• Mardin28 °C
  • Diyarbakır25 °C
  • Batman24 °C
  • Şırnak25 °C
  • İstanbul23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
BM, El Ninonun mayısa kadar normallerin üzerinde sıcaklıklara yol açacağını bildirdi
06 Mart 2024 Çarşamba 08:46

BM, El Nino'nun mayısa kadar normallerin üzerinde sıcaklıklara yol açacağını bildirdi

Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), bu doğal olayın gözlem tarihindeki en güçlü beş olaydan biri olduğunu belirtti.
Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), bu doğal olayın gözlem tarihindeki en güçlü beş olaydan biri olduğunu belirtti.
 
WMO'dan yapılan açıklamaya göre ısıtıcı etkisiyle bilinen El Nino hava olayı, kademeli olarak zayıflamasına ve mart ile mayıs ayları arasında normallerin üzerinde sıcaklıklara yol açmasına rağmen önümüzdeki aylarda iklimi etkilemeye devam edecek.
 
WMO, 2023-2024'teki bu hava olayının "tüm gözlem tarihindeki en güçlü beş olay arasında yer aldığını" belirtti.
 
Kuruluş, "Şu anda yavaş yavaş zayıflıyor, ancak önümüzdeki aylarda küresel iklimi etkilemeye devam edecek ve sera gazları tarafından hapsedilen ısıyı artıracak." açıklamasını yaptı ve mart ve mayıs ayları arasında "neredeyse tüm topraklar için sıcaklıkların normalin üzerinde tahmin edildiğini" ekledi.
 
El Nino'nun mart ayından mayıs ayına kadar devam etme ihtimalinin yüzde 60 olduğunu aktaran WMO, bu olgunun ortalama olarak her iki ila yedi yılda bir meydana geldiğini ve genellikle 9 ila 12 ay sürdüğünü hatırlattı.
 
WMO, bu durumun dünyanın farklı bölgelerindeki hava durumunu etkileyen “orta ve doğu tropik Pasifik Okyanusu'ndaki okyanus yüzeyinin ısınmasıyla ilişkili doğal bir iklim modeli" olduğunu kaydetti.
 
WMO Genel Sekreteri Celeste Saulo, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Haziran 2023'ten bu yana her ay yeni bir aylık sıcaklık rekoru kırıldı. 2023 yılı da önemli bir farkla kaydedilen en sıcak yıl oldu. El Nino bu rekor sıcaklıklara katkıda bulundu, ancak asıl suçlu şüphesiz ısıyı hapseden sera gazlarıdır." dedi.
 
Saulo, "Ocak 2024'teki deniz yüzeyi sıcaklıklarının ocak ayı için kaydedilen en yüksek sıcaklık" ve  "bunun endişe verici" olduğunu, ancak yalnızca El Nino ile açıklanamayacağını bildirdi.
 
WMO, El Nino'nun genellikle küresel iklim üzerinde en büyük etkisini ikinci yılda, yani bu yıl 2024'te oluşturduğunu belirtti. Kuruluş, El Nino'nun beklendiğini ve normalin üzerindeki deniz yüzeyi sıcaklıklarının "önümüzdeki üç ay boyunca neredeyse tüm kara alanlarında normalin üzerinde sıcaklıklara yol açacağını ve bölgesel yağış düzenlerini etkileyeceğini" tahmin ediyor. (İLKHA)
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • MİDYAT HÜDA PAR’DAN HAYIRLI OLSUN ZİYARETİ
  • Midyat'ta Hacı Adaylarına Yönelik Eğitim Semineri Verildi
  • MİDYAT’TAKİ MUHTARLAR’DAN AKMERCAN’A ÇIKARMA
  • Çalışan anneye bakıcı desteğinin detayları belli oldu
  • Ahmet Türk, Hayrettin Demir hakkında suç duyurusu yaptı
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA