• Mardin24 °C
  • Diyarbakır23 °C
  • Batman23 °C
  • Şırnak19 °C
  • İstanbul25 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Covid-19 Aşı pasaportu nedir?
26 Şubat 2021 Cuma 09:54

Covid-19 'Aşı pasaportu' nedir?

Covid-19 salgınına karşı tüm dünyada önlemlerin alındığı bir dönemde seyahat ve diğer hizmetlere ulaşımda kullanılması gündemde olan "aşı pasaportu" konusu gündeme geldi.
Salgınla mücadelede aşı kullanımına başlanmasıyla yakın gelecekte uluslararası seyahatlerde 'aşı pasaportu' istenmesi dünya gündemine girdi. Birçok ülke konuyla ile ilgili çeşitli adımlar attı ya da planlarını paylaştı.
 
Aşı pasaportu, restoran, sinema, bar gibi alanlara girişte ve uçaklara erişimde Covid-19 aşısı olduğunuzu ispatlamak için istenebilecek.
 
'Pasaportların' insanları aşılanmış ve aşılanmamış olmak üzere iki sınıfa ayıracağı için özellikle aşılara erişimin hala çok zor olduğu birçok ülkede haksızlıklara neden olabileceği uyarısı yapılıyor. Bazı gelişmekte olan ülkelerin aşıya 2024 yılına kadar ulaşamayacağı tahmin ediliyor.
 
Avrupa Birliği, uluslararası seyahatlerde aşı pasaportunu isterken, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), geçen ay aşı sertifikası tartışmaları yoğunlaştığında böyle bir sisteme "henüz" karşı olduğunu açıklamıştı.
 
"Aşı pasaportu" veya "aşı sertifikası" tartışmaları ocak ayında Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in AB yönetimine yazdığı mektupla başladı. Miçotakis, aşı olanların rahatça seyahat edebilmesini sağlamak amacıyla AB genelinde uygulanacak bir belgeleme sistemi kurulmasını önerdi.
 
Yunanistan, uygulamanın örneğini siyonist işgal rejimi ile başlattı. Yüksek aşılama oranına ulaşan işgal rejimi ile Yunanistan arasında Covid-19 aşısı olanların iki ülke arasında herhangi bir kısıtlama olmaksızın seyahatine imkân sağlayan turizm anlaşması yapıldı.
 
Yunanistan, İtalya, İspanya ve Portekiz, AB çapında aşı pasaportlarının savunucuları arasında yer alıyor. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, ocak ayında bu fikri desteklediğini belirtti.
 
İzlanda, ocak ayında dijital pasaportları dağıtmaya başladı. Danimarka, iş seyahatinde olanlar için basit bir Covid-19 pasaportunun şubat ayı sonuna kadar hizmete gireceğini duyurdu. İsveç de yaza kadar aşı pasaportu çıkaracak.
 
İspanya turizm sektörünün iyileşmesine yardımcı olmak için vatandaşları için bir aşı pasaportu üzerinde çalışıyor.
 
Estonya, geçen ay başlatılan bir pilot programla "akıllı sarı kart" olarak bilinen bir e-aşı sertifikası oluşturmak için Dünya Sağlık Örgütü ile birlikte çalıştı.
 
Macaristan, ikinci aşı dozunu yaptıran vatandaşlara, ülkenin saat 20:00'deki sokağa çıkma yasağından sonra dışarıda kalmalarına izin verebilecek bir aşı pasaportu çıkaracağını duyurdu.
 
Polonya aşı pasaportu için planları olmadığını söylese de aşılanmış vatandaşların ülkeye girerken karantinayı atlamasına izin veren bir QR kodu uygulama sistemi kullanıyor. (İLKHA)
Bu haber toplam 433 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Mardin'de okul cevrelerinde denetimler yeniden başlatıldı
  • Uluslararası Beytülmakdis Sempozyumu Mardin’de Düzenlenecek
  • Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin İlk Meclisi toplandı
  • TAZİYE YEMEKLERİ SORUNU ÇÖZÜM BEKLİYOR
  • Turizmin duayenleri Mardin’de buluşuyor.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA