• Mardin15 °C
  • Diyarbakır15 °C
  • Batman14 °C
  • Şırnak13 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Cizreli öğrenciler Mars kampına katıldı
30 Mayıs 2022 Pazartesi 09:41

Cizreli öğrenciler Mars kampına katıldı

Gelecek Araştırmaları Enstitüsü Şırnak'ın Cizre ilçesinde, İsmail Ebul-iz Bilim ve Sanat Merkezi'nde Cizreli öğrencilerle Mars Kampı etkinliği düzenledi.
Şırnak’ın Cizre ilçesinde yapılan Mars kampı programı, Mars’taki olağanüstü koşullar üzerinden öğrencilerin problem çözme, sürdürülebilir modeller kurma, farklı alanları aynı anda düşünme gibi beceriler kazanmalarını sağlıyor.
 
Mars Kampı atölye çalışmalarına 96 öğrenci katıldı.
 
3 günlük süren kampta öğrenciler fikir alışverişinde bulunarak, geleceğe yönelik projelerini paylaştılar.
 
Mars Kampı koordinatörü Nurgül Hökenek, Cizre’nin artık bilimle, sanatla, edebiyatla anılmasını istiyoruz dedi.
 
Hökenek, “Cizre mars kampı projesini yapmamızın en önemli amaçlarından bir tanesi ilk robotik mühendisi, sibernetik biliminin kurucusu İsmail Ebul-iz in Cizreli olmasıdır. Cizre topraklarında doğmuş burada yaşamış ve ölmüş bir insan olarak sibernetik kurucusunun topraklarında bu bilimsel çalışmayı yapmak istedik. Bu çalışmada öğrencilerimize 2050 yılının Türkiye’sinde sorunları çözmeleri için bir düşünce fırtınası yaratmaları için ortam sunduk. Ortaokul öğrencilerimizle de robotik bilimi ile ilgili atölye çalışmasına katıldılar. Biz bölgemizin sürekli olarak terörle anladığını görüyoruz. Oysa biz artık bilimle, sanatla, edebiyatla anılmak istiyoruz. Bölgede yaptığımız çalışmalar için çok mutluyuz.” dedi.
 
Gelecek Araştırmaları Enstitüsü başkanı Coşkun Dolanbay, “ Gelecek için karar almak bugünden başlayan bir unsur. Arzu ettiğimiz geleceğe ulaşabilmek için de bugünden itibaren çeşitli projelerin, çeşitli faaliyetlerin gerçekleştirilmesi gerekiyor. Gelecek araştırmaları Enstitüsü, birlikte tasarladığımız geleceği ulaşmak için Çeşitli projeler yapmaktayız. Bu çerçeve de Cizre'de İsmail Ebuliz’in memleketinde hem robotik atölyeyi hem 2050 yılında nasıl bir dünyada yaşayacağımızı ve bu dünyada sorunların üstesinden nasıl geleceğimizi, Fen Lisesi ve 15 Temmuz Ortaokulu'ndan 96 öğrencimize birlikte çalıştık. Yaptığımız bu çalışmada 3 gün içerisinde 2 şeyi öğrendik. Bir tanesi bu arkadaşlarımızın geleceği şekillendirmekte son derece istekli hazır ve yarını şekillendirmekte muktedir oldukları, ikincisi onların arzu ettiği geleceği ulaşmak için bizleri yapması gereken projelendirme, yatırımlar ve altyapı alanlara yatırım yapmamız gerektiğidir. Bunu gerçekleştirmeden önce Şırnak'ta da benzer bir çalışmayı 176 öğrencimizle yapmıştık. Şırnak'ın 2050'ye doğru nasıl şekillendirdiğini dünyayı kendisinden başlayarak ve onu şekillendirecek öğrencilerin nasıl rol oynayabileceğini hep beraber öğreniyoruz. Bu bize büyük heyecan veriyor.” dedi.
 
Mars Kampına katıldıkları için mutlu olduklarını belirten öğrenciler, Cizre’de bilim konuştukları ve gelecek için fikirlerine danışılmasının kendilerini heyecanlandırdığını belirten öğrenciler mutlu olduklarını aktardı.
 
Öğrencilerden Melis Direkçi,  “Fen lisesinde öğrencisiyim. Geçen gün bize Mars kampı için bilgi verdiler ve katılmak isteyen öğrencilerin geleceklerini söylediler. Bugün burada Mars Kampında toplandık. Eskiden bilimin öncüsü olan Cizre’mizde şu anda da gençlere ve bilime önem verilmesi biz gerçekten çok mutlu etti. Günümüzün çok büyük bir sorunu olan gençlere önem vermeme, değer vermeme, fikirlerini ikinci plana atma evresindeyken bizi burada toplayıp, fikirlerimizi sorma bunlara çözüm üretmemizin istenmesi gerçekten çok güzel.  Burada bilime öncülük ediyoruz.  2050-2060’lı yıllarda ne tarz sorunlarla karşılaşacağımızı, bunlara nasıl çözümler üretebileceğimizi beyan ediyoruz. Burada gördüklerimiz ve öğrendiklerimiz bize çok katkı sağladı. O yüzden herkese teşekkür etmek istiyorum.” ifadelerini kullandı.
 
Öğrencilerden Gül Nisa Kayıran, “İsmail Ebul-iz bilim ve sanat merkezi öğrencisiyim. Bize Mart kampı için duyurusunu yapıldı. Cizre gibi bir yerde bu eğitim pek olmadığı kaçırmak istemedim. Buraya geldiğimde bize 2050 ve 2060 yılları arasında oluşabilecek bazı sorunlardan bahsettiler.  Sonra bizleri ekipleri ayırarak bu konu üzerine tartışmamızı istediler. Biz de bu konular üzerinde sonra üzerine tartıştık. Konuştuk hazırlıklarımızı, sunumlarımızı yaptık. Kamp boyunca çok eğlendik. Bu etkinliğin bana neler hissettirdiğini söyleyecek olursam, öğrenci olaraktan geleceğim bizim elimizde olduğunu bize çokça hissettiren bir etkinlikti. Ben çok eğlendim. Ekip arkadaşlarımla çok güzel zamanlar geçirdik.” dedi. (İLKHA)
Bu haber toplam 705 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
2024 Yerel Seçimlerinde Kimi Belediye Başkanı Olarak Görmek istiyorsunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2023 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA