpınca günlük su miktarınızı hesaplayabilirsiniz
 
5-Yeterli uyku uyuyun.
 
Hazır paketli besinlerden uzak durunuz. Yeterli su tüketimi ve uyku düzeni ile bağışıklığa katkı sağlayınız." (İLKHA)
Bu haber toplam 268 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Gazze’de Gönüllü Doktorluk Yapan Taner Kamacı Üniversite Öğrencilerine Gazze İzlenimlerini Anlattı
  • Mardin'den İlhamla Tasarlanan Takılar Slovenya'da
  • KAYMAKAM ÖZDEMİR’DEN TURİZMCİ ESNAFA ZİYARET
  • MİDYAT MÜFTÜSÜ BULUNMAZ’A PLAKET
  • Devrilen traktörün altında kalarak hayatını kaybetti
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA