• Mardin28 °C
  • Diyarbakır25 °C
  • Batman24 °C
  • Şırnak25 °C
  • İstanbul23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Boğulmalara karşı nelere dikkat edilmeli?
29 Mayıs 2023 Pazartesi 09:59

Boğulmalara karşı nelere dikkat edilmeli?

Havaların ısınmasıyla serinlemek isteyenlerin suda boğulma tehlikelerine karşı nelere dikkat edilmesi gerektiğini belirten Uzman Yüzme Antrenörü Uğur Dölcek, İLKHA'ya önemli açıklamalarda bulundu.
Havaların ısınmasıyla serinlemek isteyenlerin suda boğulma tehlikelerine karşı nelere dikkat edilmesi gerektiğini belirten Uzman Yüzme Antrenörü Uğur Dölcek, İLKHA'ya önemli açıklamalarda bulundu. 
 
Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte vatandaşların serinlemek için girdikleri başta deniz alanları olmak üzere göl, gölet, nehir ve su birikintileri gibi yerlerde meydana gelebilecek muhtemel boğulma olayları ve can kayıplarının önlenebilmesi için Uzman yüzme Antrenörü Dölcek, ebeveynlerin çocuklarına karşı uyarı ve tavsiyelerde bulundu. 
 
Havaların ısınmasıyla serinlemek için denizlere akın eden çocukların suyun bulunduğu tehlikeli ortamlarda ebeveynlerin gözetimi altında tutulmalarını ve her ihtimale karşı can kurtaran dersi alıp bilinçli bir şekilde müdahalenin edilmesi gerektiğini belirtti. 
 
Yzme eğitiminin öneminde değinen Uğur Dölcek, ebeveynlerin çocuklarını bilinçli bir şekilde yüzme derslerine göndermeleri hususunda çağrıda bulunarak, "Yaklaşık 8 yıldır yüzme eğitmenliği yapmaktayım. Aksi durumlara karşı bazı ilçelerde havuzlar kurularak eğitimler vermekteyiz. Ebeveynlere çağrımızdır. Yüzme hem sağlık açısından hem de eğitim açısından çok önemli bir branştır." dedi. 
 
"Bilinçsizce yüzmek kişiye fayda sağlamaz" 
 
Yüzmenin faydalarına değinen Dölcek, "Yüzme sporu hem sağlık hem de eğitim açısından çok önemli bir daldır. Eğitim alınacaksa muhakkak bir eğitmen eşliğinde alınması lazım. Aksi takdirde bilinçsizce yüzüldüğünde hem yanlış yüzülür hem de faydalı olmaz. Doktorların tavsiyeleri üzerinde de mesela fizik tedavi amaçlı, kopan lif bağlarını güçlendirmek veya kambur düzleştirilmesi için mutlaka bir eğitmenle eğitim alınması gerekir." ifadelerini kullandı. 
 
Yaz aylarında sıkça denize girilmesiyle oluşan boğulmalara karşı dikkat edilmesi gerekenleri aktaran Dölcek, "Türkiye 3 tarafı denizlerle kaplı bir ülkedir. Mardin'de deniz olmadığı için bazı yerlerde piknik alanlarının olduğu mekanlarda nehir ve göletler bulunmaktadır. Aileler bu tür piknik alanlarına çocuklarıyla birlikte gidiyorlar. Çocuklar da o esnada serinlemek için suya giriyorlar. Allah korusun bir çocuğun ayağının kayması, dengesinin bozulup suya düşme ihtimali çok olduğundan bu tür mekanlarda çocukları hep gözetim altında tutmak gerekir." şeklinde ifade etti. 
 
"İlk yardım ve can kurtarma eğitimleri bir komplekstir" 
 
Yüzme Antrenörü Uğur Dölcek
 
Boğulma esnasında yapılması gerekenleri cankurtaran vasfıyla aşama aşama anlatan Dölcek, "Can kurtaran eğitimi herkesin bilmesi gereken faydalı bir bilgidir. Genellikle suda olan kazalar tehlikelidir. İlk yardım ve can kurtarma eğitimleri bir komplekstir. Suda olan kazalarda kazazedenin bilinci açıksa direkten suya atlamamamız lazım, çünkü kazazede o durumda bize de zarar verebilir. Önceliğimiz bizim güvenliğimiz ve ekipmanımız olmalı. Bilinci açık kazazedeye bir metre mesafede durup ona sakin olmasını söylemeliyiz. Boynundan tutup onu kurbağa ayak veya sırtüstü ayak pozisyonunda sudan çıkarmalıyız. Şayet su yutmuşsa suyu çıkarmasına yardımcı olmalıyız. Bilinci kapalı olan kazazedeyi sudan çıkardıktan sonra etraftakilere acilen ilk yardım çağırması söylenmeli. 
 
Dölcek, "Bu tip durumlarda sağlıkçı olmayan veya ilk yardım eğitimi almamış biri kesinlikle müdahale etmemeli. Çünkü yanlış bir müdahale kişinin yaşamına mal olabilir. Bilincini kaybeden biri dilini yuttuğundan dolayı öncelikle temiz bir bez ile kişinin dilini düzeltip nefes almasını sağlamalıyız. Vatandaşlara tavsiyemiz çocukları ve yüzme bilmeyenleri sulak alanlardan uzak tutalım.  Yüzmeyi bilenlerin ise gerekli tedbirleri aldıktan sonra suya girmesi gerekir. Yüzme eğitimlerinden önce ilk yardım ve can kurtaran eğitimlerinin verilmesi gerekir." şeklinde kaydetti. (İLKHA)
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • MİDYAT HÜDA PAR’DAN HAYIRLI OLSUN ZİYARETİ
  • Midyat'ta Hacı Adaylarına Yönelik Eğitim Semineri Verildi
  • MİDYAT’TAKİ MUHTARLAR’DAN AKMERCAN’A ÇIKARMA
  • Çalışan anneye bakıcı desteğinin detayları belli oldu
  • Ahmet Türk, Hayrettin Demir hakkında suç duyurusu yaptı
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA