• Mardin24 °C
  • Diyarbakır23 °C
  • Batman23 °C
  • Şırnak19 °C
  • İstanbul25 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Covid-19 salgını arı ürünlerine talebi artırdı
18 Ekim 2020 Pazar 07:17

Covid-19 salgını arı ürünlerine talebi artırdı

Pandemi sürecinde bağışıklık sistemlerini güçlendirmek özellikle de vücut dengesini sağlayan bal ve diğer arı ürünlerinin vücuda çeşitli faydalarından yaralanabilmek için vatandaşların arı ürünlerine talebi arttı.
Coronavirus (Covid-19) pandemisi sonrası vatandaşlar, virüse karşı etkili besin arayışına yöneldiler. Bu kapsamda uzmanların bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için önerdiği bal başta olmak üzere arı sütü ve propolis gibi arı ürünleri pandemi sürecinde yoğun ilgi gördü.
 
Covid-19 pandemisi nedeniyle bal tüketiminin arttığına dikkat çeken Gaziantep Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nebi Koca, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde bal stoklarının bittiğini söyledi.
 
Arı ürünlerinin tüm dünyada insan sağlığını destekleyici ürün olarak kullanıldığını belirten Koca, Covid-19 pandemisinin ardından arı ürünlerine talebin arttığını belirtti.
 
Balın yüzyıllardan beri içerisinde bulundurduğu enzimler, antioksidanlar ve vitaminler nedeniyle şifa kaynağı olarak bilindiğine işaret eden Koca, pandemi sürecinde arı ürünlerine artan talebin esnafın yüzünü güldürdüğünü ifade etti.
 
Koca, Türkiye’nin yılda 114 bin ton bal üretimi ile Çin’in ardından dünyada ikinci büyük bal üreticisi olduğunu belirterek, arıcıların bal üretimini de arttırdığına dikkat çekti.
 
 “Gaziantep’te son yıllarda bal üretimi arttı”
 
Gaziantep'te son yıllarda arıcılığın ciddi manada geliştiğini ve gelişmeye devam ettiğini ifade eden Koca, “Gaziantep'te 10 yıl önce 12-15 ton bal üretilirken şu an son 5 yılda ortalama 350-400 ton bal üretimi gerçekleştirilmektedir. Arıcılar Birliği olarak vermiş olduğumuz eğitimler, devletimiz ve büyükşehir belediyemiz tarafından verilen destekler arıcılığın hızla gelişmesini sağladı. Arıcılık artışına Orman İşletme Müdürlüğümüz tarafından ekilen ballı ağaç türleri de etkili oldu. Bu ballı ağaçların daha da ekilmesi gerekiyor. Bu ağaçlar arıcılığın büyüyüp gelişmesini sağladı. Balın rekoltesi son yıllarda bayağı arttı.” dedi.
 
“Pandemi sürecinden dolayı arı ürünlerine talep arttı”
 
 Pandemi sürecinde arı ürünlerine talebin arttığını belirten Koca, “İnsan sağlığı açısından son derece önemli olan ve bağışıklık sistemini güçlendiren arı ürünlerine pandemi sürecinde bayağı rağbet oldu. Virüse yakalanmamak veya yakalananların virüsü hafif bir şekilde atlatması için arı ürünlerini kesinlikle tüketmesi gerekiyor. Hem bilim hem de toplum arı ürünlerinin faydasını kabul etmiş. Bu nedenle bal, arı sütü, polen, propoliseye oldukça yoğun bir talep var.” ifadelerini kullandı.
 
“Arı ürünlerinin her birinin farklı bir faydası var”
 
 Tüm arı ürünlerinin insan vücuduna çeşitli faydalarının olduğuna dikkat çeken Koca, “Bal bağışıklık sistemini güçlendirdiği gibi kandaki bütün değerleri maksimum düzeye getiriyor. Yani baldaki en önemli özelliklerden bir tanesi balın dengeleyici özelliğinin olması ve insan vücudundaki bütün değerleri vücudun ihtiyaç duyduğu seviyeye getirmesidir. Bu yüzden son derece önemlidir. Arı sütü bağışıklılığı, beş duyu organının iyi çalışmasını ve zekâ geliştirici gibi özelliklerinden dolayı son zamanlarda oldukça rağbet görüyor. Arı sütünün yeterli üretilemediğini de söyleyebiliriz. Özellikle bal, polen, arı sütü ve propolis karışımı son derece önemli hale geldi. Çünkü arı ürünlerinin her birinin farklı bir faydası var. Örneğin arı sütü içerisinde isimlendirilmemiş maddeler var. İçerisinde ki yüzde üçlük madde bilim tarafından bilinmiyor. Balın dengeleyici, polenin kas ve güç yapması, propolisin; antiviral, antibakteriyel ve antioksidan özelliği olmasından dolayı oldukça büyük bir rağbet var. İnsanlar genellikle faydasını görüp olumlu tepki veriyorlar.” şeklinde konuştu.
 
 “2020 yılının sezonunda Türkiye genelinde bal stokları sıfırlandı”
 
Koca, pandemi sürecinde bal çok tüketildiği için arı ürünlerinin fiyatlarında yaklaşık yüzde 25 bir artış olduğunu belirterek, şunları söyledi:
 
“Ülke genelinde de 2020 yılında yüzde 25'bir rekolte düşüklüğü oldu. Bu nedenle bizim pandemi sürecinde ki arıcılarımız herhangi bir sıkıntı yaşamadılar. Her şey çok güzel yerinde ve zamanında oldu. 2020 yılı sezonunda Türkiye genelinde bal stokları neredeyse sıfırlandı. Şu an yeni hasat ile beraber arı ürünlerine büyük bir rağbet var ve satışlar devam ediyor.”  (İLKHA)
Bu haber toplam 414 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Nusaybin'de Ömer Özel İlkokulu ve Neriman Özel KETEM Merkezi açıldı
  • Uluslararası Sempozyum 3 Dilde Oturumlarla Devam Ediyor
  • “Milli Mücadelede Kuvayi Milliye Neyse Hamas da Odur”
  • Mardin'de İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı yapıldı
  • Tayakısı: Tarım sektörünün ayakta kalabilmesi için çiftçi yüzde yüz desteklenmeli
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA