• Mardin24 °C
  • Diyarbakır23 °C
  • Batman23 °C
  • Şırnak19 °C
  • İstanbul25 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Dâhiliye Uzmanı Boyraz: Obezite ölüm nedenleri arasında sigaradan sonra ikinci sırada
23 Mayıs 2023 Salı 08:36

Dâhiliye Uzmanı Boyraz: Obezite ölüm nedenleri arasında sigaradan sonra ikinci sırada

Obezite'nin günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer aldığını belirten Siirt Eğitim ve Araştırmasa Hastanesi Dâhiliye Uzmanı Yakup Boyraz, "Obezite kadınlarda daha fazla görülüyor." dedi.
Obezite'nin günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer aldığını belirten Siirt Eğitim ve Araştırmasa Hastanesi Dâhiliye Uzmanı Yakup Boyraz, "Obezite kadınlarda daha fazla görülüyor." dedi.
 
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, dünya genelinde 1 milyardan fazla kişi aşırı kilolu veya obez sayılıyor. Bu kişilerin 650 milyonunu yetişkinler, 340 milyonunu gençler, 39 milyonunu çocuklar oluşturuyor. Her 7 erkekten 1’i ve her 5 kadından 1’i obeziteyle mücadele ediyor.
 
Kalp, böbrek, karaciğer ve üreme organlarını etkileyen Obezite, diyabet, kardiyovasküler hastalıklar, hipertansiyon, felç ve farklı kanser türlerine yol açarak yaşamı tehdit ediyor.
 
Geçmiş yıllarda sadece yüksek gelirli ülkelerde rastlanan bir sağlık sorunu olan obezitenin, bugün düşük ve orta gelirli ülkelerde de artığına dikkat çeken Siirt Eğitim ve Araştırmasa Hastane 'si Dâhiliye Uzmanı Yakup Boyraz, Avrupa Obezite Günü nedeniyle önemli açıklamalarda bulundu.
 
Obezite nedir?
 
Obezite'nin gelişen ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer aldığına dikkat çeken Boyraz, "Günümüzde önlenebilir ölümler arasında sigaradan sonra Obezite ikinci sırada yer alıyor. Yüksek enerji alımına bağlı olarak İnsan vücudunda yağ kütlesi miktarının kemik, kas ve su gibi diğer bileşenleri de içeren yağsız kütleye göre aşırı miktarda artmış olması durumuna Obezite denir. Vücudumuzda yağ oranını tam olarak ölçülemediği için aşırı kilo olarak tarif etmekteyiz." dedi.
 
"Obezite gittikçe artmakta ve birçok hastalığa neden olmakta"
 
Bugün artık ülkemizde de çok büyük bir sıkıntı olarak obezite ile karşılaştıklarını ifade eden Boyraz, "Kadınlarda, çocuklarda, erkeklerde obezite artmakta ve birçok hastalığa da sebebiyet vermektedir. Bunların başında diyabet, hipertansiyon, uyku apnesi sendromu, karaciğer yağlanması, erkek ve kadınlarda uyku bozuklukları, depresyon gibi birçok hastalığa neden olmaktadır." bilgisini paylaştı.
 
"Obezite'nin en önemli nedeni hareketsiz yaşam tarzı"
 
Bugün obezitenin en önemli nedenleri arasında beslenme alışkanlığının değişmesi olduğuna dikkat çeken Boyraz, "Gelişen teknoloji ile birlikte ulaşım, tarım, üretimde değişen teknolojiyle azalmış fiziksek aktivite olarak karşımıza çıkmaktadır. Tamamen hareketsiz bir yaşam tarzını benimsemiş ve sadece dünya genelinde yüksek gelirli toplumların değil, düşük gelirli toplumların da bir sorunu olarak karşımıza çıkmakta ve oran da gittikçe artmaktadır." diye kaydetti.
 
"Obezite ülkemizde de kadınlarda ve çocuklarda sıklıkla artmaktadır "
 
Obezitenin, ülkemizde kadın ve çocuklarda sıklıkla rastlanmaya başlandığına dikkat çeken Boyraz, "Bunun en önemli nedenlerinden biri artan teknoloji cihazlarıdır. Bu gün bir tablet, akılı telefon kullanımına bağlı olarak çocukların hareket etmeden durması en önemli sebep, eskiden bu tür teknoloji olmadığı çocuklar sokaklara çıkıp akşama kadar top oynardı, bir şekilde fiziksel aktivitelerini yaptıkları için bu problemlerle karşılaşmazdık. Bu gün Obezite kadınlarda da çok sık görülmektedir. Başlıca sebepleri ise fiziksel aktivite, fazla gebelikler, gebelikler arası sürenin az oluşu, tansiyon, şeker veya kullandıkları depresyon ilaçları kadınlarda sık görülme nedenleri arasında yer alıyor." ifadelerini kullandı.
 
"Beslenme alışkanlığımızı değiştirmemiz gerekiyor"
 
Obez olmamak için beslenme alışkanlığının değişmesi gerektiğine dikkat çeken Boyraz, "Bu fast food dediğimiz ara öğünleri, ayakta yemek yeme alışkanlığını değiştirmemiz gerekiyor. Bunlar hem sağlıksız hem de çok yüksek kalorili yiyecekler oluyor. Öğünleri sabah kahvaltısını düzenli yapmalı, öğünleri atlamamamız, öğünler arasında sık sık bir şeyler atıştırmamalı ve öğünlerimizi 4-6 ya bölerek, çok az ve sık yiyerek açlığı azaltmak hem de diğer öğüne çok aç girmeyerek tıka basa yemeyerek kilo alımına engel olmuş oluruz. Haftada 5 gün spor yapmalı, günde yarım saat hafif düzeyde bir spor yapmalıyız. Bisiklet, hafif koşu yaparak kilo alımını engellememiz gerekiyor. Şeker, tansiyon, kolesterol, kalp hatta yetişkinlerde beyin kanaması, kanser hastalıklarında da Obezite çok ciddi manada etkiliyor." şeklinde konuştu. (İLKHA)
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Tayakısı: Tarım sektörünün ayakta kalabilmesi için çiftçi yüzde yüz desteklenmeli
  • Mide üşütmesine ne iyi gelir?
  • Diz kireçlenmesine karşı öneriler
  • Yağış nedeniyle süt ve peynirde bolluk oluştu
  • Afrika'dan gelen çöl tozu 2 gün etkili olacak
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA