• Mardin24 °C
  • Diyarbakır23 °C
  • Batman23 °C
  • Şırnak19 °C
  • İstanbul25 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Cizrenin tarihini duvarlara resmediyor
22 Eylül 2022 Perşembe 07:54

Cizre'nin tarihini duvarlara resmediyor

​Belediyede taşeron temizlik işçisi olan Mehmet Aydın, ressamlık yeteneği fark edilince temizlik görevinden alınarak, ilçenin tarihi ve kültürel değerlerini duvarlara resmetmeye başladı.
Cizre Belediyesinde 11 yıldır taşeron olarak çalışan temizlik işçisi 42 yaşındaki Mehmet Aydın, resim yeteneğiyle ilçenin duvarlarına tarihi ve kültürel değerlerini resmederek tuvale dönüştürdü.
 
Şırnak'ın Karageçit köyünde yaşayan Aydın, boşaltılan köylerinde 1982 yılında ailesiyle önce Cizre'ye daha sonra İstanbul'a taşınmak zorunda kaldı. Yıllar sonra Cizre'ye dönen 11 çocuklu ailenin en büyük oğlu Aydın, bir yandan eğitimini sürdürürken diğer yandan da aile bütçesine katkı sağlamak için çalıştı.
 
Belediyede temizlik işleri yaparken fırsat bulduğumuz zamanlarda da Cizre’nin tarihini duvarlara resmettiğini belirten Aydın, "Allah'ın bana vermiş olduğu bir resim yeteneği vardı. Birazcık daha geliştirdim. Cizre’nin tarihi dokularını duvarları resmetmeye çalışıyoruz. Resim alanında da il dışı il içinde veya İstanbul Ankara gibi yerlerde de çoğu kez bölgemizi temsil etme fırsatı buldum. Bunları yaparken de bir Cizreli olarak çok mutlu oldum. 2011 yılında da Cizre Belediyesinin temizlik işçisi olarak alındım. Belediyede temizlik işleri yaparken aynı anda da fırsat bulduğumuz zamanlarda da duvarlara resim çiziyoruz." dedi.
 
"Cizre'nin tarihi dokularını duvara resmediyoruz" diyen Aydın, "Cizre'nin sembollerinden bir tanesi olan Mem u Zin resmi ediyoruz. Hz. Nuh Peygamberin Tufan’ını, Ulu Cami, hatıra duvarımız var, kırmızı medresemiz var.  Cizre kültür ve tarihi ile zengin bir yer olduğu için tarihleri ne kadar saysak bile az gelir. Onun için İsmail Ebuliz el Cezire’den mi  bahsedelim, Meryem Han’dan mı,  Melaye Cezeri ’den bahsedelim. Bunları Cizre’nin farklı yerlerinde  duvarlarına resmediyoruz. 2011 yılında Cizre Belediyesi temizlik işleri personeli olarak alındım.  Bir temizlik personeline imkan verildikten sonra her insanın mutlaka Allah ’u Teâlâ’nın vermiş olduğu bir yetenek var. Bu yeteneklerden bana da Allah resim bölümünü vermiş. Bir temizlik personeline hakikaten imkânlar verildiği zaman neler yapabileceğini ben kendi şahsım olarak gördüm Bana imkânlar verildi ve ben de bunu başarırken. Cizre'de yüzlerce öğrenci yetiştirdim.” dedi.
 
Aydın’ın tarihi dokuları resmettiği duvarlar halk ve yabancı turistlerinde ilgisini çekiyor. Tuvale dönüşen duvarların önünde hatıra fotoğrafları çekiyorlar. (İLKHA)
Bu haber toplam 682 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Nusaybin'de Ömer Özel İlkokulu ve Neriman Özel KETEM Merkezi açıldı
  • Uluslararası Sempozyum 3 Dilde Oturumlarla Devam Ediyor
  • “Milli Mücadelede Kuvayi Milliye Neyse Hamas da Odur”
  • Mardin'de İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı yapıldı
  • Tayakısı: Tarım sektörünün ayakta kalabilmesi için çiftçi yüzde yüz desteklenmeli
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA