• Mardin15 °C
  • Diyarbakır15 °C
  • Batman14 °C
  • Şırnak13 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Diyarbakır’da Ebabil kuşu bulundu
30 Mart 2020 Pazartesi 13:18

Diyarbakır’da Ebabil kuşu bulundu

Kur’an-ı Kerim'de adı geçen ve nadir görülen Ebabil kuşu, yetkililer tarafından doğaya bırakılacak.
Diyarbakırlı bir vatandaş, evinin önünde dünyanın en nadir kuşlarından biri olan Ebabil kuşu buldu. Bitkin olan kuşu besleyerek tedavi etmeye çalışan vatandaş, doğaya salınması için yetkililere teslim edecek.
 
Dünyanın en nadir kuşlarından biri olan, kendine has özellikleri ile halen esrarını koruyan Ebabil kuşu, neredeyse tüm ömrünü uçarak geçirdiği için havada sıklıkla görülse de yerde çok nadir görülebiliyor.
 
Ekmek almak için evinden çıkarken kapının önünde Ebabil kuşunu gördüğünü belirten Berat Diril, kuşu görür görmez tanıdığını ve zarar gelmesin diye içeriye aldığını söyledi.
 
Kuşun bitkin ve yorgun olduğunu söyleyen Diril, internette gerekli araştırmayı yaptıktan sonra kıyma ve su ile kuşu beslediğini belirtti. Diril, kuşun doğaya bırakılması için yetkililere haber verdiğini söyledi.
 
“Ebabil kuşları ortalama 27 yıl yaşıyor”
 
Diril, “Akşam namazından sonra eve ekmek almak için dışarı çıktım. Bulduğum Ebabil kuşu, kapıyı açtığım gibi hemen kapı girişinde duruyordu. Daha sonra Ebabil kuşunu elime alarak evin içerisine aldım. İçeride rahat edebileceği bir ortam hazırladım. Bilindiği gibi çok karşılaşılan bir kuş türü olmadığı için kuş ile ilgili internette detaylı bir araştırma yaptım. Ebabil kuşları ortalama 27 yıl yaşadığı, havada ortalama 20 saat uçtuğu ve havada bulunan sinek-böcek türü cisimler ile beslendiğini öğrendim. ‘Neyle beslenir?’ noktasında gerekli araştırmayı yaptıktan sonra Ebabil kuşuna kıyma yedirdim. Su ihtiyacını gidermesi için şırınga ile kuşa su içirdim. Kuşu sizin de gördüğünüz gibi biraz kendine gelmesini sağladım.” dedi.
 
“Rabbim Ebabil kuşları ile Kâbe’yi korumaya aldı”
 
Kâbe’yi Ebrehe’nin fil ordusundan korudukları için Ebabil kuşunun Müslümanlar için çok değerli bir kuş olduğunu belirten Diril, şunu söyledi:
 
“Ebabil kuşunun farklı bir manevi boyutu da var. Rabbim bu şerefli kuş türü olan Ebabil kuşları ile Kâbe’yi koruma altına aldı. Müşriklerden ve fil ordusundan Rabbim Kabe’yi Ebabil kuşları ile korudu. Dolayısı ile böyle şerefli bir kuş türü olan Ebabil kuşlarına bir minnet borcumuz var. Manevi boyutu yönüyle bizim için bu kuş çok önemlidir ve hassastır. Bunlardan dolayı bende elimden geldiği kadar kuşa iyi bakıp ait olduğu doğaya dönmesi için çaba sarf ettim.”
 
“Yetkililer gelip alacak, sonra da doğaya bırakacaklar”
 
Ebabil kuşunun neslinin koruma altında olduğu için yetkililere haber verdiğini belirten Diril, “Nesli koruma altında bir kuş türü olduğunu öğrenir öğrenmez Diyarbakır Park ve Bahçe Müdürlüğünü telefonla aradım. Nihayetinde doğaya ait bir hayvandır. Evde beslenmez. Park ve Bahçeler Müdürlüğünden telefonla görüştüğüm, yetkili koruma altına alacaklarını bana söylediler.  Yetkililer, Ebabil kuşunu gün içinde gelip alacaklar.” diye konuştu. (İLKHA)
Bu haber toplam 903 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Bina ikmal inşaatı yaptırılacak
  • Midyat MYO’da öğrencilere iftar verildi
  • Vali Tuncay Akkoyun, yetim çocuklar ve aileleriyle iftar yaptı
  • Bağlar ve Seyitler’de Sondaj Kuyusu Kazı Çalışmaları Tamamlandı
  • Adana'da 250 sikke ele geçirildi
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
2024 Yerel Seçimlerinde Kimi Belediye Başkanı Olarak Görmek istiyorsunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2023 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA