• Mardin15 °C
  • Diyarbakır15 °C
  • Batman14 °C
  • Şırnak13 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Diyarbakır Valisi Karaloğlu: Zerzevan Kalesi, Çınar’ın en büyük tanıtım aracı olacak
15 Eylül 2020 Salı 09:08

Diyarbakır Valisi Karaloğlu: "Zerzevan Kalesi, Çınar’ın en büyük tanıtım aracı olacak"

Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde devam eden çalışmalar ve planlanan projeler ile ilgili sorunlar ve çözüm önerilerinin müzakere edildiği genel bir değerlendirme toplantı gerçekleştirildi.
Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Münir Karaloğlu'nun başkanlığında gerçekleşen toplantıda Çınar ilçe Kaymakamı Güher Sinem Büyüknalçaçı, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ayhan Kardan ve DİSKİ Genel Müdürü Fırat Tutşi tarafından birer sunum yapıldı.
 
İlçenin sosyo-ekonomik durumundan ulaşım hizmetlerine, altyapı ve yol çalışmalarından sağlık ve cenaze hizmetlerine, kültürel ve sosyal etkinliklerden park ve peyzaj çalışmalarına ve çiftçi destekleme programlarına kadar detaylı bilgilerin yer aldığı sunumlardan sonra Karaloğlu Başkanlığında ilçede devam eden çalışmalar ve planlanan projelerin müzakere edildiği genel bir değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi.
 
Toplantı sonrası Hipodrom Konferans Salonunda basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Karaloğlu, Çınar’ın yüzölçümünün büyüklüğüyle beraber nüfusunun çoğunluğunun da merkezin dışında kırsal kesimde yaşaması ve dağınık bir yerleşime sahip olmasının hizmette zorluklara neden olduğunu söyledi.
 
Ancak, buna rağmen Çınar’ın çok önemli avantajları olduğundan bahseden Karaloğlu, son dönemde çok gündemde olan Zerzevan Kalesinin önümüzdeki dönemde Çınar’ın en büyük tanıtım aracı olacağını belirterek sadece Çınar’ın değil Diyarbakır’ın ve ülkenin de turizm ekonomisine çok ciddi katkılar sunacağını ifade etti.
 
Meslek Yüksek Okulu için çalışmalar yapılabilir
 
Diyarbakır’da atın ve atçılığın sevildiğini, günümüzde Türkiye'deki seyislerin neredeyse yüzde 60'ının Diyarbakırlılardan oluştuğunu dile getiren Karaloğlu, Diyarbakır hipodromunun Çınar’da olmasına rağmen Çınarlıların çok fazla rağbet etmediğini ifade etti.
 
Karaloğlu, ilerleyen süreçte Dicle Üniversitesi ile yürütülecek çalışmalarla seyis ya da jokey yetiştiriciliğine yönelik Meslek Yüksek Okulu açılabileceğini ve Çınarlı gençlerin de bu sayede atçılığa hem seyislik hem binicilik hem de jokey olarak katılım sağlayabileceğini söyledi.
 
Çağdaş bir görünüm alacak
 
Konuşmasının devamında altyapı ve yol çalışmalarına da değinen Karaloğlu, “Diyarbakır-Mardin karayolu ilçemizin içerisinden geçiyor. Şu anda Diyarbakır’la TRT Kavşağı arasındaki 16,4 kilometrelik kısmın ihalesi yapıldı. Perşembe günü Sayın Bakanımız geldi. Yolun stardı verildi. Şantiyede bilgilendirmeleri yapıldı. İnşallah Diyarbakır'dan çıkarken, Şehitlik Kavşağı ile TRT Kavşağı arasındaki 16.4 kilometrelik kısım yapıldığında hem Diyarbakır'a geliş hem Diyarbakır'dan çıkış hem de Diyarbakır’la Çınar arasındaki yolunda niteliği son derece yüksek hale gelmiş olacak.” dedi.
 
Konuşmasının sonunda su ve kanalizasyon konularını ele alan Karaloğlu, ilçe merkezinde kanalizasyon inşaatının ve içme suyu inşaatının tamamlandığını ama yeni şebekenin henüz bağlanmadığını belirtti.
 
Önümüzdeki aylarda evlere suyun yeni şebeke üzerinden verileceğini söyleyen Karaloğlu, bununla birlikte arıtma tesisine yönelik olarak talimatların verildiğini en kısa zamanda ilçe merkezindeki kanalizasyon şebekesi aracılığıyla toplanan atık suların arıtılarak doğal ortama verilmesini sağlayacak arıtma tesisi yapılması ile ilgili de çalışmalara hız verileceğini ifade etti.
 
İlçede DSİ tarafından yürütülen ve Kral Kızı barajından sulama faaliyetlerinin devam ettiğini dile getiren Karaloğlu, ana kanalın tamamen tamamlanmış durumda olduğunu, ilçe sınırları içerisindeki 15 bin hektarlık alanın Kral Kızından gelen ana kanaldan sulamayı planlandığını aktardı. Şu anda inşaatı devam eden 3 bin 900 hektarlık kısmı ise 2021 Mayıs ayında hizmete almayı hedeflendiğini belirten Karaloğlu, “Geri kalan 9 bin küsur hektarlık alanla ilgili de şu anda ihalesi yapılmış durumda. İnşallah yakın zamanda sözleşme imzalanarak yer tespiti yapılacak. Verimli bir arazimiz var. İnşallah bölge sulu tarıma geçtiğinde çiftçimiz, köylümüz tarımdan, ziraatten daha çok gelir elde etmiş olacak.” diyerek sözlerini tamamladı. (İLKHA)
Bu haber toplam 911 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
2024 Yerel Seçimlerinde Kimi Belediye Başkanı Olarak Görmek istiyorsunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2023 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA