• Mardin24 °C
  • Diyarbakır23 °C
  • Batman23 °C
  • Şırnak19 °C
  • İstanbul25 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Coronavirus nedeniyle işleri düşen esnaf boş vakitlerini kitap okuyarak geçiriyor
26 Mart 2020 Perşembe 08:39

Coronavirus nedeniyle işleri düşen esnaf boş vakitlerini kitap okuyarak geçiriyor

​Türkiye'de Coronavirus tedbirlerinin artırılmasının ardından birçok sektör adeta durma noktasına gelirken, virüsün en çok etkilediği kesimlerin başında ise esnaf geliyor.
Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede dünyaya yayılan Coronavirus salgının Türkiye'de de görülmesi ve virüs kaynaklı ölümlü vakaların artmasıyla birlikte alınan önlemlerde artarak devam ediyor.
 
Coronavirüs salgını nedeniyle yaklaşık 2,5 milyon kişinin yaşadığı Gaziantep, adeta bir hayalet kente döndü. Salgından ötürü vatandaşlar sokağa çıkmazken iş yerlerini hâlen açık tutan esnaf ise satış yapamıyor.
 
İçişleri Bakanlığı'nın yayımladığı genelgedeki kapalı olması gereken işletmelerin dışında yer alan işyerlerinden kimi müşterisiz kalırken esnaftan kimileri de satış yapamayınca iş yerlerini kapatmak zorunda kaldı. Ancak durgunluğa rağmen satış yapma ümidiyle işyerini açan kimi esnaf ta, bu durumu fırsata çevirip en iyi şekilde değerlendirmek için boş zamanlarını Kur'an-ı Kerim ve kitap okuyarak geçiriyor.
 
Virüs salgını nedeniyle vatandaşlar evlerine kapanınca işlerinin ve satışların ciddi anlamda düştüğünü belirten esnaf, bu durumun kendilerini tedirgin ettiğini söyledi. Bu olumsuz gidişatın devam etmesi durumunda esnafın işyerlerini kapatmak durumunda kalacağını belirten esnaf, hükümetin mağduriyetlerine ilişkin bir çözüm yolu bulmasını istedi.
 
Sürücü kursu işletmecisi Eyüp Yüzgeç, virüs salgını nedeniyle sınavların iptal edildiğini ve eğitimlere ara verildiği için işlerinin durgun olduğunu belirterek, iş olmadığı için gün boyu boş oturmak yerine Kur'an-ı Kerim ve kitap okuyarak zamanı değerlendirdiğini söyledi.
 
"Vaktimizi daha verimli geçirmek için Kur'an-ı Kerim ve kitap okuyoruz"
 
Yüzgeç, "Malumunuz Coronavirus nedeniyle şu an eğitimlerimize ara vermiş durumdayız. Ama esnaf olarak yine de işyerlerimizi açıyoruz. Virüs salgınından dolayı da şu anda hiç kimse kayıt yaptırmak için gelmiyor. Yetkililerin belirttiği kuralara dikkat ediyoruz. İnşallah Coronavirus salgınından bir an önce kurtuluruz. Şu anda genel olarak esnafın durumu çok kötü. İnsanlar sağlıkları için evinde kalmak zorundalar, bu da bizim işlerimizi etkiliyor. Biz de gün içinde vaktimizi daha güzel ve verimli geçirmek adına Kur'an-ı Kerim ve İslami kitaplar okuyarak günümüzü geçirmeye çalışıyoruz. İnşallah biran önce bu hastalıktan kurtulup eski günlerimize döneriz." dedi.
 
"Boş vaktimizi Kur'an-ı Kerim ve kitap okuyarak değerlendiriyoruz"
 
Küsget Sanayi Sitesinde oto elektrik yedek parça işletmecisi olan Süleyman Aytekin de, "18 yıldır bu sanayi sitesinde esnaflık yapıyorum. İlk defa böyle bir durumla karşılaştık. Bu Coronavirus salgınından dolayı esnafın işi yok. Esnaf işyerine gelerek kiralarını ve günlük masraflarını çıkarmaya çalışıyor. Ama işler çok durgun. Vatandaşlar sadece zaruri ihtiyaçları olduğu zaman sanayiye geliyorlar. Onun dışında da gelmiyorlar. Ya da yolda kalırlarsa geliyorlar. Esnafın durumu çok kötü ve şu anda kira, elektrik ve su faturalarını ödeyemiyorlar. Bu minvalde devletin bir önlem alması lazım. Normal zamanlarda saat 08.00'de işyerini açan esnaf şu an 09.00'da işyerini açıyorlar. Normalde kapanma saatleri 20.00'dı. Ama şu an iş olmadığı için 17.00-18.00'da kapatıyorlar. Gün boyu boş vaktimiz var, esnaflarla oturup muhabbet ediyoruz. Bunun yanında Kur'an-ı Kerim ve kitap okuyoruz. Kendimizi ilimde geliştirmeye çalışıyoruz. İnşallah Rabbim bir an önce bu virüsü giderir de insanlar sağlığına ve işine dönerler." diye konuştu.
 
"Esnaf gününü Kur'an-ı Kerim ve kitap okuyarak geçiriyor"
 
Küsget Sanayi Sitesinde oto boyacı işletmecisi Murat Göksu da, "Gün boyu işlerimiz olmadığından dolayı oturuyoruz. Bu durumun bir çaresine bakılmalı. İş olmadığı için akşama kadar oturuyoruz. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Cumhurbaşkanımıza sesleniyoruz; kiralarımızı veremiyoruz. Ev ve işyerimin kirasını ödeyemiyorum. Esnaf akşama kadar oturuyor. Boş vaktimiz olduğu için kimi arkadaşlar Kur'an-ı Kerim kimi de kitap okuyarak gününü geçiriyor. Bundan bir ay önce çalışıyorduk, bir sorun yoktu. Coronavirus salgınından dolayı iş yok, esnaf hep boş oturuyor. İşçilerimizi mi işten çıkaralım? Benim bir elamanım var. İşe çağırmaya korkuyorum. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Yetkililer bize yardımcı olsunlar." ifadelerini kullandı.
 
"Virüs piyasayı çok olumsuz etkiledi"
 
Küsget Sanayi Sitesinde reklam ve tabela işletmecisi Eray Zorboğa ise, virüs salgını nedeniyle işlerinin olmadığını ve boş vakitlerini kitap okumakla değerlendirdiklerini belirterek, şunları söyledi:
 
"Birkaç haftadır işler durgun, piyasa çok durgun akşama kadar oturuyoruz. Ama yine de kısmetimizi bekliyoruz. Bu virüs piyasayı çok olumsuz etkiledi. Şu an işimiz yok oturuyoruz. Bu dönemde işyeri kiraları çok kötü olacak. Allah (Celle Celaluhu) bu kötü zamanları kolay geçirmeyi nasip etsin." (İLKHA)
Bu haber toplam 170 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Tayakısı: Tarım sektörünün ayakta kalabilmesi için çiftçi yüzde yüz desteklenmeli
  • Mide üşütmesine ne iyi gelir?
  • Diz kireçlenmesine karşı öneriler
  • Yağış nedeniyle süt ve peynirde bolluk oluştu
  • Afrika'dan gelen çöl tozu 2 gün etkili olacak
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA