• Mardin28 °C
  • Diyarbakır25 °C
  • Batman24 °C
  • Şırnak25 °C
  • İstanbul23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Çiftçiler tarlalarını traktör yerine kara saban ile sürmeye çalışıyor
15 Kasım 2023 Çarşamba 08:56

Çiftçiler tarlalarını traktör yerine kara saban ile sürmeye çalışıyor

Mazot fiyatına yapılan zamlar nedeniyle alternatif yöntemler arayan bazı çiftçiler, tarlalarını traktör yerine kara saban ile sürmeye başladı.
Mazot fiyatına yapılan zamlar nedeniyle alternatif yöntemler arayan bazı çiftçiler, tarlalarını traktör yerine kara saban ile sürmeye başladı.
 
Artık üretim yapmakta zorlanan çiftçiler, mazota yapılan zamların devam etmesi halinde çiftçiliğin biteceğini söyledi.
 
Siirt Merkeze bağlı Hatrant Köyünde yaşayan bir çiftçi, bu yıl mazota gelen zam nedeniyle tarlalarını kara sabanla sürmeye başladıklarını söyledi.
 
Merkeze bağlı Hatrant köyünde bazı çiftçiler, tarlalarını eski usul kara sabanla çift sürerek ekmeye başladı. Daha önce traktörle dönümünü 150 liraya sürdürdüklerini belirten çiftçiler, mazot fiyatındaki artış nedeniyle bunun 600 liraya çıktığını ifade etti
 
Mazot pahalılığı, özellikle hayatlarını çiftçilikle devam ettiren vatandaşları olumsuz etkilediğini ifade eden Cemil Beydoğan, "Mazot aldı başını gitti. Ne tarla sürebiliyoruz, ne de ekin ekebiliyoruz. İki yıl önce traktör kiralıyorduk ve tarlalarımızı rahatlıkla sürerek ekip biçiyorduk ama mazot 38 liraya çıktı. Traktörcüler de fiyatlarını yükselterek zam yaptı. Dönümü 600 liraya sürülüyor. Bu fiyatla tarla süremiyoruz. Çünkü, bu fiyata tarlayı sürersek maliyeti kesinlikle bizi kurtarmaz. Mecburen biz de tarlamızı ilkel bir yöntem olan kara sabanla sürmeye başladık." diye konuştu.
 
Aslında tarlayı ilkel yöntemlerle sürerken geçmişte atalarının ne zorluklar altında çalıştıklarını daha iyi anladığını ifade eden Beydoğan, bu şekilde alın teri döktüğünü, insan vücudunun daha dinç ve zinde kaldığını ve emeğinin karşılığını aldıktan sonra kıymetini daha iyi bildiğini kaydetti. (İLKHA)
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA