• Mardin28 °C
  • Diyarbakır25 °C
  • Batman24 °C
  • Şırnak25 °C
  • İstanbul23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Cizreli Tarihçiden Hz. İbrahimin Cizreli olduğu iddiası
17 Ocak 2024 Çarşamba 09:47

Cizreli Tarihçi'den Hz. İbrahim'in Cizreli olduğu iddiası

​​​​​​​Cizreli Tarihçi-Yazar Abdullah Yaşın, "Peygamber İbrahim" isimli Kürtçe kitabında, Hz. İbrahim'in Cizre’ye bağlı Babil (Kebeli) köyünden olduğunu iddia etti. Ayrıca kitabında Nemrut’un gerçek isminin ise "Asditakim" olduğunu söyledi.
​​​​​​​Cizreli Tarihçi-Yazar Abdullah Yaşın, "Peygamber İbrahim" isimli Kürtçe kitabında, Hz. İbrahim'in Cizre’ye bağlı Babil (Kebeli) köyünden olduğunu iddia etti. Ayrıca kitabında Nemrut’un gerçek isminin ise "Asditakim" olduğunu söyledi.
 
Bastırdığı 8 Türkçe kitabının ardından ilk defa Kürtçe bir kitap bastıran Cizreli Araştırmacı ve Tarihçi-Yazar Abdullah Yaşın, "Peyxamber İbrahim" adlı Kürtçe kitabında, Hz. İbrahim’in Cizre’nin Babil köyünden olduğunu, 1. Babil Krallığının Cizre’de olduğunu ve 2. Babil Krallığının Irak’ta olduğunu belirtti. Harran Kralı Nemrut’un Kürt olmadığını, isminin Asditakim olduğunu, Hz. İbrahim'in eşi Hz. Hacer’in Mısır Kralı 2.Senusret’in kızı yani Firavun kızı olan Hatsepşut olduğunu iddia etti.
 
Yazarlık hayatına 1983 Yılında "Bütün yönleri ile Cizre" kitabı ile başlayan Yaşın, şu ana kadar 8’i Türkçe kitabı olduğunu ve ilk defa da bir Kürtçe kitap bastırdığını ifade etti. Yaşın, 1973’te başladığı "Peyxamber İbrahim (Peygamber İbrahim)" adlı kitabınının, 50 yıllık bir çalışmanın eseri olduğunu söyledi.
 
"Birinci Babil Krallığı Cizre'ye 28 kilometre uzakta olan Kebeli (Babil) köyüdür"
 
Araştırmalarında 25 tefsir incelediğini ve kitabı 50 yılda yazdığını belirten Yaşın, "1983 yılında ilk defa yazarlık hayatıma "Bütün yönleri ile Cizre" kitabı ile başladım. Bu güne kadar 8 tane Türkçe kitabım var, 11 tane de kürtçe kitabım var. İlk defa kürtçe araştırma kitabı olarak baskını yaparak çıkardık. "Peyxamber İbrahim (Peygamber İbrahim)" kitabını yazmaya 1973 yılında başladım. 50 yıllık bir çalışmadır. Suudi Arabistan'da, Irak'ta, Suriye ve Türkiye'de bu konuda araştırmalar yaptım. Hz. İbrahim ile alakalı ulaştığım tüm belgeleri topladım. Araştırmalarımda Arapça, Osmanlıca, Kürtçe, Türkçe, İngilizce belgelerden bilgiler edindim. Bununla birlikte 25 tefsir inceledim. 50 yılda yaptığım araştırmalarım sonucunda Hz. İbrahim'in Cizre'nin Babil köyünden olduğunu yani Cizre olduğunu ispat ediyorum. Bunu kendi bilgilerimle değil, yaptığım araştırmalar sonucunda söylüyorum. Bütün dünya arkeologları ve tarihçileri Babil devletini Irak'ta biliyor. Fakat esas Babil Cizre'ye 28 Km uzakta olan Kebeli( Kürtçede Babil) köyüdür. Jorgen Lausue diye bir araştırmacı Akadlarla ilgili bir tablet bulmuş ve bu tabletin üzerinde de Akad Kralı Sargon Hz. İsa’dan 2400 yıl önce Babil Krallığını yakıp yıktı. Oradaki Tanrı heykelleri alıp Akadların başkenti Agade’nin yakınında yeni bir şehir kurdu. Bu kurduğu yeni şehrin ismini de Babil koydu. Buna göre yaptığım araştırmalar neticesinde Birinci Babil krallığı Cizre'deki Babil, ikincisi de Irak'taki Babil'dir. Ayrıca Tevrat Hz. İbrahim’in ve ailesinin Babil’den Harran’a geldiğini söylüyor ve bunu bütün İslami yazarlar ve Cizreli İbnul-El Cezeri de bunu söylüyor. Şimdi de bu söylemler destekleyen bazı kanıtlarda bulunuyor. Cizre’nin Düzova (Huser) köyünde Hz. İbrahim’in babasının aşireti olan "Azerki" aşireti var. Hz. İbrahim Şanlıurfa’da doğmuş ancak aslı Cizrelidir. " iddialarında bulundu.
 
Yaşın, "Kitap üzerinde kullandığım resim, Prof. Dr. Osman Ahmed Mahmud Muhammed İsmail El Savdavi tarafından tespit edilmiş. 2003 yılında araştırmalarım sonucunda bulduğum bu resmi sakladık. Kitap kapağında kullandığım resmi ilk defa sizin aracılığınızla duyurmak istiyorum. Bu Hz. İbrahim'in resmidir. Şu anda da ilk defa Hz. İbrahim’in resmini dünya ile paylaşıyoruz. Hz. İbrahim Urfa’dan sonra Suriye’de on yıl kaldı. Orada yaşanan kıtlıktan dolayı Eşi Sare ve yeğeni Lut ile birlikte Mısır’a gitmiş. Orada yaşanan Hz. Sare olayından sonra Mısır Firavunu 2. Senusret, Hz. İbrahim’den özür dileyerek kendi kızı olan Hatsepşut yani Hz. Hatice’yi onlara hizmetçi olarak vermiştir. Bu resmini de orada yaptırmıştır." dedi.
 
Hz. İbrahim'in tüm dinlerde çok sevildiğini belirten Yaşın, "Hz. İbrahim (as) İslamiyet, Hristiyanlık ve Yahudilikte çok önemlidir ve insanların babası sayıldığı için, ilk defa ben Müslüman’ım dediği için herkes onu seviyor, kendi aşireti ve milletinden olduğunu göstermeye çalışıyor. Yaptığım araştırmalar ve çalışmalarım neticesinde Hz. İbrahim İbrani, Arami, Summeli, Akadi değildir Kürt’tür. Bunu da şöyle kanıtlıyorum. İbrahim isminin Kürtçe söylenişi "Mağaranın yanındaki kişi" başka bir manada "Mağaranın kardeşi"  anlamlarındadır. Bu kitapta hem Hz. İbrahim as. hem de ailesinin isimlerinin de tahlilini yaptım. Ayrıca Suudi Arabistan Bilgilendirme Bakanlığı 1986’da Peygamberler Soy Ağacını bastırıp dağıtmışlar ve bende o zaman bir tanesini alıp saklamıştım. Orada diyor ki sonradan Araplaşmış Araplar. Hz. İsmail, annesi Hacer Mekke’ye geldikleri zaman Hz. İsmail onlardan Arapça öğrenmiş ve bunu bütün bilim adamları söylüyor." ifadelerine yer verdi.
 
"Harran Kralı Nemrut’un gerçek ismi Asditakim"
 
Harran Kralı Nemrut’un gerçek isminin Nemrut olmadığını yaptığı araştırmalar sonucunda kanıtladığını ifade eden Yaşın, "Urfa Kürtlerinin ölüm korkusu yüzünden Kürtçe 'de Nemır yani Türkçe ’de ölümsüz olarak bilinen Nemrut adını verdiklerini ancak Nemrut Kralının gerçek isminin "Asditakim" olarak tespit ettim. Bütün Urfa bölgesi, Karkamış, Eblağ, Mari ve Zalmaku’yu araştırdım. Hz. İbrahim döneminde tapınağı önemli olan yer Harran ve onun Kralı da Asditakim’dir. Harran’a iki büyük Kral gelmiş, bir tanesi kadın olan Zukarom diğeri de Asditakim’dir. Bunlar aslıda Ürdün’ün Petra bölgesinden Kürt bölgesine gelmişler ve burayı istila etmişler ve daha sonra kendisini tanrı ilan etmiş. Bu Nemrut resmi bir heykel de vardı ve o heykel Adıyaman’daydı ancak görünmediği için de çalınmış olabileceğini düşünüyorum ama bu elimdeki resmi 1973’ten beri yazacağım kitap için sakladım. Nemrut kesinlikle Kürt değildir ve o Nebati’dir." dedi.
 
Dünya üzerinde Nemrut’un gerçek ismini bulan tek kişinin kendisi olduğunu iddia eden Yaşın, "Nemrut, Asditakim'dir. Kürtler bazen sevinçten ve bazen de korkudan birilerine Nemır yani Nemrut diyor. General Mustafa Barzani’yi bütün Irak bölgesi ve Kürtler sevdiği için herkes ona ölümsüz yani Nemırt diyorlardı. Ama bu Asditakim, Urfa bölgesini işgal ettiğinde ben tanrıyım demiş. Kim kabul etmemişse öldürmüş ve bu yüzden ona Nemırt yani Nemrut adını vermişler." şeklinde konuştu.
 
Yaşın, "Hz. İbrahim’in Kürt ve Cizre’nin Babil köyünden olduğunu ispatladım. 1.Babil Krallığının Kürt Bölgesi Cizre’de olduğunu, 2.Babil Krallığının Irak’ta olduğunu, Harran Kralı Nemrut’un Kürt olmadığını ve Asditakim diye bir kral olduğunu ve Hz. Hacer’in Mısır Kralı 2.Senusret’in kızı yani Firavun kızı olan Hatsepşut olduğunu ispatlıyorum. Beş büyük ispatın olduğu bu kitabın inşallah bir iki sene sonra da Türkçesini de bastıracağım." dedi. (İLKHA)
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA