• Mardin24 °C
  • Diyarbakır23 °C
  • Batman23 °C
  • Şırnak19 °C
  • İstanbul25 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bilim adamları Çocuk Metabolizma ve Olgu Sunumları sempozyumunda buluştu
21 Eylül 2022 Çarşamba 08:26

Bilim adamları "Çocuk Metabolizma ve Olgu Sunumları" sempozyumunda buluştu

Türkiye’nin farklı şehirlerinde bulunan ve Çocuk Metabolizma alanında çalışmalar gerçekleştiren öğretim üyeleri ve araştırmacılar "Çocuk Metabolizma ve Olgu Sunumları - VII Metabolizma Gökkuşağında Aciller" sempozyumu için Mardin'de buluştu.
Mardin'de düzenlenen metabolik aciller toplantısında, çocuk metabolizması alanında çalışan 40’a yakın bilim adamı ve hekim bir araya geldi. Sempozyuma, Mardin ve çevre illerden yüzü aşkın çocuk hekimi ve ilgili alanlarda çalışmalar yapan araştırmacılar katıldı.
 
Mardin Artuklu Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen sempozyumda, çocuklarda metabolik hastalıkların tanısı, tedavisi ve takibiyle ilgili güncel gelişmeler ve yeni bilgiler somut vakalar eşliğinde ele alındı.
 
Mardin Artuklu Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Çocuk ve Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Nuri Özbek, sempozyumda oturum başkanlığı yaptı.
 
Çocuk Hastalıklarında Erken Tanı Hayat Kurtarıyor
 
Dünya genelinde toplam 350 milyon, Türkiye'de ise 5 milyondan fazla, çoğunluğu çocuk olan hastanın çeşitli metabolik ve nadir hastalık tanıları ile takip edildiğini belirten Mardin Artuklu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Nuri Özbek, bu hastalıklarda en önemli hususun erken tanı olduğunu kaydetti.
 
Bu hastalıklarda geç teşhis durumunda oluşan hasarların kalıcı ve hastaların hayatının kaybına veya ağır engelli bireyler olmalarına yol açtığını söyleyen Özbek, bütün şehir merkezlerinde, nadir ve doğumsal metabolik hastalıkların tanısı ve tedavisi için uygun bir ekibin ve teknik donanımın kurulmasının hayati bir önem taşıdığını sözlerine ekledi.
 
Genellikle metabolizmanın yapım, yıkım veya taşınma aşamaları ile ilgili kusurları sonucunda bu hastalıkların oluştuğunu ifade eden Özbek, genetik temelli olan bu hastalıkların çoğunlukla hayatın ilk yıllarında çok erken dönemlerde belirti vermeye başladığını, bazı hastalıkların ise belirti verdiğinde geri dönüşümsüz hasarlara yol açtığını, bu sebeple yeni doğan tarama programları ve doğumdan sonra topuk kanı aldırmanın çok önemli olduğunun altını çizerek sözlerine son verdi.
 
Sempozyum çekilen hatıra fotoğrafıyla sona erdi. (İLKHA)
Bu haber toplam 299 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Nusaybin'de Ömer Özel İlkokulu ve Neriman Özel KETEM Merkezi açıldı
  • Uluslararası Sempozyum 3 Dilde Oturumlarla Devam Ediyor
  • “Milli Mücadelede Kuvayi Milliye Neyse Hamas da Odur”
  • Mardin'de İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı yapıldı
  • Tayakısı: Tarım sektörünün ayakta kalabilmesi için çiftçi yüzde yüz desteklenmeli
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA