• Mardin22 °C
  • Diyarbakır21 °C
  • Batman23 °C
  • Şırnak24 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Beyaz altına zekât düşer mi?
18 Nisan 2023 Salı 08:49

Beyaz altına zekât düşer mi?

Fetva Kurulu "İçerisinde altın bulunduğu için zekâta tabi olması açısından beyaz ile sarı altın arasında bir fark yoktur." diye belirtti.
Fetva Kurulu "İçerisinde altın bulunduğu için zekâta tabi olması açısından beyaz ile sarı altın arasında bir fark yoktur." diye belirtti.
 
İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu "Beyaz altına zekât düşer mi?" sorusuna yanıt verdi.
 
Fetvada, şu ifadelere yer verildi.
 
"Beyaz altını elde etmeyi sağlayan karışımda yüzde 80 altın, yüzde 15 nikel, yüzde 3 çinko ve yüzde 1 bakır bulunur. Bu alaşım ilk önce mat bir renge dönüşür sonra rodyum denilen bir metal ile kaplanarak beyaz bir renk alır. İçerisinde altın bulunduğu için zekâta tabi olması açısından beyaz ile sarı altın arasında bir fark yoktur. Ancak beyaz altın, içinde farklı farklı metaller barındırdığından saf altın sayılmamaktadır. Klasik kaynaklarımızda buna "mağşuş" denilmektedir. Şafiî mezhebine göre beyaz altının nisabı, içerisindeki yüzde 80 altın üzerinden hesaplanır. Mesela 85 gram beyaz altını bulunan kişiye zekât düşmez. Çünkü elindeki beyaz altın her ne kadar nisaba ulaşmış olsa da içerisindeki saf altın miktarı nisaba ulaşmamıştır. Hanefîlerde ise altın oranı diğer maddelerden fazla ise bu karışımın tamamı altın hükmünde olduğundan nisap bunun tamamı üzerinden hesaplanır. Dolayısıyla çoğunluğu altın olan bir karışım 85 grama ulaşırsa zekâtı verilir." (İLKHA)
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA