• Mardin25 °C
  • Diyarbakır21 °C
  • Batman23 °C
  • Şırnak17 °C
  • İstanbul16 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Çelik: Uzun yolculuğa çıkmadan önce en az 7-8 saat uyku alınmalıdır
09 Nisan 2024 Salı 10:49

Çelik: Uzun yolculuğa çıkmadan önce en az 7-8 saat uyku alınmalıdır

Özellikle bayramlarda insanların yakınlarını ziyaret etmek amacıyla yola çıkmasıyla birlikte birçok kaza da olabilmektedir. İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Leyla Çelik, yolculuk esnasında sürücülerin bu konuda dikkat etmesi gerekenler hakkında önem arz eden
Özellikle bayramlarda insanların yakınlarını ziyaret etmek amacıyla yola çıkmasıyla birlikte birçok kaza da olabilmektedir. İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Leyla Çelik, yolculuk esnasında sürücülerin bu konuda dikkat etmesi gerekenler hakkında önem arz eden açıklamalarda bulunarak, yolculuğa çıkmadan önce en az 7-8 saat uyku alınması gerektiğini belirtti.
 
Her sene olduğu gibi bu yıl da Ramazan Bayramı'nda milyonlarca kişi uzakta olan sevdiklerini ziyaret etmek, yakınlarıyla bayramlaşmak için yola koyulacak.
 
Bayram tatiline girilmesiyle Ramazan Bayramı'nda şehirlerarası yollarda artacak trafik yoğunluğu, trafik güvenliğini de daha önemli hale getiriyor.
 
Bu bayram da güvenli bir yolculuk için sürücülere çeşitli uyarı ve tavsiyelerde bulunan İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Leyla Çelik, sürücünün iyice uykusunu alması, araçlarda periyodik bakımlarının yapılması ve en çok kazaya neden olan yoldayken telefonla uğraşmaması gerektiğine dikkat çekti.
 
Çelik, "Sürücülerin gidiş ve dönüşlerde dikkat edilmesi gerekenlerden başlı başına ilk önce uykularını almaları gerekiyor. Uzun yola çıkacaklar için minimum 7-8 saat uyku almaları ve özellikle yoğun olmadığından sabah erkenden çıkmaları gerekir." dedi.
 
"Hız kurallarına fazla ehemmiyet verilmediğinden aşırı trafik kazalarına neden olabiliyor"
 
Kazaların başlıca sebepleri hakkında da konuşan Çelik, "Özellikle bayramlarda çokça kaza yapılmasının nedenleri arasında hız kurallarına uymaması gelmektedir. Hız kurallarına fazla ehemmiyet verilmediğinden aşırı trafik kazalarına neden olabiliyor. Bununla beraber çoğu sürücü takip mesafesine de uymuyorlar. Özellikle tır ve kamyon gibi araçlara daha çok dikkat edilerek arkalarından, yanlarına sinyal vererek ehemmiyetli davranmaları önem arz etmektedir. Bu hususlara dikkat edilmediği sürece de kazalar oluşmaya devam edecek ve bu trafik kazaların zincirleme kazalarına da neden olabilir. Dolayısıyla trafikteyken hem hız kurallarına hem de takip mesafelerine daha çok duyarlı olunması lazım. Çoğu arabalarda özellikle çocukların bulunduğunda 0-4 yaş arası çocuklara özel koltuk olması gerekiyor. Çocukların arka koltukta emniyet kemerlerinin bağlı olması ve çocuklar ön koltukta kucakta taşımaması gerekiyor." şeklinde ifade etti.
 
"Yolculuk yaparken kesinlikle telefonla uğraşmamaları gerekiyor" 
 
Uzun yola çıkmadan önce araçta yapılması gereken bakımlar hakkında da bilgi veren Çelik, "Uzun yola çıkmadan önce sürücülerin araç bakım kontrolünde mutlaka yapmaları gerekenler arasında; yağ bakımları, özellikle sıcak havalarda arabanın hararet yapmaması için su kontrolü ve mevsime göre lastik takılması gelmektedir. Ayrıca sürücülerin araç kullanırken zinde olmaları çok önem arz etmektedir. Yolculuk yaparken kesinlikle telefonla uğraşmamaları gerekiyor. Çoğu sürücü yolculuk esnasında telefonla uğraştıkları için dikkatleri dağılıyor. Dikkatleri dağıldıklarında sinyal vermeden yoldaki çizgileri aşıp öndeki ya da arkadaki sürücüleri de kaza yapmalarına neden oluyor. Eğer telefonla haberleşme yapılması gerekiyorsa günümüz teknoloji çağı olduğunda telefonları cihazlara bağlı bir şekilde çok fazla uzatmamak kaydıyla konuşulabilir. Bununla beraber kendileri için hem de diğer sürücüler için de hayati tehlikeye önlemiş olurlar." şeklinde aktardı.
 
"Trafikteyken sürücülerin sabırlı olmaları gerekiyor"
 
Çelik, uzun yol şoförleri ve diğer sürücülerin trafikteyken dinlenme saatleri hususuna da kısaca değinerek, "Özellikle bayramlarda gidiş ve dönüşlerde trafik yoğunluğu olabiliyor. Bu trafik yoğunluğundan dolayı da sabırlı olunması lazım. Trafikte aksama bazen sıkışma olabilir bundan dolayı da sürücülerin sabırlı olmaları gerekiyor. Ayrıca diğer sürücüler ve trafik görevlileriyle duygudaşlık kurmaları gerekiyor. Uzun yolculuğa çıkan sürücülerin misal tır şoförlerinin 9 saatte bir 4 buçuk saat dinlenmeleri gerekiyor. Diğer şoförlein de iki buçuk saatte bir dinlenmeleri lazım." ifadelerini kaydetti. (İLKHA)
 
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA