• Mardin15 °C
  • Diyarbakır15 °C
  • Batman14 °C
  • Şırnak13 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
BU SEVDA BİTMEZ... MİDYAT İL OLSUN
25 Mayıs 2022 Çarşamba 09:25

BU SEVDA BİTMEZ... MİDYAT İL OLSUN

BU SEVDA BİTMEZ... MİDYAT İL OLSUN

Midyat’ın ve Midyatlıların il olma sevdası sürüyor. Bu sevda bitmez gibi görünüyor. Bu sevda çok önceden başladı. Nitekim il olma yolunda da son yıllarda büyük yatırım hamleleriyle Midyat’ın il olma yolunda büyük aşamalar kat edildi.

Bir ilçenin il olması için teknik olarak bazı kriterler (ekonomik şartlar, kamu hizmetlerinin durumu, coğrafi koşullar) şart ama; turizm, siyasi, kültürel, ekonomik, güvenlik ve jeopolitik konum itibariyle Midyat’ın il olmaması için bir sebep yok.

Nitekim, Midyat tarihsel geçmişiyle birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Turabdin ismiyle de Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak illeri arasında bir geçiş bölgesi olarak Uluslararası Tarihi İpek yolu güzergahında olduğu için Silopi -Habur sınır kapısından orta doğu ve hicaz bölgelerine bağlantı sağlayan, Bağdat gibi tüm yolların çıktığı bir yerdir.

Diğer bir sebep ise Mardin, Batman, Şırnak gibi il merkeze olan uzaklıkları nedeniyle (yaklaşık 65-120 km arası ) İl’ler de yapılması gereken resmi işlemleri yapmak isteyen Midyat, Savur, Dargeçit , Gercüş, İdil ,Nusaybin gibi ilçe sakinleri hem maddi hem vakit olarak büyük bir mağduriyet yaşamaktadırlar. Ömerli ilçesi Mardin merkeze daha yakın olduğu için Mardin -Midyat il sınırı olarak Mardin’e bağlı kalması uygundur.

Dinler ve Diller diyarı Midyat’ın il olma şartlarının iktidar tarafından ve Midyatlı iş adamları desteğiyle kısa bir sürede planlanıp tamamlanması gerekiyor, sanayi alanında Midyat OSB (kuruluşu tamamlandı), ulaşım içinde çevreyolları en büyük eksiklik olarak gözüküyor.

Zira başta bahsettiğimiz Midyat’ın il olma yolunda büyük aşamalar kaydettiği konularda; kültürel olarak zaten “Midyat” adı başlı başına bir marka.  Bu tartışmasızdır. Diğer yandan Midyat Sanat ve Tasarım Fakültesinin kurulması, Adliye Sarayı, Spor kompleksi, Polis evi, kültür merkezi, millet bahçeleri gibi yatırımlarla da il olma vasıflarını büyük ölçüde karşılamaya başladı. Alt yapı ve doğalgaz çalışmaları devam ediyor. Atık toplama ve arıtma merkezlerinin ihale sürecinde olduğu bildirildi. Nüfus olarak ta, Midyat’a; Gercüş, Dargeçit, Savur, İdil ve Nusaybin ilçelerinin bağlanmasıyla yaklaşık 400 bin nüfusu olan bir il olmuş olacak. Yani nüfus olarak bir engel yok, çünkü Türkiye’nin en az nüfuslu ili 2021 nüfusu 83.645 olan Tunceli’dir.

Tüm koşullar ve yapılan çalışmalar göz önünde bulundurulduğunda Midyat’ın il olması sadece siyasi iradenin kararına bağlıdır. Midyat’ın il olma yolunda öteden beri çaba sarf eden herkese teşekkür ederiz. Bu anlamda ilçemizi ilk defa ziyaret edecek olan Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy vesilesiyle Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a Midyat’ın il olması için takdir ve tensiplerini arz ve istirham ediyoruz.

 

Bu haber toplam 818 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
2024 Yerel Seçimlerinde Kimi Belediye Başkanı Olarak Görmek istiyorsunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2023 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA